De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) organiseert in het voorjaar 2021 het werkatelier Werken in Netwerken (Beleidoverstijgend werken) voor beleidsmedewerkers. Dit doen wij in samenwerking met de trainers van ‘Eigentijds Veranderen’, Monique Kroes en Nicoline Waanders.
Ben je betrokken bij een lokaal sportakkoord? Leg je verbinding met het preventieakkoord of de aanstaande gezondheidsnota? Werk je binnen het gemeentehuis aan thema’s en maatschappelijke opgaven die over beleidsafdelingen heen gaan? Als beleidsmedewerker met sport in je portefeuille werk je daarbij samen op gelijkwaardige basis. Dit gebeurt vaak in een netwerk met collega’s van andere afdelingen, met inwoners, instellingen en marktpartijen. Samenwerken vanuit partnerschap waarbij de gemeente wel vaak een regisserende rol heeft, maar niet beschikt over alle middelen en niet exclusief opdrachtgever is.
Omgaan met verschillende belangen en verwachtingen, werken vanuit gedeeld eigenaarschap (en bijvoorbeeld uit de rol van kartrekker komen), rekening houden met politieke wensen en zorgen voor commitment in de uitvoeringsfase, zijn zomaar een paar uitdagingen die je tegen kunt komen bij beleid overstijgende vraagstukken. Dit vraagt veel van je als beleidsmedewerker. Je hebt steeds meer een regisserende of een ondersteunende en verbindende rol.
Tijdens het werkatelier Werken in Netwerken krijg je instrumenten aangereikt die je helpen jouw netwerk verder uit te bouwen en te versterken en resultaten te boeken. Daarnaast ga je oefenen met tools die je kunt inzetten als de samenwerking moeizaam gaat: ontdekken waar en waarom de samenwerking stokt en weten hoe je die weer op gang kunt krijgen. Aan de hand van je eigen uitdaging of puzzel ga je in kleine en wisselende groepjes aan de slag. Het gaat om het versterken van je eigen vaardigheden om zo je rol en positie in een netwerk te versterken. Je leert ván en mét elkaar.
LET OP: We organiseren, gelet op COVID-19, het Werkatelier in online vorm (via Zoom). Er zijn nog plaatsen vrij voor de komende werkateliers. Er zijn geen kosten aan de deelname verbonden, alleen dien je wel over een stabiele en redelijk snelle internet verbinding te beschikken. Aanmelden via het inschrijfformulier.
In de werkvormen houden we rekening met de online setting die vaak als wat zwaarder wordt ervaren als meetings langer duren. We besteden daarom extra aandacht aan variatie en afwisseling in werkvormen en bouwen we voldoende pauzes in.
In 2021 wordt het werkatelier online op de volgende data aangeboden:
- Dinsdag 30 maart
- Maandag 19 april
- Woensdag 26 mei
- Donderdag 10 juni
AANMELDEN VOOR HET WERKATELIER
Werk je als gemeenteambtenaar beleid overstijgend en/of wil je graag vaardiger worden in het werken in een netwerk, meld je dan aan via het inschrijfformulier. Voor het werkatelier in digitale vorm is plaats voor maximaal 12 personen per bijeenkomst. Deelname aan het werkatelier is kosteloos* en duurt van 9.00 uur tot 16.00 uur.
*Dit werkatelier wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. Bij niet verschijnen worden er kosten in rekening gebracht (zie voorwaarden).