Laatste update 29 juli 2020
Met ingang van 11 mei geldt
- Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
- Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
- Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.
Verruiming per 1 juni voor jongeren t/m 18 jaar
Nieuw is dat per 1 juni geldt dat jongeren tot en met 18 jaar tijdens het sporten weer gewoon spelcontact mogen hebben tijdens het sporten. Dit gold al voor de doelgroep tot en met 12 jaar.
Binnensport per 1 juli
Ter voorbereiding op de openstelling van de binnensport per 1 juli 2020 heeft Vereniging Sport en Gemeenten samen met NOC*NSF het Protocol verantwoord sporten aangepast. Ook hierin zijn de recent aangekondigde verruimingen voor sport verwerkt. Dit aangepaste protocol is ook online geactualiseerd: https://nocnsf.nl/sportprotocol. In aanvulling op dit protocol hebben wij samen met enkele gemeenten en bedrijfspartners een handreiking opgesteld voor de meer technische aspecten van het verantwoord en veilig openstellen van de binnensportaccommodaties. Voor specifieke vragen over de handreiking kan contact worden opgenomen met de personen/organisaties die zijn vermeld op deze lijst:
Contactpersonen voor vragen over handreiking
Actueel
Het kabinet heeft op basis van de adviezen en het afwegingskader van het Outbreak Management Team (OMT) op 24 juni besloten om sport meer ruimte te geven dan in eerste instantie werd geadviseerd. Mede omdat de sportsector zich gedegen heeft voorbereid op de heropening van binnensport en een verdere versoepeling richting 1 september. Niet alle punten uit het afwegingskader voor binnensport zijn daarmee geëffectueerd.
De eerder voorgenomen halvering van groepen, de 1,5 meter afstandseis tijdens sportbeoefening, het gesloten houden van kleedkamers en douches is komen te vervallen. Ook mogen er vanaf 1 juli weer wedstrijden en toernooien worden gespeeld en is publiek weer toegestaan, ongeacht of dit binnen of buiten gebeurd.
Feitelijk is met de nieuwe maatregelen van 24 juni de stap van 1 juli tot 1 september reeds genomen.
Algemene basisregels voor activiteiten
1. Bij activiteiten binnen met placering (vaste zitplaats, of anders aangewezen plaatsen), maar zonder triage en reservering, zoals in kleine cafés, kerken en sportscholen, gelden per 1 juli de volgende regels:
- Per ruimte zijn maximaal 100 bezoekers toegestaan. Dit is exclusief personeel en met de voorwaarde dat de bijbehorende ‘verkeersstromen’ en sanitaire voorzieningen gescheiden kunnen worden;
- Locaties moeten zo worden ingericht dat de 1,5 meter-maatregel kan worden nageleefd met behulp van door branche opgestelde protocollen, danwel afwegingskaders van het RIVM. Ondernemers en bedrijven/organisaties dragen hier zelf zorg voor. De overheid ziet toe op naleving door ondernemers en bedrijven/organisaties.
- Op locatie worden hygiënemaatregelen gerealiseerd.
2. Bij activiteiten binnen met placering (met een vaste zitplaats), waar ook reservering en triage toegepast worden, zoals culturele voorstellingen en grotere cafés en kerken, gelden de volgende regels:
- Hier is geen maximum aan het aantal personen per ruimte, zolang de bijbehorende ‘verkeersstromen’ en sanitaire voorzieningen gescheiden kunnen worden;
- Locaties moeten zo worden ingericht dat de 1,5m-maatregel kan worden nageleefd, met behulp van door branche opgestelde protocollen, danwel afwegingskaders van het RIVM. Ondernemers en bedrijven/organisaties dragen hier zelf zorg voor. De overheid ziet toe op naleving door ondernemers en bedrijven/organisaties.
- Op locatie worden hygiënemaatregelen gerealiseerd.
Basisregels voor activiteiten buiten
Om te beginnen geldt voor het gebruik van de openbare ruimte buiten dat regulering plaatsvindt door het lokaal bestuur via vergunningen, afspraken en meldingen en in overleg met ondernemers/bedrijven en politie. Hierbij wordt rekening gehouden met de wijze van vervoer.
