Sportaccommodatiebeleid is een dynamisch speelveld waarbij efficiënt gebruik, circulariteit, (alternatieve) financiering en participatie momenteel actuele begrippen vormen. Ook als gevolg van wet- en regelgeving (omgevingswet, BTW-sportvrijstelling) zien we veel dynamiek ontstaan en interessante nieuwe vormen van exploitatie en beheer. Tegelijkertijd zien we een beweging ontstaan waarbij sporten in de openbare ruimte steeds populairder wordt. Beter benutten van het aanwezige lokale sportkapitaal lijkt daarbij de inzet en opgave voor de komende jaren.
Opzet
U kunt – zoals u gewend bent – tijdens de Kennisdag Sportaccommodaties kiezen uit een gevarieerd aanbod aan onderwerpen en uw eigen programma samenstellen. U heeft de keuze uit tal van inspirerende onderwerpen. Vanaf 9.00 uur wordt u ontvangen met koffie of thee en kunt u daarna zes rondes met workshops en presentaties bijwonen. Vanaf ongeveer 16.30 uur kunt u napraten tijdens de netwerkborrel.
Programma
Het inhoudelijke programma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud van wijzigingen):
Realisatie en herontwikkeling
Participatie met lef bij sportprojecten
Door: Frits Schutte (ProCap) en Arjen Jansen (ProCap)
Participatie. Iedereen vindt het belangrijk, maar in de praktijk is het toch lastig. Want ja, op tijd en binnen budget is al een opgave genoeg. Tijdens het seminar geven we concrete handvatten hoe je participatie op een doeltreffende manier kunt organiseren en welke methodieken je daarin hebt. Dat doen we aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden. Vragen zijn bijvoorbeeld: hoe kun je gebruikers een stem geven bij een Europese aanbesteding? Hoe zorg je voor goede input van gebruikers op het ontwerp bij een geïntegreerde contactvorm zonder dat je als opdrachtgever moet gaan betalen voor een ‘afwijking’? Hoe neem je personeel mee bij een transitie van het beheer van bestaande sportaccommodaties, zodanig dat je een soepele herstart maakt? Tijdens het seminar is ruimte voor interactie. Alle moedige ideeën die de aanwezigen inbrengen, gaat Procap bundelen en ter beschikking stellen aan de VSG. Zo leveren we met elkaar toegevoegde waarde voor de sector.
Wat maakt het combineren van sport, onderwijs, zorg en welzijnsvoorzieningen efficiënt?
Door: Wim van Rijswijk (Maatschappelijk financieren) en Rein Raaijmakers (Maatschappelijk financieren)
Een Campus, Sportboulevard, Center Court, Talentencentrum, of een Gezondheidspark, het zijn herkenbare naamgevingen voor combinaties van voorzieningen voor sport, onderwijs, zorg en welzijn. Het doel is ook herkenbaar. Efficiëntere exploitatie, meerdere gebruiksmogelijkheden, grotere aantrekkingskracht, hogere ambities en zo meer. Het achterliggende doel is ook herkenbaar! Besparen op uitgaven en vooral op structurele subsidies. Deze presentatie biedt recepten die aantoonbaar helpen om dergelijke voorzieningen onafhankelijker te maken van subsidies.
SKILLS Garden Almere; 2000m2 beweegplezier voor iedereen!
Door: Tommy van den Dungen (Kragten b.v.) en Martijn Postuma / René (Gemeente Almere)
SKILLS garden Almere is een recent opgeleverd sport- en beweegpark ontstaan vanuit de visie waar veelzijdig bewegen en aanpassingsvermogen centraal staan! Kwalitatief bewegen en samenzijn in een parkomgeving, dè plek voor de (on)georganiseerde beweger, bewegingsonderwijs, revalidatie, spelende kinderen, sportverenigingen en nog veel meer……Uitdaging en plezier voor alle doelgroepen!
