Landelijke campagne zwemveiligheid gestart

Sportminister Bruins opent woensdagmiddag 17 april 2019 de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid in het Noorderparkbad in Amsterdam. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van de zwemveiligheid van iedereen in Nederland. Met de openingshandeling lanceert minister Bruno Bruins ook de Nationale ZwemChallenge. Dit is een nieuw concept om de zwemveiligheid van Nederlanders op een uitdagende manier te testen.

De Nationale Maand van de Zwemveiligheid loopt van 17 april tot en met 17 mei 2019 met als motto ‘Heel Nederland zwemveilig’. De campagne is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Zwemveilig zijn gaat vooral om kennis hebben van de risico’s van water en het beheersen van zwemvaardigheden om jezelf te kunnen redden. De campagne bestaat voor een deel uit algemene voorlichting gericht op alle Nederlanders en voor een deel uit specifieke voorlichting gericht op mensen voor wie het risico op verdrinking relatief hoger is. Extra aandacht wordt gevraagd voor thema’s waaronder het herkennen van verdrinking en de risico’s van zwemmen in recreatieplassen of in de zee.

Test je zwemveiligheid met de Nationale ZwemChallenge

De Nationale Maand van de Zwemveiligheid start met de kick-off van de Nationale ZwemChallenge. Een afvaardiging van twintig kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 en tien ouders en leerkrachten van een school uit Amsterdam-Noord gaat de ZwemChallenge afleggen. De Nationale ZwemChallenge helpt mensen inzichtelijk te maken hoe zwemveilig ze zijn gerelateerd aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (= Nationaal Zwemdiploma C). Na het afleggen van de Challenge ontvangen deelnemers een certificaat met een persoonlijk advies hoe de zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren.

Gedragsverandering

Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wil de Nationale Raad Zwemveiligheid samen met partners een aanzet geven tot gedragsverandering. Het doel is dat Nederlanders zich bewuster zijn van risico’s op verdrinking en weten hoe risico’s te voorkomen, dus goed voorbereid zijn in de buurt van water. De Nationale Raad Zwemveiligheid streeft ernaar dat de zwemveiligheid van Nederlanders wordt vergroot, doordat meer mensen (willen) voldoen en blijven voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. En dat ouders voor hun kind – vaker dan nu het geval is op basis van inhoudelijke motieven – een bewuste keuze maken voor een zwemlesaanbieder.

VSG partner van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid

Vereniging Sport en Gemeenten is partner van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van de zwemveiligheid van iedereen in Nederland. Van 17 april tot en met 17 mei 2019 vindt deze campagne plaats met als motto ‘Heel Nederland zwemveilig’. De Nationale Maand van de Zwemveiligheid is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Kijk voor meer informatie op www.nationalemaandvandezwemveiligheid.nl.


Geplaatst op: 16 april 2019