Wij nodigen u graag uit voor de Kennisdag Sportaccommodaties 2023. Deze vindt plaats op woensdag 5 april.
U kunt – zoals u gewend bent – op de dag zelf kiezen uit een gevarieerd aanbod aan onderwerpen en uw eigen programma samenstellen. U heeft de keuze uit tal van inspirerende onderwerpen. U wordt ontvangen met koffie of thee en kunt daarna enkele rondes met workshops en presentaties bijwonen. Iedereen kan tijdens de sessies zijn of haar vragen stellen aan de deskundige sprekers en er is voldoende ruimte is voor interactie met collega’s. Na afloop kunt u napraten tijdens de netwerkborrel. Ook bieden wij u de optie voor het bijwonen van een aansluitend dinerbuffet.
Onderwerpen
Dit jaar heeft u wederom de keuze uit een groot aantal actuele onderwerpen op het gebied van gemeentelijk sportaccommodatiebeleid. Uiteraard besteden we mede als gevolg van de energiecrisis veel aandacht aan duurzaamheidsvraagstukken, maar ook het optimaliseren van de bezetting van onze sportaccommodaties komt uitvoerig aan bod. Ook op het gebied van wet- en regelgeving praten we u bij en worden interessante vernieuwende sportconcepten behandeld. Hieronder treft u het inhoudelijke programma aan. Alle sessies worden tweemaal op de dag aangeboden in 6 parallelle ronden van 50 minuten. U hoeft dus niets te missen!
Realisatie en herontwikkeling
1. De sportaccommodatie als centraal ontmoetingspunt in de wijkDoor: Jasmijn van Vliet (Heerhugowaard Sport NV), Luke Mulder (Gemeente Dijk en Waard) en Jeroen
Appelman (SVW’27)
Voor het verbeteren van de sociale kwaliteit van leven in de wijk, is gemeente Dijk en Waard samen met partners aan de slag gegaan met het positioneren van de sportaccommodatie als centraal ontmoetingspunt in de wijk. De Dijk en Waardse Voetbalvereniging SVW’27 heeft de afgelopen zomer de pilot ‘De Open club, De Aftrap’ gedraaid. Bestuurslid Jeroen Appelman deelt de ervaringen en leermomenten van afgelopen zomer. Luke Mulder (beleidsadviseur Sport) en Jasmijn van Vliet (verbinder sport en sociaal domein) behandelen het thema ‘de open club’ en welke strategische stappen zij adviseren te zetten gedurende dit proces.
Door: Timo Dreef (Gemeente Kaag en Braassem)
Verenigingen, kindpartners (onderwijs en opvang), Sportbedrijf Kaag en Braassem, ondernemers, buurtbewoners en gemeente werken samen aan één leefwereld rondom het Sportpad. Met ruimte voor leren, bewegen en ontmoeten. De directe aanleiding voor de herontwikkeling en verbetering van het Sportpad was veelzijdig. In het gezamenlijk ontwikkelde masterplan zijn meerdere thema’s meegenomen, zoals het bevorderen van een gezonde en actieve leefstijl, balans tussen mobiliteit en leefbaarheid, verduurzamen van gebouwen en een toekomstgerichte openbare ruimte. Geen traditioneel sportpark meer, maar een eigentijds en toekomstbestendig voorzieningencluster met slim dubbelgebruik en integratie van verschillende functies. In deze sessie wordt het masterplan toegelicht en de aanpak die daarbij is gevolgd. Kom luisteren en doe inspiratie op voor vernieuwing van sportvoorzieningen in uw eigen gemeente!
Door: Mark Westra (OLCO)
Hoe om te gaan met de huidige energiecrisis en kostenstijgingen voor maatschappelijk vastgoed? In 2017 heeft de gemeente Rijssen besloten tot nieuwbouw van het zwembad en daarbij is een methode gehanteerd waarmee toekomstige ontwikkelingen en innovaties inpasbaar zijn. De keuze renoveren, nieuwbouw of sluiting waren ook onderzoeksvragen. Het besluit dat is genomen ging voor nieuwbouw, waarbij het meegegeven financiële kader flexibiliteit in zich had om toekomstige ontwikkelingen en innovaties mogelijk te maken. Zonder overigens dat dit de gemeente extra geld kost. Het doel daarvan was om in te kunnen spelen op onverwachte scenario’s en snel opvolgende duurzame innovaties, die pas later in het traject duidelijk worden. Flexibiliteit is nodig om ‘vrij’ in te spelen op de toekomstige risico’s en hier tijdens de projectuitwerking naar te kunnen handelen. Het resultaat is een slim financieel kader waarbinnen de technische ontwikkelingen en hiermee gepaard gaande financiële consequenties ingepast kunnen worden. Dat vergt lef en een goed (financieel) besluit met een strategie voor het project die de actuele ontwikkelingen volgt én blijft passen binnen het gestelde financiële kader.
