Lokale overheden evenals de sportsector worden steeds meer aangemoedigd om met innovatieve oplossingen te komen voor complexe maatschappelijke uitdagingen. Om u op weg te helpen én te inspireren om lokaal aan de slag te gaan met nieuwe aanpakken, nieuwe concepten en nieuwe technologieën, nodigen wij u uit voor de VSG-inspiratiedag op donderdag 28 november in Eindhoven. Deze bijeenkomst wordt samen met Sportinnovator en gemeente Eindhoven georganiseerd.
We starten de ochtend met inspirerende sprekers die u meenemen in de wereld van innovatie en vernieuwing en waarom dat van belang is voor een vitaal sport- en beweegklimaat. In de middag worden tal van inspirerende voorbeelden van innovatie gepresenteerd uit het brede werkveld van sport en bewegen.
U bent van harte welkom op Strijp-S, het voormalige Philipsterrein en inmiddels een creatieve broedplaats voor innovatie en vernieuwende concepten.
Plenaire sprekers
Het belang van innovatie
Stijn Steenbakkers, wethouder sport Eindhoven en Topteam Sport
Stijn Steenbakkers, wethouder van sport en onderwijs, innovatie, economie en Brainport van gemeente Eindhoven ontvangt u graag in zijn stad waar sport én innovatie vaak in één adem genoemd worden. Hij is groot voorstander van het met behulp van innovaties verder doorontwikkelingen en optimaliseren van de sport en zorgen dat mensen meer en beter bewegen. In zijn rol als lid van het topteam Sport wil hij andere lokale overheden stimuleren om meer te gaan innoveren en te investeren in sport maar ook om meer kennis met elkaar te delen. In zijn openingswoord zal hij ingaan op het belang van innoveren, hoe we daarin samen kunnen optrekken én meer kunnen leren van elkaar.
De toekomst van de sport in een snel innoverende wereld
Arno Hermans, business initiator Sport Experience
Arno Hermans is als business initiator bij tal van sportinnovaties en (inter)nationale startups betrokken. In zijn presentatie geeft hij een doorkijk hoe de sportwereld zich momenteel ontwikkelt. Hij geeft zijn visie op de ongekende invloed van technologie en innovatie op de toekomst van de sport. Sporttechnologie levert een serieuze bijdrage aan onze maatschappelijke uitdagingen. Dit vraagt om een andere benadering en meer aandacht voor nieuwe ontwikkelingen zoals E-sports, Sportification en Urban Sports Planning. Hoe zetten we toekomstige generaties in beweging en wat is daarvoor nodig? Innovatie!
Vernieuwen versus verbeteren
Rob Adams, inspirator Six Fingers
Vernieuwen vraagt om andere competenties dan verbeteren. Om een andere mindset. En een andere organisatie. Six Fingers neemt u in deze inspirerende keynote mee in de wereld van innovatie. De keynote gaat over vernieuwing en hoe deze vorm te geven. Over hoe u naast uw bestaande organisatie vernieuwing realiseert. De keynote is gebaseerd op de vele discussies die Rob Adams de afgelopen jaren voerde met zowel startups als multinationals. Van Nederland tot Silicon Valley. Over de struikelblokken die ervaren worden en de wegen die tot succes leidden bij vernieuwing. En op de schat aan praktijkervaring die is opgedaan tijdens projecten bij klanten die de ruimte gaven om te experimenteren en open stonden voor nieuwe methoden en onzekerheid.
Zijn sport en gemeenten klaar voor innovatie?
Steven Vos – hoogleraar Design and Analysis of Intelligent Systems for Vitality and Leisure Time Sports TU/e
In de afsluitende plenaire lezing gaat Steven Vos dieper in op de vraag of sport en gemeenten klaar zijn om te innoveren. Vos is zelf groot voorstander van innovatieve aanpakken die ertoe leiden dat sporten en bewegen slim en duurzaam verankerd worden. Onder meer door het stimuleren en faciliteren van een actieve levensstijl op maat van personen, hun omgeving en de setting waarin ze vertoeven. Maar hij ziet ook dat sport voortbouwt op jarenlange tradities en veranderingen langzaam gaan. Is het erg als we niet of onvoldoende innoveren? Als voldoende burgers sport en bewegen, clubs vitaal zijn en de basis op orde is, welke noodzaak is er dan voor vernieuwen?
