Op 26 en 27 april 1949 vond in Eindhoven een congres plaats dat geldt als het moment van oprichting van de Landelijke Contactraad (LC) voor de gemeentelijke bemoeiingen met de Lichamelijke Opvoeding en Sport, later Vereniging Sport en Gemeenten. Dat betekent dat VSG in 2024 maar liefst 75 jaar bestaat en dit moment willen we graag met u vieren in gastgemeente ’s-Hertogenbosch op 25 en 26 september.
Gedurende 2 dagen bieden wij u een gevarieerd programma aan.
Het VSG Jubileumprogramma bestaat uit meerdere evenementen op 25 en 26 september.
Tour de s-Hertogenbosch, Wethoudersbijeenkomst, VSG Sportcafé op 25 september en het VSG Jubileumcongres op 26 september. Voor elk evenement dient u een apart inschrijfformulier in te vullen en in te sturen.
Programma 25 september
Op woensdagmiddag 25 september starten we met een tour langs bijzondere plekken in sportstad ’s-Hertogenbosch. In kleinere groepen gaat u kennismaken met bijzondere sport- projecten en interessante accommodaties. Meer weten of aanmelden, klik hier.
Voor de wethouders organiseren we in de avond een exclusief diner-pensant over ‘Sport, de leukste bezuiniging van Nederland!’, waarbij we samen met inspirerende gastsprekers ons buigen over de impact van het ravijnjaar 2026 op sport en de uitdagingen én kansen die dit kan bieden. Meer weten of aanmelden, klik hier.
Voor de overige deelnemers organiseren we een bourgondische avond met een gezellige talkshow inclusief een uitdagende pubquiz waarin we op zoek gaan naar de slimste VSG-ers!
Meer weten of aanmelden Meer weten of aanmelden, klik hier.
VSG Jubileumcongres op 26 september
Staatssecretaris Karremans te gast op VSG-Congres
Op donderdag 26 september tijdens het 75 jarig jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten zal staatssecretaris Vincent Karremans een gedeelte van het congres bijwonen. In een exclusief interview zal dagvoorzitter Huub van Mackelenbergh de nieuwe Staatssecretaris vragen stellen over de koers van het kabinet op het beleidsterrein sport en bewegen en wat hij daarbij verwacht van de samenwerking met gemeenten.
Ochtendprogramma
Op donderdagochtend 26 september krijgt u in het gloednieuwe Theater aan de Parade een plenair programma aangeboden met verschillende keynote lezingen waarin we een tijdreis maken vanuit het verleden naar het heden en door naar de toekomst.
Middagprogramma
In de middag woont u sessies bij met actuele vraagstukken én sessies waarin we op een bijzondere manier naar de toekomst kijken! Aan het einde van de middag verzamelen wij weer bij het Theater aan de Parade voor een netwerkborrel. Het programma wordt afgesloten op de sociale, culturele en economische hotspot: de Tramkade waar het diner en de afsluitende netwerkavond plaatsvindt. Hier volgt ook de bekendmaking van Sportgemeente van het jaar 2023-2024! Klik hier om u aanmelden te melden voor het VSG Jubileumcongres.
Programma VSG Jubileumcongres in detail
08.45 uur Ontvangst
09.30 uur Muzikale Brabantse ontvangst door entertainer Hans Tervoort
09.40 uur Welkom door dagvoorzitter Huub van Mackelenbergh en gastgemeente ‘s-Hertogenbosch
09.55 uur Overzicht genomineerde gemeenten titel Sportgemeente van het jaar 2023/2024
10.05 uur ‘Eeuwen in beweging’
Jurryt van de Vooren, sporthistoricus
Sport is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Evenals de betrokkenheid van de lokale overheid bij de ontwikkeling en uitvoering van lokaal sport- en beweegbeleid. Maar is dit altijd zo geweest? En wanneer is het gedachtegoed ontstaan dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn? Specialist in sporterfgoed Jurryt van de Vooren neemt u mee terug in de tijd en staat stil bij de kijk op sport door de jaren heen. Bereid u voor op een dynamische tijdreis met boeiende verhalen, anekdotes en bijzondere historische feiten!
10.35 uur Jubileuminterview VSG-voorzitter Lucas Bolsius
10.55 uur Pauze
11.20 uur ‘De ontwikkeling van sport én gemeenten’
Maarten van Bottenburg, hoogleraar Sportontwikkeling USBO
Als tussenstop op onze tijdreis naar de toekomst, zijn we aanbeland in het heden. Een turbulente periode waarin door zowel economische, sociale én politieke ontwikkelingen een beroep op het uithoudingsvermogen en veerkracht van de sportwereld wordt gedaan. Hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg neemt de staat van de sport onder de loep en reflecteert op de diepere achtergronden van de hedendaagse problematiek en opgaven. Vanuit deze analyse waagt Maarten zich aan enkele voorspellingen voor de toekomst. Ook de veranderende rol van de lokale overheid zal niet onbehandeld blijven!