In de buitenruimte worden drie categorieën onderscheiden (waarvan de volgende twee voor sport relevant), waarbij de volgende regels en adviezen van kracht zijn:
1. Bij activiteiten zonder placering (vaste zitplaats), triage of reservering zijn maximaal 250 bezoekers toegestaan. Hierbij kan aan een buitenconcert, buurtbarbecue, of amateurvoetbal gedacht worden. Het aantal van 250 is exclusief personeel en zolang de bijbehorende ‘verkeersstromen’ inclusief sanitaire voorzieningen op 1,5m kunnen worden georganiseerd. Hierbij geldt tevens:
- De 1,5m-maatregel wordt op locatie geïmplementeerd met behulp van door branche opgestelde protocollen, danwel afwegingskaders van het RIVM. Ondernemers en bedrijven/organisaties dragen hier zelf zorg voor. De overheid ziet toe op naleving door ondernemers en bedrijven/organisaties;
- Op de betreffende locatie worden hygiënemaatregelen gerealiseerd;
- Voor de horeca buiten geldt dat er altijd wordt gewerkt met placering (vaste zitplaats).
2. Bij activiteiten met placering (vaste zitplaats), met reservering en met triage, zoals bij een openluchtvoorstelling, grote concerten, festivals, of sportwedstrijden zoals in De Kuip of Arena, geldt geen maximum aan het aantal toegestane bezoekers op locatie, zolang de bijbehorende ‘verkeersstromen’ inclusief sanitaire voorzieningen op 1,5m georganiseerd kunnen worden. Er gelden dezelfde voorwaarden:
- De 1,5m-maatregel wordt op locatie geïmplementeerd met behulp van door branche opgestelde protocollen, danwel afwegingskaders van het RIVM. Ondernemers en bedrijven/organisaties dragen hier zelf zorg voor. De overheid ziet toe op naleving door ondernemers en bedrijven/organisaties.
- Op de betreffende locatie worden hygiënemaatregelen gerealiseerd.
Placering vindt plaats door het aanwijzen van een zitplaats. In afwijking hiervan geldt bij sport-, spel-, theater- en dansactiviteiten dat placering plaatsvindt door het aanwijzen van een afgebakende locatie waar gebruik van wordt gemaakt voor de activiteit.
Bekijk ook de handreiking voor crowdmanagement die NOC*NSF heeft gemaakt als uitwerking van het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten:
Rol gemeenten
Minister Hugo de Jonge schrijft in zijn brief van 24 juni jl. aan de Tweede Kamer (zie hieronder) hierover het volgende: “…In het advies van 15 mei is aangegeven dat het van belang is goed te ventileren. Dit is nodig voor het verversen van lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Zoals aangekondigd in het OMT advies van 22 juni is op 24 juni een notitie gepubliceerd op de website van het RIVM die nader ingaat op wat goede ventilatie inhoudt voor zowel woningen als bedrijven.
Hierin wordt herhaald dat voor woningen en (bedrijfs)gebouwen, inclusief binnensportlocaties, het vooralsnog niet nodig is af te wijken van huidige ventilatienormen in het Bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen. Wel is van belang na te gaan of ruimtes die voor bepaalde activiteiten gebruikt worden (zoals met name sportscholen), hiervoor ook oorspronkelijk bedoeld waren en geschikt zijn. Het RIVM volgt de studies die hierop lopen en zal de adviezen aanpassen als hier aanleiding voor is…”.
Brief RIVM aan Min VWS dd 23 juni
RIVM bijlage dd 23 juni
Brief Tweede kamer dd 24 juni
Fitness
De fitnessbranche verwacht dat het kabinet woensdag 24 juni zal bevestigen dat de fitnessbranche op 1 juli open kan. Ter voorbereiding daarop is het Protocol Verantwoord Sporten Fitness ontwikkeld. De informatie van de overheid over versoepeling (of eventueel aanscherping) van de coronamaatregelen verandert echter regelmatig en kan effect hebben op de maatregelen in dit protocol. Kijk op de website van NL Actief voor de laatste versie van het protocol.
