Graag nodigen wij u uit voor de Online Kennisdag Sport en Accommodaties op dinsdag 29 september. Waar voorheen ruim 200 mensen fysiek bij elkaar kwamen, gaan we dat nu online faciliteren. We doen dit niet alleen, maar laten ons hierin begeleiden door de professionals van Jonge Honden. Jonge Honden brengt beweging. Ook online!
Online evenementen zijn er veel in deze tijd. Met deze kennisdag willen we de mogelijkheden die online ons biedt optimaal benutten om aan te sluiten bij de behoefte(n) van u, de bezoeker. Netwerken, kennis uitwisselen en interactie zullen daarbij niet over het hoofd gezien worden. Jonge Honden is dit jaar gespecialiseerd geraakt in de organisatie van online events en hun kennis en inspiratie zullen bijdragen aan de kwaliteit. Denk aan opnames van workshops waar u niet bij kon zijn, interactieve sessies, een digitale derde helft om met elkaar na te praten, podcasts vooraf en nog veel meer. De vorm mag dit jaar dan anders zijn, het doel blijft ongewijzigd: onderling verbinden, kennis overbrengen en uitwisselen.
Thema Sport & Accommodaties
Sportaccommodatiebeleid is een dynamisch speelveld waarbij efficiënt gebruik, duurzaamheid en (alternatieve) financiering momenteel actuele begrippen vormen. We hebben de afgelopen maanden creativiteit, nieuwe verbindingen en geïntensiveerde samenwerking gezien. Binnensport die naar buiten ging, veranderend sport- en beweeggedrag, gezamenlijk optrekken om sport verantwoord open te laten gaan, online reserveren van uren buitensport en meer. Er is ook hernieuwde aandacht voor de waarde van sport, bewegen en preventie en de inrichting van de leefomgeving is in een nieuw daglicht komen te staan. Kijkend naar dit alles lijkt het beter benutten van het aanwezige lokale sportkapitaal (vrijwilligers en professionals, sport- en beweegprogramma’s en sport- en beweegvoorzieningen) de inzet en opgave voor de aankomende jaren.
Het event
Omdat we deze kennisdag volledig online aanbieden via Zoom, en we u de mogelijkheid willen bieden om op een voor u geschikt tijdstip aan te sluiten, bieden we het programma het programma verspreid over de dag aan. In vijf rondes van ieder drie sessies kunt alle beschikbare kennis tot u nemen. U kunt zelf kiezen wanneer u in- en uitcheckt en zo de kennisdag op uw eigen manier inrichten. Dat is het voordeel van online. En kunt u een specifieke sessie niet bijwonen of zijn er twee interessante sessies op hetzelfde tijdstip? Wij nemen alle sessies op zodat u ze tot twee weken na de kennisdag terug kunt kijken. Nog zo’n digitaal voordeel!
Hieronder treft u de programmatijden aan onder voorbehoud van wijzigingen.
Programma
- 09:15 InLoop
- 09:30 – 10:00 Warming up
- 10:00 Estafette (workshops)*
- 10:00 – 11:00 Ronde 1 (keuze uit 3 workshops)
- 11:00 – 12:00 Ronde 2 (keuze uit 3 workshops)
- 12:00 – 13:00 Pauze
- 13:00 – 14:00 Ronde 3 (keuze uit 3 workshops)
- 14:00 – 15:00 Ronde 4 (keuze uit 3 workshops)
- 15:00 – 16:00 Ronde 5 (keuze uit 3 workshops)
- 16:00 – 16:30 De derde helft (netwerken)
* Een uur workshop inclusief schakeltijd (van breakout room naar breakout room)
Onderwerpen
Ronde 1 (10:00 – 11:00 uur)
Kwalitatief bewegen in de openbare ruimteKwalitatief bewegen in de openbare ruimte
Kragten / Skills Garden – Tommy van den Dungen
‘Omgevingsanalyse, Programmering en Inrichting’
Hoe komen we tot een kwalitatieve openbare (beweeg)ruimte die bijdraagt aan het veelzijdig bewegen en ontmoeten? Belangrijk hierbij is inzicht te krijgen in deze omgeving. Door gebruik te maken van diverse data, is het mogelijk een analyse te maken van de openbare ruimte (speelplekken, sportvoorzieningen, parken etc.) en de potentiele gebruikers. Door een verdere verdieping in routes, verbindingen, sport-, speel- en ontmoetvoorzieningen wordt naast de kwaliteit van de openbare ruimte, ook de potentie voor het veelzijdig bewegen (Athletic Skills Model) inzichtelijk gemaakt. Hierbij maken we zoveel mogelijk gebruik van de potentie van de openbare ruimte.