Volgens Steven Vos is het vanwege de verstrekkende gezondheidsrisico’s essentieel dat mensen meer gaan bewegen. Technologie en big data kunnen een reële oplossing bieden voor dit probleem dat steeds meer mensen te weinig beweging krijgen. Daarom werkt hij aan verschillende programma’s waarbij technologie gekoppeld wordt aan sport. Zijn sport en gemeenten in staat hem daarin te volgen? Deelnemers worden na afloop uitgedaagd op dit vraagstuk mee te praten.
Informatiesessies
In het middagprogramma kunt u kiezen uit meerdere sessies waarin vernieuwing in sport centraal staat. U heeft de keuze uit verschillende thema’s en perspectieven van innovatie:
Programma met tijden en zaalnamen
Urban Sports Coalition
Door: Sportbedrijf Arnhem
Urban sports zijn booming en het stadium van hype al voorbij. Diverse gemeenten voeren hier reeds beleid op en experimenteren volop om te verkennen hoe urban sports het lokale sport- en beweegaanbod kunnen verrijken. De aandacht richt zich daarbij met name op de groep jongeren in de leeftijd 10-18 jaar. Een groep waarvan bekend is dat ze binnen het klassieke aanbod van georganiseerde sporten lastig is te behouden en de uitstroom groot is. In deze sessie wordt het project Urban Sports Coalition (USC) toegelicht, een gezamenlijk initiatief vanuit de KNGU, KNWU en het Sportbedrijf Arnhem. Het concrete doel is om de jongeren in Arnhem op een aantrekkelijke en passende manier in beweging te krijgen en te houden. Het doel van USC is een programmering van 365 dagen sporten; verbinden en versterken wat er al is en uitbouwen van Urban Sporten. Daarbij wordt de openbare ruimte in Arnhem optimaal benut als spelveld dat uitnodigt om te bewegen.
De USC is onderdeel van het innovatiefonds van NOC*NSF en is een driejarig project. Op dit moment wordt het concept in Arnhem beproefd om het later in onderdelen of in een andere vorm met andere gemeentes te ontwikkelen. De werkwijze is experimenteel en community- gedreven.
Door: SportOn
Het aandeel Nederlanders dat lid is van een sportvereniging neemt de laatste jaren gestaag af. Tegelijkertijd is de on-demand cultuur, die is ingezet vanuit muziek en films, ook doorgedrongen tot de wereld van sport. De aanwezigheid van diverse platforms zoals OneFit leidt tot een groei van multisporters, mensen die graag meerdere sporten willen combineren. NOC*NSF is met SportOn een proef gestart om sportverenigingen te laten aansluiten op deze trend. Rotterdam is de eerste stad waar sporters losse trainingen kunnen boeken bij maar liefst 40 verschillende sportverenigingen waaronder judo, volleybal, honkbal, schermen, tennis en roeien. De pilot is een kans voor sporters én sportverenigingen om te ontdekken wat deze nieuwe manier van sporten te bieden heeft. Met deze oplossing biedt SportOn sporters de mogelijkheid om verenigingssporten te doen, zonder de drempel van een lidmaatschap.
SportOn matcht de vraag van doelgroep en het aanbod van de sportverenigingen in Rotterdam. Hierdoor worden diverse sporten op een laagdrempelige en flexibele manier toegankelijk voor een doelgroep die op flexibele tijden wil sporten, verschillende sporten wil beoefenen en nieuwe ervaringen wil opdoen.
Door kleine aanpassingen in het traditionele aanbod van verenigingen en met behulp van SportOn worden de kennis, accommodaties, de sociale context van de sportvereniging en de behoefte van deze sporters aan elkaar verbonden. Via het platform boeken en betalen sporters per les of training. Zo ontstaat voor sportverenigingen de mogelijkheid om een nieuwe doelgroep te bereiken en een ander type relatie met de sporter te ontwikkelen dan het traditionele lidmaatschap.
