Congres Voetbal en Gemeenten in teken van toekomst amateurvoetbal

Een gezamenlijk initiatief van VSG en KNVB

Wethouders en beleidsmedewerkers sport kwamen op 17 april bijeen op de KNVB-campus in Zeist voor het congres Voetbal en Gemeenten, een gezamenlijk initiatief van VSG en KNVB. Van concrete oplossingen om meer ruimte voor sport te creëren tot ambitieuze oproepen voor een Rijksmuseum voor voetbal: het congres bracht gemeenten en voetbal samen om werk te maken van de toekomst van het voetbal.

Om naar de toekomst te kijken, moet je eerst naar je verleden kijken. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren opende het congres met een reis door de geschiedenis van het Nederlandse voetbal en de rol van gemeenten daarin. Zijn boodschap was helder: voetbal is de grootste cultuur van Nederland. De voetballers herkennen elkaar via kleuren, teksten en rituelen, die bepalen of ze zich kunnen verenigen met iemand anders of zich daar juist tegen keren. Er zijn zelfs meer voetbalclubs dan musea, en meer voetbalvelden dan kerken. “Maar het één is niet beter dan het ander,” benadrukte hij.

Voetbal meer dan sport

Toch gaat voetbal verder dan alleen sportbeleid. Het verbindt inwoners, versterkt buurten en draagt bij aan gezondheid en leefbaarheid. Reden genoeg om voetbal een plek te geven in de plannen voor de ruimtelijke indeling van gemeenten. Tijdens een panelgesprek met Utrechts sportwethouder Eva Oosters, KNVB-voorzitter Frank Paauw en KNVB-marketeer Zico Bot stond één vraag centraal: Hoe zorgen we voor voldoende ruimte voor voetbal? Slimmer gebruik van velden door anders te programmeren, een andere competitie indeling en meer samenwerking tussen verenigingen werden als mogelijke oplossingen genoemd. In één van de aansluitende parallelsessies werd door grote, middelgrote en ook kleinere gemeenten verder gediscussieerd over dit complexe vraagstuk dat in iedere gemeenten een eigen dynamiek lijkt te hebben. In gemeente Rotterdam, één van sprekers bij deze sessie, loopt in samenwerking met de KNVB momenteel de Pilot Weekendvoetbal. Een aantal Rotterdamse voetbalverenigingen is samen met Rotterdam Sportsupport en de gemeente Rotterdam een initiatief gestart om vanaf september 2025 jeugdwedstrijden naar zondag te verplaatsen (zie: https://youtu.be/OxElrLrh5EY).

Aan het einde van het plenaire ochtendprogramma hield wethouder Sofyan Mbarki (Amsterdam) een pleidooi voor het belang van voetbal voor de stad. Hierin benoemde hij onder andere de commerciële partijen die zich rondom het amateurvoetbal verzameld hebben, en de uitdagingen die dit met zich meebrengt met betrekking tot het toegankelijk en betaalbaar houden van het voetbal voor iedereen. Als gemeente Amsterdam zetten zij hier vol op in gezamenlijk met de KNVB en Ajax middels de Amsterdamse Voetbalagenda.

Voetbalwethouder Verkiezing

Na meerdere workshoprondes lanceerde de KNVB tot slot de Voetbalwethouder Verkiezing. Met deze verkiezing spreekt de KNVB waardering uit voor al die bestuurders die zich de afgelopen termijn op bijzondere wijze hebben ingezet voor het voetbal in hun gemeente. Een vakjury, bestaande uit Ahmed Aboutaleb, Simone Richardson, Fonda Sahla en Frank Paauw beoordeelt wie de titel als eerst mag dragen. Nomineren kan via: voetbalwethouder verkiezing.

Geplaatst op: 24 april 2025