Sportkantines
Sport- en verenigingskantines kunnen eveneens per 1 juli worden opengesteld. In het Protocol verantwoord sporten is aangegeven dat hierbij de richtlijnen uit het protocol van Koninklijke Horeca Nederland moeten worden gevolgd. Op lokaal of regionaal niveau kunnen aanvullend afspraken worden gemaakt over het gebruik van sport- en verenigingskantines.
Afspraken over verruiming mogelijkheden
De gemeente (lokaal gezag) en de contactpersonen van de verschillende sportaanbieders maken samen afspraken over de verruiming van de mogelijkheden om te kunnen sporten.
De procedure is dat het Kabinet de formele tekst behorende bij de aanwijzing van woensdag 6 mei jl. aanreikt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Deze passen dit vervolgens toe in de bekende noodverordening in overleg met alle burgemeesters van de gemeenten in die regio. Hiermee kan dan onder de nieuwe verordening op een verantwoorde manier de verruiming van sportmogelijkheden plaatsvinden.
De volgende publicaties en middelen kunt u ter ondersteuning van het uitvoeren en handhaven van de maatregelen gebruiken:
- Het Protocol verantwoord sporten is met de grootste zorg samengesteld in een bijzondere korte periode. De opstellers zijn NOC*NSF (sportbonden) en Vereniging Sport en Gemeenten. De inhoud van het protocol is bovendien afgestemd met het ministerie van VWS én het RIVM. Voor een goed en veilig verloop van de georganiseerde sportactiviteiten adviseren wij om het protocol te volgen. Gemeenten kunnen naar eigen inzicht en afhankelijk van de lokale situatie eigen bepalingen toevoegen en andere of aanvullende afspraken maken. Naast de formele ‘spelregels’ binnen de kaders van de noodverordening en de RIVM-richtlijnen gaat het vooral om lokaal maatwerk en lokale verantwoordelijkheid.
- Vereniging Sport en Gemeenten werkt samen met NOC*NSF en sportbonden aan protocollen voor binnensport en sportkantines en -terrassen. Voor de meer technische vragen over bijvoorbeeld het reinigen van sportvloeren, toestellen, ventilatie en klimaatbeheersing in sportzalen werkt Vereniging Sport en Gemeenten samen met meerdere bedrijfspartners aan een specifieke handreiking voor exploitanten en beheerders. De verschillende protocollen worden uiteraard afgestemd met het ministerie van VWS en indien nodig voor advies aangeboden aan RIVM en/of het OMT.
- Handreiking ‘Opstarten met buurtsportcoaches en COVID-19’. Opgesteld door het Kenniscentrum Sport & Bewegen, Vereniging Sport en Gemeenten en het ministerie van VWS.
- Posters, flyers en signing: Ten behoeve van het beperkt openstellen van de sportaccommodaties heeft NOC*NSF met Vereniging Sport en Gemeenten materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden door gemeenten, sportparken en sportaanbieders. Er is een set posters, flyers en enige signing ontwikkeld met richtlijnen op basis van het Protocol verantwoord sporten. De materialen zijn vergelijkbaar met die u op dit moment ook in bijvoorbeeld supermarkten kunt zien hangen. Het doel hiervan is dat doelgroepen hun accommodatie snel en makkelijk ‘coronaproof’ kunnen maken en duidelijk kunnen zijn naar leden, ouders en andere stakeholders. De visuals zijn sportgeneriek, zodat alle bonden, clubs en andere sportaanbieders het kunnen delen en gebruiken. Wij verzoeken u de materialen te delen onder uw sportclubs en -aanbieders.
- Voor inspiratie en goede voorbeelden over de opstart van georganiseerd sporten binnen de kaders van de noodverordening, wijzen we u op een speciaal dossier op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen (site is nog in ontwikkeling): www.allesoversport.nl/veiligestartmetsport.
Afspraken en handhaving
De gemeente (lokaal gezag) en de contactpersonen van de verschillende sportaanbieders en de zwembadexploitant/-beheerder, maken samen afspraken over de verruiming van de mogelijkheden om te kunnen sporten.
