Een groot deel van de georganiseerde sportbeoefening in Nederland wordt mogelijk gemaakt doordat gemeenten zorgen voor de planning, bouw, het beheer en de exploitatie van sportparken, zwembaden, ijsbanen en sporthallen. Het sportaccommodatiebeleid kan worden beschouwd als de basis van het gemeentelijk sportbeleid, gericht op de stimulering van de amateur sportbeoefening.
Er bestaat voor dit beleid geen wettelijke verplichting, maar het is in elke gemeente en enigerlei vorm terug te vinden.
Het gaat bij het aanleggen en onderhouden van sportaccommodaties om grote bedragen. Het is voor gemeenten van belang om het financiële kader goed in de gaten te houden, vooral als het gaat om de fiscale wetgeving; fiscale risico’s op naheffingen dienen voorkomen te worden en daar waar mogelijk moeten fiscale voordelen behaald worden. In deze handreiking komen de belangrijkste fiscale aspecten aan de orde die komen kijken bij het realiseren van een sportaccommodatie. In het bijzonder wordt er ‘ingezoomd’ op het Sportbesluit en de fiscale voordelen hiervan.