Graag nodigen wij u uit voor de Kennisdag Sportaccommodaties 2024. Deze vindt plaats op donderdag 28 maart in stadion Galgenwaard te Utrecht. Laat u door collega’s, kennisexperts en deskundige VSG-bedrijfspartners bijpraten op tal van actuele onderwerpen op het gebied van gemeentelijk sportaccommodatiebeleid. Mis niets en schrijf u vandaag nog in. Geen tijd? Kom dan juist naar de Kennisdag, want met hoogwaardige informatie, adviezen en lessons-learned wint u juist tijd!
Opzet
U kunt – zoals u gewend bent – op de dag zelf kiezen uit een gevarieerd aanbod aan onderwerpen en uw eigen programma samenstellen. U heeft de keuze uit tal van inspirerende onderwerpen. Vanaf 08.45 uur wordt u ontvangen met koffie of thee en kunt daarna zes rondes met deelsessies bijwonen. Vanaf ongeveer 16.20 uur kunt u napraten tijdens de netwerkborrel. Ook bieden wij u de optie voor het bijwonen van een aansluitend dinerbuffet.
Onderwerpen
Het programma met deelsessies biedt een brede programmering met onderwerpen op het vlak van eigendomsverhoudingen, staatssteunvraagstukken, tarievenbeleid, verduurzaming van sportvastgoed, inspirerende voorbeelden en tal van nuttige innovaties en vernieuwende beweegconcepten.
De volgende onderwerpen komen aan bod: (onder voorbehoud van wijzigingen)
Programmering en gebruik
1. De sportaccommodatie als breed maatschappelijke voorzieningDoor: Robin Reverda (Hospitality Group), Ruud Manenschijn (Hospitality Group) en Dianne van den Hombergh (Hospitality Group)
De maatschappelijke invulling, breder dan bewegingsonderwijs en verenigingssport, in sportvoorzieningen hangt samen met de maatschappelijke opgave van een buurt, wijk of gemeente. Hospitality Group typeert de maatschappelijke opgave aan de hand van verschillende indicatoren, denk aan: vitaliteits- en zelfredzaamheidindicatoren, het percentage inwoners dat lid is van een sportvereniging en de leefstijlen van inwoners, maar ook demografische ontwikkelingen en trends op het gebied van sport- en bewegen. Afhankelijk van deze factoren wordt de maatschappelijke opgave van een gebied bepaald en kunnen gericht keuzes worden gemaakt voor het (toekomstige) sport en beweegaanbod. Niet alleen in omvang en aantal, maar ook in look- en feel en programmering.
Tijdens een interactieve sessie nemen Robin Reverda en Ruud Manenschijn jullie mee in de verschillende keuzes in aanbod, uitstraling en programmering afhankelijk van de maatschappelijke opgave binnen een bepaald verzorgingsgebied.
Door: Daniëlle Ruikes (Mulier Instituut)
Nationaal en lokaal sportbeleid zijn erop gericht om meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen. Het faciliteren van de sportbeoefening, onder andere door het voorzien in sportaccommodaties en -voorzieningen, wordt dan ook als een belangrijke randvoorwaarde gezien voor sportstimulering. Maar trends en ontwikkelingen komen en gaan snel, waarbij ook de behoefte aan sportaccommodaties verandert.
Onder andere ontwikkelingen in de bevolkingsomvang en -samenstelling, sportdeelname en het accommodatiegebruik zijn belangrijke factoren om een inschatting te maken van de toekomstige behoefte aan sportaccommodaties. Op basis van recente ontwikkelingen in deze factoren heeft het Mulier Instituut in zes verschillende scenario’s uitgewerkt wat de invloed hiervan is op de behoefte aan sportaccommodaties in de toekomst in Nederland.
In de presentatie gaan we eerst in op ontwikkeling in de sportdeelname en het accommodatiegebruik voor de sport in de afgelopen jaren. Hierbij hebben we ook aandacht voor verschillen tussen leeftijdsgroepen en regio’s. Op basis van bevolkingsprognoses en recente ontwikkelingen in de sportdeelname en het accommodatiegebruik werpen we een blik op de toekomst: wat betekenen de verwachte ontwikkelingen voor het sportaccommodatielandschap?