De procedure is dat het Kabinet de formele tekst behorende bij de aanwijzing aanreikt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Deze passen dit vervolgens toe in de bekende noodverordening in overleg met alle burgemeesters van de gemeenten in die regio. Hiermee kan dan onder de nieuwe verordening op een verantwoorde manier de verruiming van sportmogelijkheden plaatsvinden. Er dient wel eerst toestemming te zijn gegeven door de gemeente aan de sport- en beweegaanbieders voordat zij gebruik mogen maken van de verruiming.
Tot 1 september:
- Samenkomsten blijven tot 1 september verboden waaronder voor de sport vallend; congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen, het betaald voetbal en toernooien.
Bovenstaande wordt ook doorgevoerd op de informatiekanalen van het Rijk en van het RIVM.
Veiligheidsregio’s
Omdat er voor zover ons nu bekend is in alle veiligheidsregio’s sprake is van GRIP 4, is het de voorzitter van de veiligheidsregio die hier de leiding in heeft. Per regio kunnen afspraken gemaakt zijn dat de burgemeester met betrekking tot bovenstaande een eigen verantwoordelijkheid houdt. Wij gaan ervan uit dat u via de formele lijnen in uw regio en gemeente actueel geïnformeerd wordt.
Met betrekking tot alle andere aanwijzingen en richtlijnen die eerder al zijn afgevaardigd volgen wij het RIVM en de verantwoordelijke minister(s).
U kunt verenigingen, exploitanten en andere sport- en beweegaanbieders bij eventuele vragen het best naar hun eigen koepel of sportbond verwijzen.
Testbeleid uitgebreid
Sporten in de buitenlucht is voor kinderen inmiddels weer mogelijk. Jeugdtrainers kunnen daarom nu ook getest worden bij klachten. Voor jeugdtrainers gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de sectoren van onderwijs en kinderopvang.
Strategisch opstartplan sportsector
In navolging op het heropenen van de binnensport, is NOC*NSF samen met al haar sportbonden en in afstemming met Vereniging Sport en Gemeenten bezig met het voorbereiden van de volgende stappen uit het strategisch opstartplan voor de sportsector. Per (cluster van) sport wordt gekeken of en onder welke condities het verantwoord is de sport verder open te stellen. Hierbij wordt gekeken naar zaken als: sportbeperkingen afbouwen, opzet competities en toernooien, vervoer, publiek/toeschouwers en evenementen.
Het uitgangspunt is om per 1 september weer zo normaal mogelijk te kunnen sporten: trainen, wedstrijden, competities en evenementen (zonder publiek). Uiteraard geldt ook hiervoor dat het Kabinet vlak voor 1 september definitief een besluit hierover zal nemen.
Zwembaden
In deze bijlage treft u een brief aan namens de gezamenlijke zwembranche aangaande o.a. het Protocol Verantwoord Zwemmen en De Richtlijn Veilig Zwemmen in coronatijd, hygiëne en desinfectie in badinrichtingen.
Het protocol Verantwoord Zwemmen is opgesteld door de gehele zwembadsector, waaronder Vereniging Sport en Gemeenten, en is mede gebaseerd op het protocol Verantwoord Sporten. Het protocol is bedoeld voor zowel de binnen- als de buitenbaden. Vanaf maandag 15 juni mogen douches worden gebruikt. Men moet wel rekening blijven houden met de 1,5 meterregels.
Er is een nieuwe versie (nr. 6, 27-05-2020) beschikbaar van de richtlijn: Veilig Zwemmen in Coronatijd Hygiëne en Desinfectie in Badinrichtingen. Deze richtlijn is een onderliggend document bij het Protocol Verantwoord Zwemmen en bevat adviezen voor de werkwijze in zwembaden.
Het totale overzicht van de wijzigingen ten opzichte van de vorige versie is te vinden op de webpagina met de veelgestelde vragen op WaterVrij.
Er is naar de ongebonden chloorwaarden en de PH-waarden van de zwembaden gekeken. Gesteld is dat zwembaden open mogen binnen de nu al geldende normen daarvoor. Wij gaan ervan uit dat de regels met betrekking tot legionellabeheersing nadrukkelijk aandacht hebben bij het weer openstellen van de zwembaden. U leest ze in een brief van de Inspectie van de Leefomgeving en Transport van 7 mei jl.