Voor deze pilot werken NOC*NSF, 20 sportbonden, 40 sportverenigingen, Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam samen. Het platform, de campagne en de promotie van SportOn zijn gerealiseerd door het Rotterdamse IN10, Creative Digital Agency, die met haar lokale netwerk en ervaring een onmisbare rol hebben gespeeld.
Door: Michiel Oomen (gemeente Eindhoven)
Gemeente Eindhoven is op verschillende manieren bezig om met behulp van data en technologie meer en beter inzicht te krijgen in voorzieningenplanning en gebruik. Samen met Republiq is een interactieve softwaretool ontwikkeld waarin zo veel mogelijk beschikbare data (NOC*NSF, KISS, Sportbonden, gemeente, CBS, etc) met elkaar wordt gekoppeld. Het doel hierbij is om met deze tool -uiteindelijk- op basis van data te gaan sturen op het sportbeleid. De voorzieningen (en programmering in deze accommodaties) in de wijk zijn hiervoor een belangrijk middel. Met deze tool wordt bijvoorbeeld inzicht verkregen in hoe vaak er bewogen wordt in een specifieke wijk, gekoppeld aan het inkomen of gezinssamenstelling.
Ook wordt in Eindhoven met sensortechnologie geëxperimenteerd om het kwalitatief en kwantitatief gebruik van Cruyff-courts in kaart te brengen. Een project dat samen met TU/e, Lumens en Cruyff Foundation wordt uitgevoerd.
Laat u in deze sessie inspireren in de technologische mogelijkheden van interactieve voorzieningenplanning.
Door: John Machiels (NV SRO) & Jack Hazen (Pellikaan)
Deze sessie wordt verzorgd door NV SRO en bouwbedrijf Pellikaan. SRO beheert en exploiteert gemeentelijk vastgoed, Pellikaan bouwt in Nederland, Engeland, Duitsland en België en is ook exploitant van de Pellikaan Health Club.
Inspiratie voor de sessie wordt ontleend aan de wijze waarop momenteel in Engeland sportaccommodaties worden gerealiseerd. Daarin is Sport England een belangrijke nationale speler. Op lokaal niveau worden exploitanten uitgedaagd compacte voorzieningen te realiseren, die maximaal ‘social value’ genereren. In veel gevallen kan dat zonder extra subsidie en kan er vaak geld worden teruggegeven aan de gemeente.
De wijze van aanbesteden, de manier van exploiteren en de functies in een gebouw zijn hierin belangrijke aspecten. Het gebruik van data is essentieel in het aantonen van de maatschappelijke effecten van hun werk. Doel blijft, om een van de exploitanten te citeren, ‘to create active places and healthy people’. In samenwerking met veel sociale partners en investeerders creëren gemeente en exploitant ‘Active Environments’ en bouwen ze bijvoorbeeld niet alleen een ‘nieuwe sporthal’ maar een ‘heart of the local community’ waar ook een crèche, een bibliotheek en een café gevestigd zijn.
In verkenning op vernieuwende vormen van exploitatie en beheer gaan de inleiders van deze sessie graag met de deelnemers in gesprek over de haalbaarheid van deze formule voor de Nederlandse markt.
Door: InnoSportLab Sport & Beweeg, Harmen Bijsterbosch
De workshop ‘Wie gaat er mee buiten spelen?’ staat onder leiding van Harmen Bijsterbosch, manager van InnoSportLab Sport & Beweeg. Dit Sportinnovatorcentrum ontwikkelt innovaties voor het stimuleren van sport en beweging in de openbare ruimte. Innovaties kunnen zowel fysiek als digitaal zijn, vaak een combinatie van beiden. Harmen deelt graag de inzichten en ervaringen die het InnoSportLab de afgelopen jaren hierbij heeft verkregen, hoe het lab daarbij gemeenten kan helpen, en gaat in op vragen en reacties vanuit de zaal. De praktijkcase gaat over CityLegends, een startup in oprichting die een platform ontwikkelt voor de urban sports community.