Door: Jimte Poelman (Coöperatie Sportpark Galecop)
Hoe zet je leegstaande sportfaciliteiten in voor maatschappelijke vraagstukken zoals; mentale gezondheid jeugd, vitaliteit van statushouders, re-integratie van gedetineerden en parkeerproblemen. Door middel van een unieke aanpak hebben zes sportverenigingen zich verenigd in de coöperatie Sportpark Galecop. Hun gezamenlijke doel de kracht van sport inzetten om breed maatschappelijk vraagstukken op te lossen. Een vereniging is namelijk meer dan ballen, hesjes en wedstrijden en gemeentelijk faciliteiten meer dan velden, douches en doelen.
Innovaties en producten
4. Sportvloeren - Innovatie en beweegconceptenDoor: Wiljan Mossing Holsteyn (Sika Nederland)
Technologische ontwikkelingen in de sport volgen elkaar snel op. Zo ook met de doorontwikkeling van binnensportvloeren. In deze sessie krijgt u inzicht in de laatste ontwikkelingen met betrekking tot multifunctionaliteit, verduurzaming/hergebruik en de toepassing van led-technlogie én beweegconcepten in vloeren. Laat u verrassen over de veelzijdige toepassingsmogelijkheden en de mogelijkheden van de nieuwste generatie binnensportvloeren.
Door: Jorick Hendriksen (ASM)
Een basket voor windsurfers? Glijvlakken voor de lessen bewegingsonderwijs? Balansborden voor de 55+’ers en een boulderwand voor voetballers? In één ruimte? Ja! Wel in de innovatieve accommodaties die worden ontworpen door het Athletic Skills Model (ASM). Het is de basis voor een nieuwe kijk op de inrichting van sportaccommodaties, zowel binnen als buiten. Het ASM wordt naast de welbekende Skills Garden inmiddels ook toegepast in binnensportaccommodaties en ook zwembaden. Een laatste ontwikkeling zijn de ASM Vloergraphics. Met de ASM Graphics breng je creativiteit op de verticale vierkante meters en betrek je de muur bij de inrichting van de gymzaal, het schoolplein, de gang, de aula, de behandelkamer, het zwembad, de fitnessruimtes, de kantine, het kantoor. In deze sessie wordt dieper ingegaan op wat het ASM voor uw gemeente kan betekenen!
Door: Joris van der Cammen (KYBYS)
Nu de Europese commissie besloten heeft dat er een verbod komt op polymerische infill (SBR, TPE, EPDM, PE) staan veel gemeentes voor de keuze welke infill ze nu gaan gebruiken in hun kunstgrasvoetbalvelden. De volgende vraag is dan, wat heeft de markt te bieden? Natuurlijke infill, biologisch afbreekbare infill, minerale infill of toch non-infill?
In deze presentatie geeft Joris van der Cammen inzicht in de verschillende infills en praat hij je bij over de status van de systemen met minerale infill en nonfill. Ook geeft hij praktische tips over hoe je als gemeente een weloverwogen keuze kunt maken voor het volgende aan te leggen of te renoveren kunstgrassportveld.
Sta je als gemeente aan het begin van de aanleg of renovatie van een kunstgrassportveld of zit je er middenin en zie je door de bomen het bos niet meer? Kom dan naar deze kennissessie. Joris van der Cammen praat je in 50 minuten helemaal bij.
Eigendom en exploitatie
7. Claim je veld - succesvolle aanpak losse verhuur buitensportveldenDoor: Joost Groen (Sportbedrijf Rotterdam) en Frank Razenberg (Sportbedrijf Rotterdam)
Wij hebben het in Rotterdam mogelijk gemaakt om via een paar online klikken een vrij liggend sportveld te claimen voor welke (sport)activiteit dan ook! Dit is mogelijk op een groeiend aantal verschillende locaties en op diverse ondergronden en belijningen. Door het verhuren van de velden op tijden dat deze normaal niet worden gebruikt werken we aan een win-win-win- situatie: De Rotterdammer kan nog dichter bij huis sporten, onze hoofdgebruiker krijgt een mooie beloning voor hun gastheerschap en wij kunnen de huurinkomsten (her)investeren in passende en uitgebreide sportfaciliteiten. Benieuwd naar onze aanpak en resultaten?
Door: John Machiels (NV SRO) en Bjorn de Smit (BDS Advocatuur, partner van de sport)
Eigendomsverhoudingen op gemeentelijke sportparken hebben veelal hun oorsprong in een sportbeleid dat dateert uit de jaren ’70 van de vorige eeuw of zijn min of meer ‘vanzelf’ ontstaan. Wat zijn de ideale eigendoms-verhoudingen als we de huidige grote thema’s van sport- en beweegbeleid als uitgangspunt nemen? We gaan in op de verschillende juridische mogelijkheden eigendommen te registreren en koppelen deze aan de uit-dagingen waarvoor gemeenten en gebruikers van deze sportparken staan.