Financiering, wet- en regelgeving
Actualisatie Protocol Verhuur Sportaccommodaties
Door: Werner Altenaar (Marxman advocaten)
Marxman Advocaten actualiseert in opdracht van VSG met regelmaat het Protocol Verhuur Sportaccommodaties en de daarbij behorende modellen. Het Protocol biedt gemeenten belangrijke en up-to-date informatie over eigenaarschap, kwaliteits- en veiligheidscontroles en procedures over accommodatiegebruik door derden. Het vernieuwde protocol is getoetst aan de huidige jurisprudentie en op basis hiervan geupdated. In deze sessie wordt het protocol behandeld dat in voorjaar 2019 is geactualiseerd.
Harmonisatie tarieven en subsidies in de sport na herindeling
Door: Mari Roovers (Gemeente Meijerijstad)
Meierijstad is een Nederlandse gemeente, die per 1 januari 2017 werd ingesteld door fusie van drie Oost-Brabantse gemeenten in de regio Meierij. De verschillen tussen sporttarieven- en – subsidies in de oude gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode zijn als bekend enorm. En moeten wettelijk vanaf 1 januari 2019 gelijk zijn. Hoe heeft de gemeente dit traject aangepakt en waarin heeft het geresulteerd? Zijn de uitgangspunten budgetneutraal en kostendekkend haalbaar gebleken? Projectleider Mari Roovers neemt u mee in deze boeiende opgave!
BTW / BOSA / SPUK - kaders en stand van zaken
Door: Ronald Brouwer (Caraad Belastingadviseurs)
In deze sessie volgt een uitgebreide toelichting op de invoering van de BTW-vrijstelling voor sport per 1 januari 2019. Door deze wetswijziging vervalt het recht op aftrek van btw voor gemeenten en niet-winstbeogende exploitanten van sportaccommodaties. Een compensatieregeling voor gemeenten (SPUK) en een subsidieregeling voor amateursportorganisaties (BOSA) moeten de financiële gevolgen opvangen. De invoering gaat echter gepaard met vele vragen en onduidelijkheden. Ion deze sessie worden de belangrijkste vragen behandeld en krijgt u inzicht in hoe andere gemeenten met dit vraagstuk omgaan.
Toezicht in zwembaden onder het vergrootglas!
Door: Minne Dolstra (ATC-select) en Hélène Kruis (ATC-select)
Toezicht in zwembaden onder het vergrootglas! Toezicht in zwembaden heeft in de in de afgelopen jaren in de media, maar ook in de rechtszaal regelmatig stof doen opwaaien. De druk op de medewerkers en management is als gevolg van een uitspraak van Gerechtshof Midden-Nederland en een toenemend gebrek aan gekwalificeerd personeel vergroot. Het belang van duurzaam borgen van kwalitatief en kwantitatief toezicht in zwembaden is hiermee belangrijker dan ooit! Maar….hoe doe je dit in de dagelijkse praktijk? 365 dagen per jaar? Bij meer en minder bedrijvigheid? Hoe houd je het team scherp en zorg je voor het nemen van verantwoordelijkheid op het juiste niveau? ATC-Select geeft tools voor het borgen van toezicht, niet alleen op papier maar vooral in de praktijk. Wij dagen u in een interactieve workshop uit om ook uw eigen kennis en ervaring in te brengen die mede zorg draagt voor een aantoonbaar goed veiligheidsbeleid in uw zwembad.
Planning en openbare ruimte
Sportvoorzieningen 2.0: De Rotterdamse kijk
Door: Johan van Herpen (Gemeente Rotterdam)
De hedendaagse sport- en beweegvoorzieningen reiken veel verder dan alleen sportvelden, sporthallen en zwembaden. Op steeds meer plekken kan tegenwoordig gesport en bewogen worden, zelfs digitaal (E-sports). In deze sessie zet sportgemeente van het jaar Rotterdam uiteen hoe zij inspelen op de veranderende vraag naar ruimte voor sport en bewegen, waarbij Urban sports en E-sports niet zullen ontbreken!
Algemene planningsnorm zwembaden
Door: Karin Wezenberg-Hoenderkamp (Mulier Instituut) en Corry Floor (Mulier Instituut)
Om de behoefte aan zwemwater te berekenen hebben het Mulier Instituut en KNZB een rekenmethode ontwikkeld. In verschillende gemeenten wordt de methode reeds toegepast. Voor de methode zijn gegevens over demografische ontwikkelingen, zwembadbezoek en zwembadroosters gecombineerd en aangevuld met andere gegevens om voor vijf onderscheiden functies te calculeren of de gemeente in de nabije toekomst over voldoende (overdekt) zwemwater beschikt.