Met deze omgevingsanalyse kan een optimaal beweeg en ontmoet netwerk worden gecreëerd, waarbij verschillende doelgroepen en domeinen samen gebruik kunnen maken van de openbare ruimte met faciliteiten en voorzieningen die hierbij aansluiten.
#ASM # Skills Garden #Veelzijdig bewegen in de openbare ruimte #omgevingsanalyse #van kwantiteit naar kwaliteit #schijf van 10
Afwegingskader investeringen sportvoorzieningen: een verkenning naar mogelijke afwegingen bij een investeringsvraag voor een nieuwe sportvoorziening
Mulier Instituut – Vidar Stevens
Het Mulier Instituut heeft een afwegingskader gemaakt voor investeringen in sportvoorzieningen. Het idee van een afwegingskader is sterk geworteld in de budgetteringsmethode van Sequentiële Investeringsanalyse. Met deze investeringsanalyse worden vaak verschillende alternatieve oplossingen opeenvolgend bestudeerd en afgetast totdat er een bevredigende, kost-efficiënte en budgettaire inpasbare oplossing is gevonden voor een gemeentelijke investering. In ons onderzoek wordt verkent welke verschillende afwegingen de gemeente kan meenemen in haar besluitvorming bij de vraag of de gemeente wel of niet moet investeren in een sportvoorziening. Uit de verkenning blijkt dat een investeringsdiscussie over een sportvoorziening op een smalle en een brede manier gevoerd kan worden. Bij een smalle investeringsdiscussie wordt er vooral gekeken naar de noodzakelijkheid van de investering, het nut, de kwaliteit, de veiligheid en de financiële inpasbaarheid. Bij een investeringsdiscussie rondom een sportvoorziening betekent dit dat een gemeente dient stil te staan bij de vragen of er een ruimte tekort is bij een sportvereniging, of dit ruimte tekort structureel van aard is, of er uitwijkmogelijkheden zijn om het ruimte tekort op te lossen, (als dat niet het geval is) of de kwaliteit en veiligheid van het product waarin geïnvesteerd wordt gewaarborgd is, en uiteindelijk of de investering financieel haalbaar is. De brede investeringsdiscussie neemt nog andere afwegingen mee in de besluitvorming: social return on investment (SROI), beleidssynergie, maatschappelijk draagvlak, vitaliteit van een vereniging en duurzaamheid. In deze presentatie staan wij nader stil bij de betekenis van ieder van deze afwegingen.
Technologische innovaties voor attractiever maken van de gymzaal
Embedded Fitness, sportinnovatorcentrum voor interactief bewegen, Sportinnovator – Carla Scholten, Iris Nijland
Nederland telt veel gymzalen die in de jaren 60/70 zijn gebouwd, ze zien er nagenoeg allemaal hetzelfde uit en hebben dezelfde inventaris. Tijden veranderen en de behoefte van nu is niet meer dezelfde als 50 jaar geleden. Hoe kan je zonder de gehele gymzaal te verbouwen de lessen die er gegeven worden, in het onderwijs of bij verenigingen, attractiever maken met behulp van technologische innovaties? In deze sessie komen verschillende voorbeelden en denkrichtingen aan bod.
Ronde 2 (11:00 – 12:00 uur)
Veilig en betaalbaar sporten tijdens en na de coronatijdVeilig en betaalbaar sporten tijdens en na de coronatijd
SWECO – Jochem Knol
In 2001 werden de eerste kunstgrasvelden voor voetbal aangelegd. Inmiddels liggen er circa 2.500 kunstgrasvelden voor voetbal. Kunstgras heeft onmiskenbaar een grote ‘bedrijfszekerheid’ dan een natuurgrasveld, maar heeft ondanks dat met minder velden kan worden volstaan, geleid tot een forse verhoging van de exploitatielasten. Het aantal deelnemers aan voetbal is ondanks de enorme investeringen in kunstgras niet significant veranderd. De vraag rijst of al die investeringen echt hebben bijgedragen aan een betere voetbaldeelname en of het milieu niet onevenredig is belast. Wat leert ons de coronacrisis? Jochem Knol zal een aanzet geven en nodigt u graag uit voor een gesprek. Samen kritisch nadenken over het sportpark van de toekomst.