Planning en (openbare) ruimte
9. Ontwikkelingen huisvesting bewegingsonderwijs'Door: Jorieke Steenaart (KVLO) en Björn Schadenberg (Mulier Instituut)
Vanaf schooljaar 2023-2024 is 2 lesuren bewegingsonderwijs verplicht op de basisschool. Leerlingen moeten minimaal 2 lesuren (van in totaal minimaal 90 minuten) bewegingsonderwijs krijgen onder leiding van een vakleerkracht of bevoegde groepsleerkracht. Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk te zorgen voor voldoende voorzieningen voor het bewegingsonderwijs van scholen voor primair onderwijs. Voor veel gemeenten en schoolbesturen zijn er echter nog veel vragen hoe dit in praktische vorm kan worden vormgegeven. Dit blijkt uit een inventarisatie uitgevoerd door het Mulier Instituut in opdracht van VSG. In deze sessie wordt de opgave voor juiste én voldoende huisvesting van het bewegingsonderwijs besproken.
Door: Rikkert Fuss en René Komduur (Synarchis)
Veel gemeenten denken op dit moment na over de toekomst van hun sportaccommodaties. Dat komt vaak tot uiting in een Integraal Huisvestigingsplan (IHP) Sport. Daarin wordt onder andere ingegaan op de beleidsuitgangspunten, de rolverdeling tussen gemeente en andere partijen, verduurzaming en met name: Welk aanbod van sportaccommodaties is er over 10 of 20 jaar nodig? Aan de hand van enkele concrete voorbeelden wordt in deze sessie op het IHP Sport ingegaan. Zo komt de rolverdeling tussen gemeente, exploitanten, gebruikers en commerciële partijen aan bod, bijvoorbeeld op het gebied van tennis en padel. Ook wordt besproken op welke wijze de toekomstige behoefte en het daarvoor benodigde aanbod kunnen worden bepaald. Uiteraard is er voor de deelnemers gelegenheid om eigen voorbeelden in te brengen.
Financiering, wet- en regelgeving
11. Wet Markt en Overheid in de praktijkDoor: Jochen Meulman (Europa Decentraal) en Sena Karataş (Europa Decentraal)
Uw gemeente krijgt meer te maken met Europees recht dan u denkt! Ook op het gebied van sport. Veel gemeenten willen sport en bewegen stimuleren en toegankelijk houden voor iedereen. Te denken valt aan het verlenen van subsidie of de verhuur van sportcomplexen aan verenigingen. Dit zijn situaties waarin uw gemeente te maken kan krijgen met de Europese staatssteunregels en de Wet Markt & Overheid. Tijdens deze sessie zal Kenniscentrum Europa decentraal de toepassing van deze regelgeving in de praktijk toelichten en aangeven waar kansen liggen. Het Kenniscentrum heeft als doel om de kennis en expertise over het Europees recht en beleid en de juiste toepassing ervan bij de decentrale overheden te vergroten.
Door: Mari Rovers (Gemeente Meijerijstad) en Peter van Eldert (Mulier Instituut)
Het Mulier Instituut monitort sinds langere tijd de inkomsten en uitgaven voor het lokale sport en beweegbeleid. In deze sessie start het Mulier Instituut met een presentatie over de actuele ontwikkelingen en trends ten aanzien van tarifering van sportaccommodaties. Hoe doen andere gemeenten het en wat valt op? In het tweede deel van de sessie gaan we concreet in op het tarievenbeleid van gemeente Meijerstad, als inspirerend voorbeeld van een evenwichtig en transparant systeem.
Door: Bob Thomassen en Wilko Zuidema (NOC*NSF)
In deze sessie volgt een uitgebreide uitleg en toelichting op de procedures en voorschriften die gelden bij de aanleg, renovatie en het (her)keuren van accommodaties en sportvloeren. Dit doen we aan de hand van een praktijkcasus om het gehele proces concreet en tastbaar te maken. U krijgt realtime inzicht in het Kwaliteitszorgsysteem waarin alle sporttechnische voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen staan opgenomen en hoe u dit systeem optimaal kunt gebruiken. Ook krijgt u uitleg over de extra functionaliteiten van dit systeem en hoe de functies u kunnen ondersteunen in uw dagelijks beheer van uw sportaccommodatieportefeuille.