11.55 uur ‘Keuzes maken!’, panelgesprek
Met verschillende gasten bespreken we hoe we (nog) beter invulling kunnen geven aan onze ambitie om sport voor iedereen toegankelijk te maken. Wat is daarvoor nodig en durven we keuzes te maken om dit doel te verwezenlijken? In een bijzondere vorm worden maatschappelijke vraagstukken uitgebeeld en ter discussie gebracht.
12.30 uur Netwerklunch
13.45 uur Onder begeleiding lopen naar locaties en Parallelle sessies
In het middagprogramma kunt u deelnemen aan drie themasessies die verspreid over de binnenstad van ’s-Hertogenbosch plaatsvinden. U heeft de keuze uit 12 boeiende hedendaagse onderwerpen of thema’s die de toekomst raken. Zo kruipt Nederlands bekendste sportmarketeer en ondernemer Bob van Oosterhout in de huid van de gemeente en neemt hij u mee in zijn ideeën hoe we sport voor iedereen nog beter invulling kunnen geven. Ruimtelijk adviseur gezonde leefomgeving Vincent Luyendijk toont u enkele inspirerende voorbeelden van ruimtelijke mogelijkheden die de openbare ruimte in sportief opzicht (nog meer) te bieden heeft. En Berend Rubingh neemt u in zijn sessie aan de hand hoe u als gemeente de ‘transitie’ kunt gebruiken om vernieuwing in sport tot stand te brengen. Wilt u meer weten over de achterliggende oorzaken van sociale ongelijkheid in sport, dan moet u vooral de sessie van Mirjam Stuij bijwonen.
Hieronder een volledig overzicht van alle sessies.
1. Sport- en beweegvisie 's-HertogenboschDoor: S-PORT
Er is sinds januari 2024 een nieuwe Sport- en Beweegvisie in ’s-Hertogenbosch. De insteek? Samen zorgen we voor de juiste beweging. We geloven namelijk in een gemeente waar iedereen kan sporten en bewegen. Voor iedereen toegankelijk én betaalbaar. Bovendien zorgen we voor een gevarieerd sport- en beweegaanbod en faciliteiten die passen bij de behoeften van nu. Dit doen we samen met partners, sportaanbieders en natuurlijk onze inwoners. Want wie je ook bent, wat je persoonlijke situatie ook is en welke wensen, mogelijkheden en beperkingen je ook hebt, in gemeente ’s-Hertogenbosch kan iedereen meedoen. In deze sessie wordt de sport- en beweegvisie van ’s-Hertogenbosch toegelicht en wordt onder andere ingegaan op de opgave hoe de gemeente met aanbod én accommodaties wil inspelen op veranderende behoeften van de inwoners. Uiteraard blijft ook de vraag hoe ze ervoor zorgen dat iedereen ook daadwerkelijk kan meedoen, niet onbeantwoord!
Door: Bob van Oosterhout
Bob van Oosterhout is Nederlands bekendste sportmarketeer en hij weet als geen ander hoe je producten ontwikkelt en klanten kunt verleiden. Daarnaast is hij ook een enorme sportfanaticus en mede-eigenaar van de Bossche eredivisiebasketbalclub Heroes. Een bijzondere eigenschap van Bob is dat hij altijd en overal kansen ziet. Hoe kijkt Bob met zijn ondernemende blik naar de ontwikkeling en uitvoering van gemeentelijk sport- en beweegbeleid? Met name het stimuleren van sport en een gezonde leefstijl kan wat Bob betreft wel een prikkel gebruiken. Hier ligt een uitgelezen kans voor gemeentelijke overheden die zich richten op specifieke doelgroepen en meer effect willen sorteren! In deze sessie neemt Bob u mee in de wereld van sociale marketing waarbij met behulp van commerciële marketingconcepten duurzame positieve maatschappelijke of sociale veranderingen worden nagestreefd bij grotere groepen.
Door: Berend Rubingh
Er is verwarring in onze maatschappij. Nederland is in transitie. Een structurele verandering van de maatschappij, die het gevolg is van op elkaar ingrijpende ecologische, sociaal-culturele, economische en technologische ontwikkelingen. Er liggen grote uitdagingen op het gebied van zorg, onderwijs, arbeidsmarkt, wonen, openbare ruimte, het klimaat én ook de sport. Wat betekent deze transitie voor het eco-systeem van de sport? Doen we nog de juiste dingen of doen we juist dingen niet? Is het wellicht tijd voor grote systemische veranderingen en wie neemt dan daarbij het voortouw? In deze sessie draait het om transities en hoe je daar als lokale overheid mee om kunt gaan.