Bosa-regeling in de praktijk van zwembad Dubbelslag
Tien organisatieadvies – Joop Scherpenzeel
Het ontstaan van zwembad Dubbelslag wordt kort toegelicht, evenals de structuur waarbinnen de eigendom, beheer en exploitatie zijn vormgegeven. Nader ingegaan wordt op de keuze voor de Stimuleringsregeling Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties (BOSA) en het overleg dat hieraan voorafging met de gemeenten, de belastingdienst en de exploitant. Tot slot worden ervaringen gedeeld met zowel het van tevoren als achteraf aanvragen van de subsidie. Aanwezigen worden uitgenodigd om ook hun ervaringen te delen.
Werk maken van toekomstbestendig sportaccommodaties, van gebruik tot financiering
Newae – Loes van der Plaat, Marieke Verhaaf
In deze bijzondere tijd is het nadenken over het gebruik van de accommodaties zowel fysiek-, financieel- als sociaal gebied zeer essentieel.
Dit vraagt visie, inzicht in het gebruik, de exploitatie en de huidige staat van de accommodaties. Belangrijk voor gemeenten, sportbedrijven en sportverenigingen is om naast de reguliere sportaanbieders ook hun accommodaties toekomstbestendig te maken om deze efficiënt en effectief te kunnen blijven gebruiken. Dit vraagt lef van bestuurders, beleidsmakers en beheerders om accommodaties te ontwikkelen voor de gebruikers van morgen. Newae neemt u mee op weg naar toekomstbestendige sportaccommodaties.
De 1,5 m samenleving vraagt zowel bij de inrichting en gebruik van sportaccommodaties op dit moment veel aandacht, dit vraagt in de toekomst accommodaties die veel meer hierop zijn ontworpen.
Financieel gezien worden gemeente in deze bijzondere tijd op de proef gesteld. Op dit moment zien wij gemeenten die geen tot weinig inzicht hebben in de huidige staat en exploitatie van sportaccommodaties. Hoe pakken we dit aan en monitoren we deze in de toekomst?
Daarnaast vragen sociale thema’s als eenzaamheid, werkloosheid, gezondheid etc. meer aandacht van de huidige maatschappij. Hoe maken we de combinatie tussen de verschillende domeinen en hoe kun je dit aanvliegen?
De sessie is zoveel mogelijk interactief.
De opbrengst van de prestatie: inzicht in proces, inzicht in het samenbrengen van verschillende doelgroepen, weten wat we hiervoor nodig hebben (welke financiële instrumenten) en hoe dit toe te passen is in de gemeente.
Ronde 3 (13:00 – 14:00 uur)
Expertiseplatform sportinfrastructuurExpertiseplatform sportinfrastructuur
NOC*NSF – Wilco Zuidema
NOC*NSF ontwikkelt in samenwerking met alle stakeholders een online platform waarin alle expertise op het gebied van sportinfrastructuur in beheer van NOC*NSF te vinden is. Het platform wordt ontwikkeld voor alle doelgroepen actief binnen de branche en verenigingen. Het platform gaat inhoudelijk in op alle algemene en sport specifieke informatie op het gebied van sportaccommodaties en sporten in de openbare ruimte. Naast informatievoorziening zijn op het online platform de procedures benodigd voor renovatie en aanleg van sportaccommodaties te vinden en wordt een tool ontwikkeld voor de certificering van accommodaties met een database waarin alle informatie van accommodaties te vinden is.
De evaluatie van Sportbedrijven
Drijver en Partners – André Timmermans en Fons van Beers
De gemeente kan taken die zij niet tot haar kerntaken rekent, uitbesteden aan derden. Dat geldt ook voor het beheer en de exploitatie van sport- en cultuurvoorzieningen. Wel dient de gemeente een zekere mate van regie te behouden. Ervaring leert dat het maatschappelijk en politiek belang nu eenmaal te groot is om helemaal los te kunnen laten. Maar hoe doe je dat nu succesvol? Hoe laat je los en houd je tegelijkertijd de gewenste grip?