Afwegingskader sport- en welzijnsaccommodaties
Door: Glenn Hoffman (Gemeente Terneuzen)
Ontwikkelingen die (kunnen) zorgen voor een veranderende vraag naar voorzieningen, doen zich ook in Terneuzen voor. Ontgroening en vergrijzing zetten bijvoorbeeld het bestaande aanbod en beleid onder druk en dwingt de gemeenten om (andere) keuzes te maken ten aanzien van een toekomstbestendige inrichting van de voorzieningenstructuur. Om die reden heeft het College de opdracht geformuleerd te komen tot een afwegingskader waarmee de Raad keuzes kan maken om te komen tot de ontwikkeling en realisatie van een passende en toekomstbestendige voorzieningenstructuur. Heldere keuzes over welke voorzieningen onder de huidige omstandigheden in stand moeten blijven of geclusterd kunnen worden of niet langer door de gemeente ondersteund worden.
Accommodatiebeleid Zwolle
Door: Dick Leijen (Hospitality Consultants) en Aart Janssen / Bertus Jeensma (Gemeente Zwolle)
De gemeente Zwolle is medio 2018 gestart met vernieuwen van het sportaccommodatiebeleid. Directe aanleidingen voor dit project zijn de groei van de gemeente, de vergrijzing, de veranderende behoeftes van de inwoners en de ambities binnen het sociale domein. Het traject is breed ingestoken en vele partijen zijn geconsulteerd. In de sessie krijgt u uitgebreid inzicht in de gekozen aanpak, leefstijlen en levensfases, de resultaten en bruikbaarheid voor andere gemeenten.
Eigendom en exploitatie
Omzetten van een Stichting naar een exploitatie BV?
Door: André Timmerman (Drijver en Partners)
Diverse ontwikkelingen zetten de beheervorm van stichtingen in een ander daglicht. Heeft het zin om beheerstichtingen om te zetten naar bijvoorbeeld exploitatie bv’s ? Oftewel: Hoe borg je de gemeentelijke regierol en de ondernemingsvrijheid van de exploitant en wat zijn dan de voordelen van een BV boven een Stichting? In deze sessie komen onder andere aan de orde;
- Stichting, BV of..
- Sportbedrijf of accommodatiebedrijf en het nut van clustering van accommodaties
- de regierol van de gemeente
- wat komt er kijken bij een goed construct en een eigentijdse exploitatieovereenkomst
Verenigingshallen op afstand: 30 jaar in beeld
Door: Angela Verkerk (Gemeente Dordrecht) en Klaas Smink (BMC advies)
De sporthallen in de gemeente Dordrecht worden gerealiseerd en geëxploiteerd door aan verenigingen gelieerde stichtingen. De gemeente Dordrecht maakt dit model al bijna 30 jaar mogelijk door borgstellingen en een beperkte jaarlijkse financiële bijdrage. Naar aanleiding van een integrale evaluatie nemen wij u mee in de do’s en don’ts van een dergelijk model.
Een gouden formule voor beheer- en exploitatievormen bestaat niet
Door: Paul Louwerse (Tien organisatieadvies) en Joop Scherpenzeel (Tien organisatieadvies)
Het streven naar meer kwaliteit, efficiëntie en gemeentelijke regievoering is een belangrijke reden om de exploitatievormen van sportaccommodaties te harmoniseren. Gebrek aan draagvlak, maatschappelijk ondernemerschap en financiële randvoorwaarden speelt een rol in het wijzigen van bestaande exploitatievormen. Voor gemeentelijke sportaccommodaties bestaan veel verzelfstandigingsvarianten die elkaar in de loop der jaren kunnen aanvullen en afwisselen. Een gouden formule voor de verschillende verschijningsvormen van sportbedrijven bestaat dan ook niet. Aan de hand van een inhoudelijke casus geven we inzicht in de diverse varianten van een sportbedrijf en redenen om daarmee te starten of te stoppen.