Onderwijs en gym
Primair onderwijs
Wij hebben samen met VNG aan het ministerie van OCW verduidelijkende vragen gesteld over gymles in het basisonderwijs vanaf 11 mei. In dit document treft u de antwoorden daarop.
Kort samengevat stelt OCW uit te gaan van het RIVM-advies om buiten te gymmen. Uitzonderingen daarop moeten in overleg tussen onderwijs en gemeenten worden afgesproken. Voor niet onderwijshuisvesting geldt het uitgangspunt dat binnensporten niet is toegestaan. Ook hiervoor geldt dat lokaal dan afspraken gemaakt moeten worden. OCW heeft begrip voor de uitvoeringsproblematiek en vraagt dan ook uitdrukkelijk aan scholen en gemeenten om in alle redelijkheid gezamenlijk te kijken naar wat veilig, haalbaar en rendabel is.
BSO
Het ministerie van OCW heeft ons over de vraag “hoe om te gaan met sport en spel in BSO-verband?” de volgende RIVM-richtlijn doorgegeven:
‘Wij schrijven echt voor dat sporten buiten gebeurt. Daar is alleen een uitzondering voor gemaakt voor het basisschoolonderwijs tot nu toe, omdat zij een vaste groep leerlingen van 1 klas zijn kunnen zij ook binnen sporten. Dat geldt niet voor een BSO, of er moet sprake kunnen zijn van groepen die op school ook in dezelfde samenstelling samen zijn en sporten, omdat zij in dezelfde klas op school zitten. Maar als er groepen zijn die samen worden gesteld vanuit verschillende scholen of klassen dan dient er buiten gesport te worden’.
Voortgezet onderwijs
Na overleg met OCW, de VO-raad en advies van het RIVM, is het Protocol heropening Lichamelijke Opvoeding (LO) in het VO/PrO gereed gekomen. Dit betekent dat er in het voortgezet onderwijs in ieder geval tot einde schooljaar (juli 2020) alleen buiten wordt les gegeven. Het is dus niet toegestaan om binnen (in een gymzaal of sporthal) les te geven.
Topsport
Het kabinet heeft op 21 april besloten dat topsporters op aangewezen topsportaccommodaties trainingen kunnen hervatten als zij zich houden aan de RIVM richtlijnen. Het kabinet heeft deze uitzonderingsbepaling opgenomen omdat de groep topsporters met een A-status, Selectiestatus of High Potential status van NOC*NSF beperkt van omvang is. Alleen deze groep (volwassen) topsporters kan dan ook de trainingen hervatten. In uitzonderlijke gevallen en op voordracht van de sportbond kan hiervan voor een individuele sporter zonder status van worden afgeweken. Voor betaald voetbal zijn separate afspraken gemaakt met de KNVB.
Gemeenten hebben een wezenlijk aandeel in een goede hervatting van de trainingen voor de sporters met een NOC*NSF-status, omdat zij toezien op het naleven van de noodverordeningen en de daarbij behorende RIVM richtlijnen. De tekst uit de toelichting bij paragraaf 2.3 van de modelnoodverordening luidt: “Volgens de aanwijzing van 24 april 2020 gaat het daarbij om de instellingen voor topsport die genoemd zijn op www.nocnsf.nl/
Werkwijze
De werkwijze is als volgt. Sportbonden stellen, in afstemming met hun trainingsaccommodatie(s), herstartprotocollen op voor de eigen sport(en). Deze worden door NOC*NSF gescreend op basisvoorwaarden en daarna door een expertpanel bestaande uit RIVM en Erasmus MC getoetst op de strikte hygiëne- en gezondheidsvoorwaarden. NOC*NSF publiceert de namen van de betreffende topsportaccommodatie(s) op www.nocnsf.nl/
Pas als een topsportaccommodatie op deze lijst staat en ook de aangepaste noodverordening door de betreffende Veiligheidsregio is gepubliceerd, kunnen de trainingen worden hervat. Trainen door de boven bedoelde (volwassen) topsporters op andere locaties is niet de bedoeling.