Door: Edu Jansing
Het Living Lab richt zich op Den Haag Zuid-West, bestaande uit vier woonwijken met sterk achterblijvende sportdeelname en uitdagingen op het gebied van veiligheid, schulden vergrijzing en slechte fysieke en mentale gezondheid. Het doel is dat binnen het Living Lab nieuwe vormen van sportaanbod en innovatieve organisatiearrangementen ontstaan, die leiden tot hogere sportparticipatie en uiteindelijk tot meer sociale cohesie en veerkracht in de wijk. Het Living Lab wordt opgezet vanuit de Sportcampus Zuiderpark, dat gelegen is midden in het gebied. Acties zijn het opzetten van vier beweeglabs in de komende vier jaar, en het ontwikkelen van de Sportcampus tot landelijk expertisecentrum voor sport & lifestyle in vergelijkbare wijken. De vier labs draaien om de thema’s Sportaanbod & Participatie, Zorg & Vitaliteit, Ondernemerschap & Werk, Community & Netwerk. Het Living Lab moet een bijdragen leveren aan de eerste vijf ambities van het Sportakkoord, met de nadruk op inclusief sporten en bewegen, vanwege de doelgroep bewoners met een lage SES.
Het Living Lab is een samenwerking tussen de gemeente, het onderwijs (Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan), de wetenschap, lokaal bedrijfsleven (MKB), zorginstellingen (Haga Ziekenhuis), woningcoöperaties (Haag Wonen, Staedion) en bewoners. Het nieuwe lectoraat ‘Impact of Sport’ van de Haagse Hogeschool gaat een rol spelen binnen het Living Lab in de verbinding met onderwijsinstellingen en de validering van experimenten.
Door: Sportief Capelle en ATC-select
Binnensportaccommodaties worden nog steeds vrij klassiek gebouwd, vanuit het perspectief van het bewegingsonderwijs en sportverenigingen. Is dit perspectief nog de juiste met het oog op de toekomst? Sportief Capelle heeft in samenwerking met de gemeente en ondersteund door ATC-select een visie opgesteld die niet langer uitgaat van traditioneel bouwen en inrichten, maar deze middelen vanuit een andere invalshoek effectief en efficiënt inzetten door in te spelen op de intrinsieke motivatie van de gebruikers en het toekomstige gebruik. Meer gericht op de veranderende markt (meer ongeorganiseerd en andere trendy sporten) en de wijkgerichte behoefte. Deze nieuwe visie wordt momenteel uitgerold bij nieuw- en verbouw van binnensportaccommodaties en de concepten worden toegepast binnen de exploitatie van Sportief Capelle.
Door: Gemeente Purmerend
In Purmerend komt binnenkort de H20 Campus met daarin het eerste esport stadion van Nederland. Hiervoor wordt een oude sporthal gerenoveerd. Het wordt het grootste esports & gaming centrum van Europa. Het omvat 10.000 m2 gaming arena / stadion, coworking space & incubator ruime voor startups, op een campus terrein met duizenden scholieren. Alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig, denk aan: broadcasting, een plek voor shoutcasters, een podium met players desks, inspeelruimten, etc. Daarnaast is er een gaming club. Dit is vergelijkbaar met een sportclub, waar men individueel of als team zich kan verbeteren in gaming met hoogwaardige gaming gear, zoals PC’s en toebehoren.
Esports is een sterke groeimarkt waar jeugd en jong-volwassenen zich sterk mee verbonden voelen. Veel gemeenten zijn zich nog aan het oriënteren wat deze vorm van sport in de toekomst gaat brengen en waarin zij ondersteuning kunnen bieden. Kijk op www.h20.gg voor meer info.