Financiering, wet- en regelgeving
4. Actuele ontwikkelingen en trends in tarifering en financiering sportaccommodatiesDoor: Peter van Eldert (Mulier Instituut)
Het Mulier Instituut monitort sinds langere tijd de inkomsten en uitgaven voor het lokale sporten beweegbeleid. In deze sessie gaat het Mulier Instituut in op de actuele ontwikkelingen ten aanzien van tarifering en financiering sportaccommodaties. Welke ontwikkelingen ziet het Mulier Instituut en welke rol speelt de energiecrisis hierin?
Door: Tomas Rongen (KYBYS) en Joris van der Cammen (KYBYS)
De infill voor kunstgrasvelden is reeds langere tijd een complex dossier. Vanuit EU dreigt een verbod op de verkoop van polymerische infill (o.a. rubber, TPE en EPDM). Tijd dus voor alternatieve (infill)systemen. Maar hoe staat het met de ontwikkeling van nieuwe systemen en wat zijn verstandige keuzes om te maken? Voor nu én in de toekomst! In deze sessie neemt KYBYS u mee in de laatste stand van zaken met betrekking tot infill en nonfill en wordt samen met de deelnemers dieper ingezoomd op het keuzeproces.
Door: Jochen Meulman (Kenniscentrum Europa decentraal)
Uw gemeente krijgt meer te maken met Europees recht dan u denkt! Ook op het gebied van sport. Veel gemeenten willen sport en bewegen stimuleren en toegankelijk houden voor iedereen. Te denken valt aan het verlenen van subsidie of de verhuur van sportcomplexen aan verenigingen. Dit zijn situaties waarin uw gemeente te maken kan krijgen met de Europese staatssteunregels en de Wet Markt & Overheid. Tijdens deze sessie zal Kenniscentrum Europa decentraal de toepassing van deze regelgeving in de praktijk toelichten en aangeven waar kansen liggen. Het Kenniscentrum heeft als doel om de kennis en expertise over het Europees recht en beleid en de juiste toepassing ervan bij de decentrale overheden te vergroten.
Door: Ronald Brouwer (Caraad Belastingadviseurs)
In deze sessie krijgt u de belangrijkste actualiteiten en ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van BTW en Sport(accommodaties). Specifiek wordt aandacht besteed aan de SPUK Sport en de herijking daarvan vanaf 2024, het Sportbesluit en de BOSA-subsidie voor amateursportverenigingen.
Planning en openbare ruimte
8. Aan de slag met beweegvriendelijke omgevingDoor: Ilja Holsteijn (Kenniscentrum Sport en Bewegen)
Een thema dat niet mag ontbreken op een Kennisdag Sportaccommodaties is de beweegvriendelijke omgeving. Zeker na een coronaperiode waarin het sporten en bewegen in de openbare buitenruimte een vlucht heeft gekregen. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit thema en hoe kan uw gemeente hier actief beleid op voeren en waar heb je rekening mee te houden? Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft hiervoor een breed arsenaal aan ondersteuningsproducten die in deze sessie uitgebreid worden besproken.
Door: Arnoud Fiolet (RSI Sports Group) en Anton van Oirschot (RSI Sports Group)
Blaashallen of ballonhallen zijn relatief goedkope sportvoorzieningen en prima geschikt als tijdelijke of zelfs permanente overdekte sportaccommodatie. Sinds de intrede zo’n 50 jaar terug hebben de blaashallen een enorme ontwikkeling doorgemaakt, onder andere op het gebied van duurzaamheid, comfort en veiligheid.
In deze sessie krijgt u inzicht in de toepassingsmogelijkheden van de huidige generatie blaashallen. Niet alleen geschikt voor tennis of hockey, maar ook voor (tijdelijke) uitbreiding van indoorruimte voor bijvoorbeeld het bewegingsonderwijs. U zult verbaasd zijn over de kwaliteit en betaalbaarheid van dit mooie concept.
Door: Bjorn Schadenberg (Mulier Instituut) en Jorieke Steenaart (KvLO)
Vanaf schooljaar 2023-2024 is 2 lesuren bewegingsonderwijs verplicht op de basisschool. Leerlingen moeten minimaal 2 lesuren (van in totaal minimaal 90 minuten) bewegingsonderwijs krijgen onder leiding van een vakleerkracht of bevoegde groepsleerkracht. Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk te zorgen voor voldoende voorzieningen voor het bewegingsonderwijs van scholen voor primair onderwijs. Voor veel gemeenten en schoolbesturen zijn er echter nog veel vragen hoe dit in praktische vorm kan worden vormgegeven. Dit blijkt uit een inventarisatie uitgevoerd door het Mulier Instituut in opdracht van VSG. In deze sessie wordt de opgave voor voldoende huisvesting van het bewegingsonderwijs besproken.