Compensatieregeling(en)
Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties COVID-19
Vanaf 15 september kunnen accommodatie verhuurders de tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties COVID-19 aanvragen. Het totaal beschikbare bedrag voor het verstrekken van tegemoetkomingen bedraagt € 89.500.000. Dit beschikbare bedrag wordt naar rato verdeeld indien het totaal aangevraagde bedrag het totaal beschikbare bedrag overschrijdt.
Samengevat komt de tegemoetkomingsregeling hierop neer:
- De minister verstrekt op aanvraag een tegemoetkoming aan een gemeente, sportbedrijf of particuliere verhuurder voor de in de periode van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 gederfde huurinkomsten als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de verdere verspreiding van COVID-19;
- Een gemeente, sportbedrijf of particuliere verhuurder komt slechts in aanmerking voor een tegemoetkoming indien de huur ten laste van de amateursportorganisatie daadwerkelijk is kwijtgescholden gedurende de periode van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020;
- Een gemeente, sportbedrijf of particuliere verhuurder komt slechts eenmaal in aanmerking voor een tegemoetkoming op grond van deze beleidsregel.
De aanvraag kan ingediend worden in de periode van 15 september tot en met 15 oktober 2020. Meer informatie volgt op www.dus-i.nl
Tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 (TASO)
Op 10 juli is de Beleidsregel tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 (TASO) gepubliceerd door de Staatscourant. Amateursportorganisaties die schade geleden hebben door de maatregelen ter bestrijding van COVID-19 kunnen een tegemoetkoming ontvangen. Hiervoor is een bedrag van 19,5 miljoen euro beschikbaar.
Deze eenmalige regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die door de coronamaatregelen ten minste 20% aan omzetverlies hebben geleden en nog geen gebruik hebben gemaakt van de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS-regeling).
De tegemoetkoming is afhankelijk van de doorlopende lasten, niet zijnde huurlasten, van de aanvrager in de periode 1 maart tot 1 juni van dit jaar en bedraagt: bij € 1.500,- (bij € 501,- t/m € 1.500,- doorlopende lasten) € 2.500,- (bij € 1.501,- t/m € 2.500,- doorlopende lasten) en € 3.500,- (bij € 2.501,- t/m € 3.999,- doorlopende lasten).
Meer informatie over bovenstaande regeling is te verkrijgen via de publicatie in de Staatscourant.
Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) & aanvullingen SBI-codes
De regeling voor sectoren die getroffen worden door de maatregelen van de overheid in de coronacrisis (voorheen het Noodloket) is maandag 30 maart jl. ingegaan. De regeling zet in op het niet meer kunnen betalen van vaste lasten vanwege maatregelen die genomen zijn vanwege het Coronavirus. Ook sportverenigingen en -stichtingen en bijvoorbeeld zwembaden en fitnessclubs kunnen via Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- euro ontvangen.
Gebleken is dat sommige SBI codes (van de Kamer van Koophandel) geen toegang tot de regeling boden. Hierop zijn inmiddels enkele aanvullingen gekomen. Ook dinsdag 7 april jl. zijn nog enkele nieuwe aanvullingen doorgevoerd. Onder andere de codes voor kantine-exploitatie, buitensport overig en sport/recreatieonderwijs zijn nu toegevoegd. Meer informatie over bovenstaande regeling is te verkrijgen via rijksoverheid.nl.
110 miljoen euro ondersteuning voor sportverenigingen
Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen.
- Kwijtschelding huurpenningen: De huur zijn sportverenigingen verschuldigd aan de gemeente, het gemeentelijk Sportbedrijf of bijvoorbeeld de zwembadexploitant. Een bedrag van € 90 miljoen zal in de loop van 2020 aan gemeenten uitgekeerd worden ter compensatie van de gederfde huuropbrengsten.
- Specifieke Uitkering SPUK: De komende weken wordt door het ministerie van VWS voor dit doel een SPUK ingericht. Net als bij andere regelingen voor gemeenten in combinatie met sport zal dit gebeuren op basis van het indienen van de gemeentelijke begroting en een SISA verantwoording op basis van de jaarrekening.