Door: Dick Zeegers (Stichting Waarborgfonds Sport)
Over de financiële positie van sportverenigingen is de laatste tijd veel te doen. Hoe staan de sportclubs er op dit moment op financieel gebied voor? Wat zijn de uitdagingen voor de clubs in de komende jaren? Wat is de investeringsbehoefte en op welke wijze kunnen clubs financieren?
Verduurzaming
15. Innovaties en duurzaam en circulair aanbesteden voor een toekomstbestendige sportsectorDoor: Richard Migchielsen (Kenniscentrum Sport & Bewegen) en Gerben Hofmeijer (PIANOo)
Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector ontwikkelt innovatieve oplossingen om de sportsector toekomstbestendig te maken. Hierbij hoort een nieuwe manier van aanbesteden. Daarom hebben PIANOo en het Innovatieplatform Duurzame Sportsector samen een Stappenplan circulair en duurzaam aanbesteden ontwikkelt. Tijdens deze sessie licht Gerben Hofmeyer (PIANOo) dit stappenplan toe. Je krijgt antwoord op vragen als; Hoe kan ik aanbestedingen inrichten bij sportaccommodaties met een meervoudige functie als warmte-opwek, duurzame energie en waterbuffering? Hoe kom ik van een circulaire doelstelling tot een aanbesteding?
Richard Migchielsen (Innovatieplatform Duurzame Sportsector) voorziet deze informatie van praktijkvoorbeelden vanuit de deelnemende gemeenten uit het Innovatieplatform Duurzame Sportsector.
Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector is een onafhankelijk samenwerkingsverband waarin 13 gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen innovatieve oplossingen ontwikkelen om de verduurzaming van de sportsector te versnellen. Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector is een initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen, Sportinnovator en Vereniging Sport en Gemeenten
Door: Koen Beelen (NOC*NSF)
Een van de manieren om sporten en bewegen te stimuleren is ervoor zorgen dat dit in een aantrekkelijke, groene omgeving kan gebeuren. Zo’n groene omgeving heeft ook voordelen als het gaat om duurzaamheid en klimaatadaptatie. Het vergroten van de biodiversiteit, het tegengaan van hittestress, en het voorkomen van en omgaan met wateroverlast en droogte spelen daarbij een rol. De vraag is hoe een sportpark natuurinclusiever kan worden en tegelijkertijd kan leiden tot meer sportplezier? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe betalen we dit?
Door: Rik van Kraaij (RVO) en Michael Poot (Kenniscentrum Sport & Bewegen)
Verduurzamen van sportvastgoed is in volle vaart aan de gang. De actuele energiecrisis en ontwikkelingen op het gebied van nationale en Europese regelgeving vragen om een versnelling en mogelijke herijking van uw verduurzamingsstrategie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) neemt u in deze sessie mee in de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en de opgave om uw sportaccommodaties betaalbaar te houden. Bent u nog steeds goed op weg of is een koerswijziging noodzakelijk?
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden. Na afloop van de Kennisdag Sport en Gemeenten kunt u gebruik maken van een diner. De kosten daarvoor zijn € 45 per persoon, exclusief btw.
Programmatijden
08.45 – 09.20 uur: Ontvangst
09.20 – 09.30 uur: Welkom
09.30 – 10.20 uur: Parallelsessies ronde 1
10.30 – 11.20 uur: Parallelsessies ronde 2
11.20 – 11.40 uur: Pauze
11.40 – 12.30 uur: Parallelsessies ronde 3
12.30 – 13.30 uur: Lunch
13.30 – 14.20 uur: Parallelsessies ronde 4
14.30 – 15.20 uur: Parallelsessies ronde 5
15.30 – 16.20 uur: Parallelsessies ronde 6
16.20 – 17.00 uur: Netwerkborrel
17.00 – 19.00 uur: Einde en diner (optioneel)
Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de parallelsessies per ronde.
Kosten
De kosten voor VSG-leden bedragen € 323 Niet-leden betalen € 485.
Young Professionals van een VSG-lidorganisatie betalen € 210 als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de Kennisdag deelnemen.
Deze bedragen zijn inclusief documentatie, koffie/thee en lunch, maar exclusief btw.
VSG-bedrijfspartners nemen standaard deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap en de bijbehorende lidmaatschapstegoeden, maar kunnen ook gebruik maken van de YPN-kortingsactie als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de Kennisdag deelnemen.
Deelname van bedrijven is exclusief voorbehouden aan de bij Vereniging Sport en Gemeenten aangesloten bedrijfspartners.
Organisatie en informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vereniging Sport en Gemeenten: info@sportengemeenten.nl of telefoon 070 – 373 80 55.