Door: Leon van Leeuwen (KNLTB) en Arjo van den Berg (Van dB Advies)
Padel is als relatief nieuwe sport in Nederland erg populair en vele tennis- maar ook andere sportverenigingen en commerciële aanbieders zien mogelijkheden om met de aanleg van padelbanen deze sport verder te ontwikkelen in Nederland. Het geluid van padel is anders dan dat van vele andere bekende sporten en gebleken is dat het geluid van padel dan ook, afhankelijk van de locatie, als hinderlijker wordt ervaren door omwonenden. Om voor alle partijen meer duidelijkheid te scheppen in deze relatief nieuwe problematiek rondom padel, is op initiatief van de KNLTB (tennis- en padelbond) en in samenspraak met alle belangenvertegenwoordigers en onder leiding van NOC*NSF recent een handreiking Padel en Geluid gepubliceerd, bedoeld als praktisch handvat om partijen te helpen bij een juiste afweging en inpasbaarheid. In deze sessie wordt de handleiding op hoofdlijnen toegelicht en wordt ook breder besproken hoe de padelsport een mooie aanvulling op het bestaande lokale sportaanbod kan vormen.
Door: Lars van Raaij (Innobeweeglab)
Heeft uw gemeente zicht op hoe populair sportvoorzieningen in de buitenruimte zijn? Welke doelgroepen maken er gebruik van? Wanneer bezoeken zij de voorziening? En wat zijn hun ervaringen, wensen en behoeften? Heel essentiële vragen maar in de dagelijkse praktijk blijven ze vaak onderbelicht. In deze sessie bespreekt Innobeweeglab de monitoring van Urban Sportpark Eindhoven, een populair park met een verscheidenheid aan sport- en beweegmogelijkheden, waaronder diverse urban plekken zoals calisthenics, survival- en freerun en een pumptrack. Door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek is het gebruik van het park uitvoerig in kaart gebracht met als doel om beter inzicht te krijgen in het beweegeffect van de het Urban Sportpark. Met het advies kan de gemeente Eindhoven de faciliteiten en programmering beter aanpassen op de gebruikersgroepen.
Eigendom en exploitatie
13. Optimaliseren van het gebruik van sportaccommodatiesDoor: Robin Reverda (Hospitality Group) en Ruud Manenschijn (Hospitality Group)
Ruimte in Nederland is schaars en een sportaccommodatie is steeds meer een plek waar meer gebeurt dan alleen sporten. Welke mogelijkheden heb je om het gebruik van je accommodatie te optimaliseren? Hoe kun je deze ook zo goed mogelijk benutten? We gaan in deze sessie op een actieve en creatieve manier aan de slag om te kijken hoe gemeenten en exploitanten samen succesvol kunnen zijn. Voor een betere exploitatie en meer maatschappelijke impact. Van elkaar leren en kijken vanuit een ander perspectief staat in deze sessie centraal. Kom je ook omdenken?
Door: Wilko Zuidema (NOC*NSF), Bob Thomassen (NOC*NSF) en Wim Glaap (Newae, adviseurs en ingenieurs voor Buitenruimte)
De afgelopen jaren is hard gewerkt om het private certificeringssysteem voor de bouw van sportaccommodaties in Nederland vorm te geven op het nieuwe platform Sportinfrastructuur.nl. Onderdelen van dit doorontwikkelde Kwaliteitszorgsysteem zijn onder
andere voorschriften (sporttechnisch en reglement-technisch), procedures en de bekende sportproductenlijst (voorheen sportvloerenlijst). Dit nieuwe Kwaliteitszorgsysteem is per 1 januari 2023 van kracht geworden.
In deze sessie zoomen we in op de belangrijkste veranderingen en de toevoegingen aan het certificeringssysteem. Dit doen we vanuit het blikveld van de gemeente in hun rol als eigenaar (financier/opdrachtgever) en/of exploitant. Uiteraard krijg u volop gelegenheid vragen te stellen.
Door: Gerard Poiesz (Sport050) en Rosanne Hendriks (Sport050)
Het Gelijk Speelveld is één van de opdrachten uit het Meerjarenprogramma Sport en Bewegen van gemeente Groningen. Er zijn in het verleden verschillende werkafspraken gemaakt met verenigingen over eigendom en vergoedingen. Hierdoor is een ongelijkheid ontstaan tussen de buitensportverenigingen. Het is de wens van de clubs, de Groninger Sportkoepel en de gemeente, om de ongelijkheid tussen vergoedingen en de onduidelijk van eigendomssituaties recht te trekken en een Gelijk Speelveld creëren. De gemeente is er zich van bewust dat de consequenties van gelijke regels voor alle buitensportverenigingen ingrijpend kunnen zijn. In deze sessie volgt een toelichting op aanpak, uitgangspunten, doelen én resultaten.