More Value, less impact; heeft de circulaire sportvloer meerwaarde voor gemeenten?
Pulastic Sportvloeren – Wiljan Mossing-Holsteyn
Duurzaam innoveren zit in het DNA van het Sika-Pulastic Team. More Value, Less Impact staat voor “meer waarde voor onze klanten met minder schadelijk effect op het milieu en sociale verantwoordelijkheid nemen”. Daar staat Sika voor! Onze meest recente innovaties zijn de Pulastic LED Court, Pulastic Woodtone en de circulaire Pulastic sportvloer. Is de circulaire sportvloer een innovatie die voor Gemeenten in het rijtje hoort of zou het de nieuwe duurzame standaard moeten zijn? Met diverse vraagstukken neemt Sika jullie mee in een workshop. Door het delen van kennis en ervaringen rondom dit thema kunnen wij samen met Gemeenten nieuwe stappen zetten voor een duurzame toekomst.
Ronde 4 (14:00 – 15:00 uur)
Verduurzaming van sportaccommodaties: een serious game!Verduurzaming van sportaccommodaties: een serious game!
Kenniscentrum Sport & Bewegen, TinQwise Immersive – Sigrid Postema, Theo Brejaart
Het verduurzamen van sportvastgoed staat inmiddels bij iedereen op de agenda. Hoewel er heldere doelstellingen zijn bepaald (bijvoorbeeld 49% aardgasvrij in 2030), is de route ernaartoe nog onzeker en kan voor iedere gemeente weer anders worden ingevuld. Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt in samenwerking met haar partners de weg naar een duurzame toekomst helder. Dit doen we op een interactieve en leuke manier: Een serious game waarin je in hoog tempo van 2020 naar 2030 reist. Je ervaart wat over 10 jaar de effecten en besparingen zijn van de keuzes en investeringen die jij hebt gemaakt om je sportaccommodaties te verduurzamen. De game zal later dit jaar gelanceerd worden, maar jij kunt ‘m tijdens deze workshop al ervaren!
Kenniscentrum Sport & Bewegen en Tinqwise Immersive, de ontwikkelaar van de game, geven je een demo.
Park 2020: de brede toekomst van het sportpark
Sport&Ruimte – Rens van Kleij, Tecla van Dijk
Van gesloten enclave waar in de avonden en weekenden gesport werd, heeft het sportpark zich ontwikkeld tot een open park waar ook (ongeorganiseerd) gesport wordt. De druk op ruimte vraagt om functiemenging, ruimtelijke integratie, een open karakter, een goede benutting en een maatschappelijk actieve organisatie. De klimaatopgave vraagt vereist een adaptief ontwerp met aandacht voor water, droogte en hitte. Een ontwerp waarin de natuur in een grote verscheidenheid aanwezig is. In deze interactieve sessie delen wij onze best practices met u om de lat voor (sport)parken samen hoger te leggen.
Data management en analyse voor sportaccommodaties met KnowUr.Biz
Treem, Sportservice Ede – Sander ten Broek, Ronald ter Hoeve
Sander ten Broek (Treem / KnowUr.Biz) en Ronald ter Hoeven (Sportservice Ede) presenteren het data analyse systeem ‘KnowUr.Biz’.
De exploitatie van publiek toegankelijke accommodaties, zoals een zwembad of sporthal, genereert veel data en informatie, maar deze zijn niet altijd goed bruikbaar. Het verzamelen en verwerken van data in bruikbare en overzichtelijke managementinformatie kost veel tijd.
Tegelijkertijd wordt steeds meer verwacht als het gaat om verantwoording van nut en noodzaak van uw activiteiten, opbrengsten en kosten. KnowUr.Biz levert alle informatie over de exploitatie. Hiermee is de bedrijfsvoering nog beter onder controle èn kan men snel en gemakkelijk op vragen van bestuurders, directie, belanghebbenden, medewerkers, etc. reageren.
In een presentatie gaat Ronald ter Hoeven (Sportservice Ede, zwembad De Peppel) zijn ervaringen met het systeem delen en zal Sander ten Broek samen met Koen de Weerd het systeem nader toelichten. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen vragen!
