Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) organiseert in samenwerking met Urban Dynamics en Sport & Ruimte en met medewerking van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Platform 31 het werkatelier Omgevingswet ‘Sport, bewegen en gezondheid ruimtelijk verankerd’. In dit atelier gaan beleidsmedewerkers sport, bewegen en gezondheid (sociaal) én ruimtelijke ordening/leefomgeving (fysiek) gezamenlijk aan de slag om te verkennen op welke manier ruimtelijk ontwerp een bijdrage kan leveren aan een actieve, gezonde en prettige leefomgeving.
De nieuwe Omgevingswet, waarvan de implementatie in volle gang is, zet een actieve levensstijl prominent op de ruimtelijke agenda. Gezondheid heeft een definitieve plek gekregen in inrichting van de (openbare) ruimte. Met de nieuwe Omgevingswet dienen omgevingsplannen bovendien participatief en integraal ontwikkeld gaan worden. Dat betekent een actievere betrokkenheid van verschillende partijen en stakeholders in alle fasen van een gebiedsontwikkeling.
Creëren van gezonde en aantrekkelijke leefomgeving
Bij ruimtelijke ontwikkelingen staat de zorg voor een gezonde en actieve leefomgeving steeds vaker centraal in het planningsproces. Immers, in de preventiesfeer speelt de ruimtelijke omgeving met haar mogelijkheden tot gezond en actief bewegen een belangrijke rol. Op verschillende plekken in het land zijn al goede eerste ervaringen opgedaan met de integrale aanpak van sportief ruimtelijke vraagstukken met betrokken stakeholders in ‘the lead’. Bewegen, sport, spelen, recreatie, natuur, gezondheid, water(stresstest) en een fijne leefomgeving komen op een creatieve manier samen in een breed gedragen plan. De relatie met de omgeving en de openbare ruimte is vaak deel van de opgave. Daarbij gaat het niet alleen om de positieve effecten van gezondheid en bewegen, maar zeker ook om aantrekkelijke en levendige ontmoetingsplekken in de buurt te creëren. Want sport is zien en gezien worden, het verbindt verschillende mensen en groepen met elkaar.
Werkatelier
Dit is het moment om de thema’s sport, bewegen, gezondheid en ruimte sterker aan elkaar te verbinden. Binnen de omgevingsplannen kan ´ruimte´ als speelveld dienen om hierover gezamenlijk na te denken en participatief en integraal te ontwikkelen. En wat sport en bewegen hierin kan betekenen. We zullen u daarbij tijdens het werkatelier creatief op weg helpen door inspirerende praktijkvoorbeelden met u te delen waar naast de sportieve opgave ook gezondheid en de sociale opgave een plek krijgen en de koppeling is gemaakt met ruimtelijke inrichting.
Programma
09:15 – 09:30 uur: Ontvangst
09:30 – 11:00 uur: Introductie
11:00 – 11:15: Koffiepauze
11:15 – 12:30 uur: Werkatelier – Definiëren van de opgave, het proces en de rollen
12:30 – 13:30 uur: Lunch
13:30 – 17:00 uur: Werkatelier – De eigen opgave onder de loep
In het middagprogramma ga je in twee rondes onder begeleiding van experts en samen met anderen aan de slag met je eigen casus:
Data en locatie
Het werkatelier zal plaatsvinden op 7 mei 2019 in Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen-Zeist. Antropia is gelegen naast station Driebergen-Zeist en nabij de A12.
Kosten
Leden VSG: € 345,00 exclusief btw.
Niet-leden: € 517,50 exclusief btw.
Voor wie?
Het werkatelier is bedoeld voor beleidsmedewerkers sport, bewegen en gezondheid (sociaal) en collega’s vanuit ruimtelijke ordening/leefomgeving/verantwoordelijk voor invoering omgevingswet (fysiek). Voorwaarde voor deelname is dat er per gemeente iemand vanuit het fysieke en sociale domein (sport) aansluit.
Er kunnen maximaal 24 deelnemers zich inschrijven voor het werkatelier.
Inschrijven
U kunt zich inschrijven via deze link.