Door: Heleen van Ketwich Verschuur (AmstelveenSport) en Joop Scherpenzeel (Tien organisatieadvies)
Heeft uw gemeente een verzelfstandigd sportbedrijf of overweegt u dit te gaan doen? Denk dan goed na over de manier waarop u inzicht en overzicht wilt houden op de uitvoering én resultaten van de verzelfstandigde onderdelen. Door regelmatig te monitoren kan de raad beoordelen of de beleidsdoelstellingen zijn bereikt en toetsen of de subsidies aan het sportbedrijf doeltreffend en doelmatig zijn ingezet. Aan de hand van het in 2015 verzelfstandige sportbedrijf AmstelveenSport wordt in deze sessie het toetsingskader gepresenteerd dat als basis dient voor het vergelijken en beoordelen van de prestaties van AmstelveenSport.
Duurzaamheid en innovaties
17. Verduurzamen is geen optie meer!Door: Rik van Kraaij (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Verduurzamen van sportvastgoed is in volle vaart aan de gang. Met LED-lampen en zonnepanelen is een eerste slag gemaakt, maar er moet meer gebeuren om de klimaatdoelen te behalen. Waar voorheen verduurzamen van sportvastgoed nog een optie was, wordt er nu vanuit nationale en Europese overheden steeds meer verplichtingen opgelegd die ook voor de sportsector gelden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) neemt u in deze sessie mee in de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van nationale en Europese regelgeving en bespreekt samen met u welke kansen dit gaat bieden voor uw lokale verduurzamingsbeleid van sportaccommodaties. De warming-up is al geweest; De wedstrijd is nu echt begonnen!
Door: Inka Vogelaar (Ministerie BZK) en Danny Floren (Synarchis)
Door de energiecrisis en de noodzaak energielasten terug te dringen en te minimaliseren, maakt dat veel vastgoedeigenaren hun vastgoed (versneld) willen verduurzamen. Een logische maar vaak complexe stap met de nodige vragen en uitdagingen. Om gemeenten en eigenaren hierin te ondersteunen heeft de rijksoverheid een ontzorgingstraject ontwikkeld dat in deze sessie nader wordt toegelicht. Ook krijgt u in deze sessie meer inzicht in hoe u uw sportaccommodaties kunt tranformeren naar energiehubs waardoor exploitanten meer zelfvoorzienend worden en ook van meerwaarde kunnen zijn als energieleverancier naar eindgebruikers in de directe omgeving.
Door: Femke Schrauwen (Gemeente Den Haag) en Jasper Kok (Gemeente Den Haag)
Gemeente Den Haag heeft bij veel Haagse sportverenigingen geconstateerd dat ze geen goed inzicht hebben in hun energiecontracten en het energieverbruik. Om clubs hierin te ondersteunen gaat Den Haag werken met zogenaamde energiecoaches. In deze sessie wordt hun aanpak verder toegelicht en wordt ook aandacht besteed aan de bredere hulp die wordt geboden bij het verduurzamen van clubaccommodaties en lokale financieringsregelingen die daarbij ter beschikking staan.
De dag wordt inhoudelijk mogelijk gemaakt door sprekers en deskundigen van collega gemeenten, onze kennispartners én onze VSG-bedrijfspartners. We hopen dat u de tijd neemt om naar hun bijdragen te komen luisteren én geïnspireerd te raken door hun aanpakken.
Kosten:
De kosten bedragen voor VSG-leden € 311,00. Niet-leden betalen € 467,00. De deelnamekosten voor leden van het VSG-Young Professionals Network die werkzaam zijn bij een VSG-lid organisatie bedragen € 202,00 als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan deze kennisdag deelnemen. Deze kosten zijn exclusief btw. VSG-bedrijfspartners nemen standaard deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap met de bijbehorende lidmaatschapstegoeden, maar kunnen ook gebruik maken van de YPN-kortingsactie.
Deelname van bedrijven is exclusief voorbehouden aan de bij Vereniging Sport en Gemeenten aangesloten bedrijfspartners.
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden. Na afloop van de Kennisdag Sportaccommodaties kunt u gebruik maken van een aansluitend dinerbuffet. De kosten voor het diner bedragen € 45,00, exclusief btw.
Aanmelden
Klik hier om u aan te melden via MIJNVSG. Heeft u (nog) geen account dan kunt u deze eenvoudig aanvragen via ‘account aanvragen’.
Voor volgende, toekomstige bijeenkomsten van VSG is de aanmeldingsprocedure voor u in de toekomst dan sneller en eenvoudiger.
Bij inschrijven gaat u akkoord met onze voorwaarden en privacy statement.