Rekenkameronderzoek naar de privatisering van de sport- en welzijnsaccommodaties in Boxtel
Door: René Komduur (Synarchis Adviesgroep)
In opdracht van de Rekenkamercommissie Boxtel heeft Synarchis in 2018 de volgende onderzoeksvraag beantwoord: draagt de privatisering van accommodaties bij aan de doelstellingen van het gemeentelijk beleid op het terrein van sport en welzijn en op welke wijze zijn privatiseringsprocessen verlopen?
René Komduur (Synarchis) deelt met u de uitkomsten en de verbeterpunten die niet alleen voor de gemeente Boxtel interessant zijn, maar wellicht/waarschijnlijk ook voor uw gemeente.
Beheer en onderhoud
Infill-keuze kunstgras
Door: Gerrit de Koe (Gemeente Amsterdam)
De keuze voor het type infill voor kunstgras is in veel gemeenten een beladen en daarmee lastige keuze. Waar SBR (rubbergranulaat) voorheen de standaard was vanwege de prijs/kwaliteit, is dit type infill nu aan allerlei gevoelens onderhevig vanwege gezondheids- em milieuaspecten. Terecht of niet, het heeft de keuze voor infill drastische veranderd en lastiger gemaakt. In deze sessie presenteren twee gemeenten hun keuze voor infill en welke route daarbij gevolgd is. De gekozen voorbeelden zijn louter illustratief en dienen als discussiekader voor de deelnemers aan deze sessie.
Integraal toezicht in zwembaden
Door: Ronald ter Hoeven (Sportservice Ede) en Peter Goedhart (Eyeview Systems)
Hoe kun je als gemeente optimaal invulling geven aan het optimaliseren van de verdrinkingsveiligheid (in sport- en zwemaccommodaties en hoe kan techniek daarbij behulpzaam zijn? Het BOT-principe wordt uitgelegd om invulling te kunnen geven aan integraal toezicht in zwembaden.
Duurzaamheid en innovaties
Klimaatadaptief inrichten/ontwerpen sportparken
Door: Jeroen van de Ven (Newae, adviseurs en ingenieurs voor Buitenruimte) en Hans Roelofs (Waterschap De Dommel)
Het klimaat verandert. Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI moeten we rekening houden met hevigere neerslag en langere periodes van droogte. In 2016 hebben we in Zuidoost Brabant te maken gehad met extreme neerslag, in de zomer van 2018 met extreme droogte. Ook in de klimaatstresstesten die op dit moment uitgevoerd worden, zien we soms kwetsbaarheden bij onze sportparken. Welke lessen kunnen we hieruit leren en hoe kunnen we onze sportparken klimaatadaptiever inrichten?
Heatmaps: de beweegvriendelijke omgeving gevisualiseerd op adresniveau
Door: Rick Prins (Mulier Instituut)
Grip krijgen op de beweegvriendelijkheid van de leefomgeving is uitdagend. Eén aspect van de beweegvriendelijke omgeving betreft de “hardware”. De Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving brengt dit op gemeentelijk niveau in kaart. Om beleid te kunnen maken op buurt- of wijkniveau is gedetailleerder inzicht in de beweegvriendelijkheid van de omgeving nodig. Met nieuw ontwikkelde methodiek kunnen we de beweegvriendelijke omgeving van ieder adres in Nederland visualiseren met heatmaps. In deze presentatie presenteren we voorbeelden van deze heatmaps. Daarnaast laten we toepassingsmogelijkheden zien voor het maken van beleid.
Houd voor het complete programma deze website in de gaten.
Kosten
De kosten voor VSG-, Recron- en WiZZ-leden bedragen € 280,-. Niet-leden betalen € 422,50.
Young Professionals van een VSG-lidorganisatie betalen € 185,00, als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de Kennisdag deelnemen.
Deze bedragen zijn inclusief documentatie, koffie/thee en lunch en exclusief btw.
Inschrijven
Inschrijven
Organisatie & informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vereniging Sport en Gemeenten: info@sportengemeenten.nl of telefoon 070 – 373 80 55.
Foto: Kragten