Ronde 5 (15:00 – 16:00 uur)
Een sociale basis voor én met een multifunctionele accommodatie (MFA)Een sociale basis voor én met een multifunctionele accommodatie (MFA)
BMC – Bas van der Heijden, Jurjen Weemstra
Er zijn en worden veel MFA’s gerealiseerd in ons land. Vanuit welke wensen, verwachtingen of behoeften ontstaan deze? Hoe speel je daar goed op in? En wanneer is een MFA dan echt van meerwaarde of ‘succesvol’? BMC heeft een instrument beschikbaar om hiermee aan de slag te gaan. Met de deelnemers wisselen we ervaringen uit en gaan we in gesprek over de juiste (proces)aanpak en mogelijke interventies.
De sessie wordt begeleid door Jurjen Weemstra en Bas van der Heijden, adviseurs Sociaal Domein bij BMC, met expertise en ervaring op het gebied van MFA’s vanuit sport/bewegen en kunst/cultuur perspectief. Beide hebben diverse opdrachten gedaan gericht op (de realisatie van) MFA’s.
Akoestiek in sportaccommodaties
M3V, TIG Akoestiek en KVLO – Harry Vedder, Peter van der Velde, Jorieke Steenaart
In dit webinar gaan we dieper in op (de gevolgen van een slechte) akoestiek in sportaccommodaties. Hoe los je een hoge nagalmtijd in een sportaccommodatie op of hoe verbeter je de spraakverstaanbaarheid? En beter nog, waar moet men op letten bij het bouwen van een nieuwe gymzaal, sportzaal of sporthal, om te voorkomen dat er achteraf van alles uit de kast moet worden gehaald om aan de nagalmtijd norm te voldoen en een prettige akoestiek te creëren? Dit zijn een aantal vragen die aanbod zijn gekomen tijdens het webinar en het biedt o.a. bestuurders, beleidmakers, directie, gymdocenten en sportinstructeurs (nieuwe) inzichten en handvaten bij het maken van de juiste keuzes.
Governance en integriteit; toezien of wegkijken?
Soul Consult BV & Harvey Bloom – Sandra Meeuwsen, Wim Cassee
Van oudsher ligt de verantwoordelijkheid voor een ‘nette’ bestuurlijke gang van zaken bij NOC*NSF. In 2004 verscheen de eerste Code Goed Sportbestuur, in de wandeling ook wel ‘Code Jan Loorbach’ genoemd. Dit najaar zal de Code in een frisse, eigentijdse variant worden aangeboden aan de Algemene Vergadering van NOC*NSF. Is er ook een taak voor gemeenten en hun uitvoeringspartners in deze? Veel gemeenten beschikken over een Sportbedrijf en/of Sportservice, op afstand gezet maar toch werkzaam in het verlengde van de gemeentelijke sport-taakstelling. Ook wemelt het van de beheerstichtingen rond verenigingen of sportparken, ooit opgezet voor de btw-voordelen maar nu aan herijking toe. Hoe is de Governance van beide type constructies geregeld en wie houdt hier toezicht op? Kunnen we inspiratie putten uit de Code Goed Sportbestuur? Of kent de rolhygiëne binnen dit soort uitvoeringsorganisaties geen sportspecifieke dimensie? Over deze onderling verbonden kwesties gaat deze workshop. Bij wijze van inleiding plaatsen we eerst een paar piketpalen om het thema in te kaderen. Aansluitend komen we samen met de deelnemers tot een verkenning van dit speelveld en de do’s & dont’s in deze tijd. Na afloop is uw moreel kompas stevig aangescherpt, bent u (beter) in staat Governance-vraagstukken rond sportaccommodaties af te pellen en uw verantwoordelijkheid hierin te nemen.
Deelname
We hanteren één deelnamebedrag van 75 euro voor leden. Niet leden betalen voor deelname 112,50 euro. Het deelnamebedrag is gelijk onafhankelijk van het aantal workshoprondes dat u bijwoont. VSG-bedrijfspartners kunnen deelnemen volgens de voorwaarden van het type lidmaatschap.
Organisatie & informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vereniging Sport en Gemeenten: info@sportengemeenten.nl of telefoon 070 – 373 80 55.