Door: Sportbedrijf Rotterdam
Om meer mensen structureel te laten sporten maakt Sportbedrijf Rotterdam gebruik van de social-marketingmethodiek. Het doel van social marketing is langdurige gedragsverandering bij de doelgroep. Om dat doel te bereiken richt de methodiek zich op de behoeften en drijfveren van mensen. Door marketingtechnieken te combineren met sociale inzichten vanuit onder meer de psychologie, sociologie en gedragswetenschappen, wordt inzicht verkregen in de belevingswereld van de doelgroep. Bovendien is deze kennis te gebruiken om deze groep te bereiken en te verleiden voor ‘passend’ sport- en beweegaanbod.
In deze sessie wordt nader ingegaan op de methodiek van social marketing, hoe Rotterdam dit toepast in haar dagelijkse beleid en waarom deze aanpak ook in uw gemeente kan werken!
Door: Martijn Postuma, Sportbedrijf Almere
Almere is de laatste jaren regelmatig bezocht door individuele gemeenten om kennis te nemen van hun visie en aanpak ten aanzien van sport en bewegen. Het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) en het recent opgeleverde Skills Garden in Almere Haven zijn inspirerende voorbeelden van hun aanpak die anders is dan regulier. In beide voorbeelden maakt Almere volop gebruik van wetenschappelijk gevalideerde kennis en methodieken in bewegen en vertaald deze door naar indrukwekkende integrale sportprogramma’s. Met deze wetenschappelijke benadering tracht Almere zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de individuele behoeften en talenten van hun inwoners om daarmee via sportplezier een zo groot mogelijke structurele sportdeelname te realiseren.
Door: Sportinnovator en Made2Sport
Elke gemeente kent haar specifieke uitdagingen, welke maatschappelijke problemen kent jouw gemeente? En welke rol kunnen sport & bewegen daarbij spelen? Kan het bedrijfsleven helpen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen die spelen bij gemeenten? Dat is de vraag die leeft bij het ministerie van VWS en Sportinnovator. De afgelopen periode zijn meerdere Challenges op de verschillende thema’s van het sportakkoord uitgezet, zoals: Samen spelen met een beperking; Betere toegankelijke speelplekken; Bewegen in openbare ruimte; Energie neutrale sportaccommodaties ea. Een wedstrijd waar bedrijven of andere organisaties hun oplossing kunnen aanbieden en de beste ideeën een kans krijgen zich verder te ontwikkelen.
Maar hoe zorgen we ervoor dat de Challenges antwoorden geven op de juiste vragen en dat er oplossingen worden bedacht waar daadwerkelijk behoefte aan is? Danny Meuken (Made2sport) en Iris Nijland (Sportinnovator) gaan in deze sessie in op deze Challenges en gaan met jullie op zoek naar die vragen die bij jullie leven. Help jij ons verder?
Programma:
09.30 uur Inloop
09.50 uur Welkom door André de Jeu, directeur VSG
10.00 uur Het belang van innovatie – wethouder Stijn Steenbakkers
10.25 uur De toekomst van de sport in een snel innoverende wereld – Arno Hermans
10.50 uur Pauze
11.15 uur Vernieuwen versus verbeteren – Rob Adams
11.50 uur Zijn sport en gemeenten klaar voor innovatie? – Steven Vos
12.30 uur Lunch
13.30 uur Parallelle sessies met inspirerende voorbeelden
13.30 uur Ronde 1
14.30 uur Ronde 2
15.30 uur Ronde 3
16.20 uur Plenaire afsluiting met aansluitend een drankje
17.00 uur Drankje
17.30 uur Diner (facultatief)
Praktische informatie:
Locatie
Seats2meet Eindhoven Strijp-S
Torenallee 24
5617 BD Eindhoven
Kosten voor deelname bedragen voor:
- VSG-leden betalen € 280,- exclusief btw.
- Niet-leden betalen € 422,50 exclusief btw.
- Kosten Young Professionals van een VSG-lid organisatie € 185,-exclusief btw
Deze bedragen zijn inclusief documentatie, koffie/thee en lunch.
Indien u gebruikmaakt van het diner dan bedragen de kosten € 43,50 exclusief btw p.p.
Om in te schrijven klikt u hier.