Door: Henrie Brands (Stichting Onder d’n Plag), Dirk Megens (Stichting Onder d’n Plag), Ruud Hekker (NOC*NSF) en Jan Minkhorst (NOC*NSF)
Al sinds de oprichting van Vereniging Sport en Gemeenten in de jaren vijftig zetten gemeenten zich in voor de toekomst van sportverenigingen. Hoewel er sindsdien vaak is gezegd dat de organisatievorm met haar vele vrijwilligers achterhaald zou zijn, bewijzen sportverenigingen het tegendeel. Ze zijn nog altijd de meest voorkomende organisatievorm in de sport, en kunnen rekenen op een grote betrokkenheid van zowel vrijwilligers als sporters. In deze sessie laten we, aan de hand van een lokaal voorbeeld uit de Gemeente Oss; Stichting Onder d’n Plag vertegenwoordigd door Henrie Brands en Dirk Megens, zien welke rol de vereniging in de toekomst kan spelen. Eén ding is zeker: de sportvereniging zal altijd een onmisbare pijler blijven in de sportwereld!
Door: Vincent Luyendijk, Horizons.eco
Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Hoe kun je er fijn wonen, leven én actief bewegen en sporten? En wie krijgt de ruimte om te verbeteren als er meer belangen en plannen zijn dan vierkante meters? In deze sessie toont strategisch adviseur gezonde leefomgeving Vincent Luyendijk u inspirerende ruimtelijke mogelijkheden die de openbare ruimte in sportief opzicht (nog meer) te bieden heeft. Ook gaat hij in op een hardnekkig historisch vraagstuk, want daar waar bijna 75 jaar geleden al melding werd gemaakt dat sport niet aan tafel zit bij ruimtelijke inrichting, zien we dat hier nog weinig vooruitgang in is geboekt. Vincent heeft zijn eigen ideeën bij hoe dit dilemma kan worden doorbroken. Wat zou er bijvoorbeeld veranderen als we gaan werken met een actieve-buitenruimte-norm? Er zijn nu zoveel aanknopingspunten – de andere kijk op mobiliteit, de herwaardering van natuur en groen, een nieuwe kijk op preventieve gezondheid, de te nemen maatregelen voor klimaatadaptatie – waar voor sport en bewegen kansen liggen om een relevante rol te spelen. Het is een kwestie van keuzes maken!
Door: Koen Breedveld, HHS
Sport kan veel voor de maatschappij betekenen. Maar hoe zorgen we ervoor dat sport zijn beloftes waarmaakt? Dat we erin slagen om contact te maken met wijkbewoners en in te spelen op hun sport-en beweegvragen. Dat sportverenigingen en andere aanbieders de kracht voelen om initiatieven vanuit de wijk te omarmen. En dat we met aansprekende sportevenementen inwoners van de stad inspireren en met elkaar verbinden. In deze sessie neemt lector Impact van Sport Koen Breedveld u mee naar de ervaringen om in Den Haag meer betekenis te geven aan sport.
Door: VSG-Young Professionals Network
Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Vereniging Sport en Gemeenten is een bijzondere opdracht geformuleerd voor het VSG-Young Professionals Network (YPN). Het YPN is gevraagd een essay te schrijven over het bevorderen van inclusiviteit binnen de sport, gebruikmakend van historische inzichten, huidige initiatieven en toekomstige ambities. Onder begeleiding van Hugo van der Poel hebben de jong professionals met een kritische en verfrissende blik nagedacht over wat echt nodig is en moet verbeteren om iedereen met plezier te kunnen laten sporten en bewegen. Van jong tot oud, van arm tot rijk en ongeacht afkomst, seksuele voorkeur, genderidentiteit of religie. Met dit essay hopen de VSG-Young Professionals een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het doorbreken van barrières, zodat Sport voor iedereen! vanzelfsprekend is. In deze sessie worden de inzichten uit het essay op interactieve wijze met de deelnemers gedeeld.
Door: Beweegalliantie en partners
We leven in een tijd waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt en zich overal in ons leven bevindt. Denk aan de ontwikkelingen in Artifical Intelligence (AI), de biotech, toepassingen voor stedelijke inrichting, en sensoren en wearables voor gepersonaliseerde adviezen. Natuurlijk kleven aan deze ontwikkelingen ook risico’s. In deze sessie bespreekt de Beweegalliantie samen met verschillende alliantiepartners de invloed, kansen en risico’s van technologie nu en in de toekomst op het sport- en beweeggedrag van de Nederlandse bevolking. Met enkele inspirerende voorbeelden wordt getoond op welke manier technologie kan helpen om, met succes, meer mensen (ook uit lastige doelgroepen) blijvend in beweging te krijgen en hoe gemeenten hier slim gebruik van kunnen maken.
Door: Mulier Instituut
In de afgelopen maanden heeft het Mulier Instituut onderzoek gedaan de ontwikkelingen, trends en toekomstverwachtingen in het accommodatiegebruik en de accommodatiebehoefte voor verschillende takken van sport. In deze sessie worden de eerste resultaten met u gedeeld en krijgt u interessante inzichten over sporten in de toekomst.
Door: Laura Butselaar, Kenniscentrum Sport & Bewegen
Gemeenten staan voor de uitdaging om invulling te geven aan de ambities uit het Sportakkoord II. Om sport voor iedereen toegankelijk én prettig te maken, zijn ambitieuze doelen opgesteld die moeten bijdragen aan een veilige en plezierige sportomgeving. Sociaal veilige sport heeft een veiligheidskant (het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag) en een pedagogische kant; het stimuleren van plezier en persoonlijke ontwikkeling. In deze sessie leggen we uit waarom een pedagogisch sportklimaat het fundament van de sport vormt en geven we beleidsadviseurs handvatten hoe ze aan zo’n klimaat kunnen werken. Aan de slag!
Door: Leendert van Gaalen, Monkey Moves / POS
In deze workshop kijken we naar de toekomst van sport en de cruciale rol van multisportprogramma’s zoals Monkey Moves. Ontdek hoe we kinderen voorbereiden op een leven lang sport en bewegen en hoe gemeenten deze transitie kunnen ondersteunen. Dat voorbereiden begint wellicht al op jongere leeftijd dan je zou denken. Verwacht een dynamische sessie vol met innovatieve ideeën en best practices.
Door: Mirjam Stuij, Mulier Instituut
Hoe werkt sociale ongelijkheid door in het (niet) kunnen, mogen en willen deelnemen aan sport? Deze sessie gaat vooral over wat er achter de cijfers schuilgaat, zoals achterliggende mechanismen, ervaringen en betekenissen van ongelijkheid in sport. En wat betekent dit voor sportbeleid en -praktijk?
17.00 uur Netwerkborrel
Na de parallelle sessies komen we gezamenlijk bijeen voor een centrale middag afronding met drankje in het Theater Aan de Parade. Aansluitend kunt u deelnemen aan een bijzondere stadswandeling via het historische stadcentrum naar het Werkwarenhuis waar het avondprogramma plaatsvindt.
18.00 uur Diner en netwerkavond
Tijdens de afsluitende netwerkavond in het Werkwarenhuis kunt u genieten van wat ’s-Hertogenbosch op Bourgondisch gebied te bieden heeft. Lekker eten en drinken in goede sfeer én met muzikaal entertainment. Ook wordt deze avond bekendgemaakt wie Sportgemeente van het jaar 2023-2024 wordt en welke gemeente het Beste initiatief op sport- en beweegbeleid heeft. Het congresstokje wordt deze avond ook doorgegeven aan de gastgemeente die in 2025 het VSG-congres gaat organiseren.
Kosten
- VSG Leden
Deelname inclusief diner € 442
Deelname exclusief diner € 364 - Niet leden
Deelname inclusief diner € 663
Deelname exclusief diner € 549 - Leden van het VSG-Young Professionals Network werkzaam bij een VSG-lidorganisatie
Deelname inclusief diner € 296
Deelname exclusief diner € 243
Deze bedragen zijn exclusief btw.
- Bedrijfspartners
VSG-bedrijfspartners nemen deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap. Deelname zullen wij verrekenen met het tegoed dat bij het lidmaatschap is inbegrepen.
Bij inschrijving voor het volledige jubileumprogramma op 25 en 26 september (Tour de ’s-Hertogenbosch, VSG Sportcafé en het VSG Jubileumcongres) verrekenen wij dit als 1 totaalevenement met het beschikbare tegoed.
Overnachting
Wilt u gebruikmaken van een overnachting, dan bieden we u de keuze uit de volgende mogelijkheden (op basis van beschikbaarheid):
- The Den Marriott ‘s-Hertogenbosch
Den Bosch centrum
Reserveren via https://www.marriott.com/event-reservations/reservation-link.mi?id=1712651582719&key=GRP&app=resvlink - Van der Valk hotel Vught
Vught
Reserveren via website
Deelname van bedrijven is exclusief voorbehouden aan de bij Vereniging Sport en Gemeenten aangesloten bedrijfspartners.