- Regeling amateursportverenigingen met eigen accommodatie: Sportverenigingen die de accommodatie niet huren maar zelf (gedeeltelijk) in bezit hebben, hebben te maken met vaste lasten terwijl hun inkomsten dalen. Veel van deze verenigingen zijn te klein om in aanmerking te komen voor de rijksbrede regelingen. Sportverenigingen met een eigen accommodatie die geconfronteerd worden met een omzetverlies van minimaal 20%, kunnen aanspraak maken op een bijdrage van € 2.500 per vereniging. In totaal is voor deze regeling € 20 miljoen beschikbaar en komen circa 7.500 verenigingen voor deze regeling in aanmerking.
- Kortlopend krediet voor amauteursportverenigingen: Voor amateursportverenigingen die als gevolg van de coronamaatregelen in liquiditeitsproblemen komen, komt een mogelijkheid om een bancaire lening af te sluiten tegen een lage rente. De Borgstelling MKB-kredieten en de Garantie Ondernemingsfinanciering zijn voor sportverenigingen vaak niet in bereik omdat sportverenigingen in veel gevallen niet aangemerkt worden als onderneming. Om ook sportverenigingen toegang te geven tot kortlopend krediet wordt het borgstellingskapitaal van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) met € 10 miljoen verhoogd. Daarmee is SWS in staat om sportverenigingen te helpen die als gevolg van de coronamaatregelen kortlopend krediet ter overbrugging nodig hebben.
Het Mulier Instituut is gevraagd om de effecten die de coronacrisis heeft op de gehele sportsector in kaart te brengen. Aan de hand van de uitkomsten kijkt het kabinet in hoeverre aanvullende steun nodig is.
Verder willen we u informeren over de twee compensatieregelingen sport voor de periode 1 maart – 1 juni:
- De compensatiebijdrage kwijtschelding huren sportverenigingen;
- De stimuleringsregeling voor amateursportverenigingen met een (gedeeltelijke) eigen accommodatie.
Hier treft u een Q&A die het proces beschrijft tot aan de publicatie van de regelingen. De beschreven werkwijze is gebaseerd op dezelfde werkwijze die is gevolgd met de SPUK Stimulering Sport, SPUK Sportakkoord en BOSA. De ‘inrichting’ van de uitkeringen bevindt zich in de eerste fase. De intentie is beide trajecten voor de zomer af te ronden.
Bekijk ook de brief van minister Ollongren aan de Tweede Kamer van 28 mei. Ook hierin wordt op meerdere plekken over de regelingen voor sport gesproken.
Wij krijgen uiteraard ook veel vragen over hoe het na 1 juni verder gaat met een eventueel tweede steunpakket sport van de Rijksoverheid. Net als voor het traject 1 maart : 1 juni, trekken wij hierbij samen op met VNG binnen het brede steunpakket ‘mede-overheden’. Zodra hierover meer bekend is zullen wij u daarover informeren.
Eerder hebben we u reeds bericht over het proces met betrekking tot de compensatiebijdrage kwijtschelding huren sportverenigingen en de stimuleringsregeling voor amateursportverenigingen met een (gedeeltelijke) eigen accommodatie. Het is onze verwachting dat uiterlijk 15 juli de regelingen gepubliceerd zullen worden. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ‘inrichting’ van beide regelingen.
Sportakkoord
Door de corona-crisis vragen meerdere sportformateurs en ambtelijke contactpersonen van gemeenten zich af of het indienen van het sportakkoord uitgesteld kan worden tot na de deadline van 26 juni 2020. Dit zou de lokale partners betere mogelijkheden bieden om op zorgvuldige wijze een sportakkoord te ontwikkelen. Door de corona-omstandigheden is het immers lastiger om samenwerkingsafspraken te maken.
Alhoewel wij begrip hebben voor dit verzoek, achten wij het onwenselijk om de deadline voor het indienen van een sportakkoord op te schorten. De meeste gemeenten hebben inmiddels een sportakkoord afgesloten of verkeren in de laatste fase van fine-tuning en ondertekening. Het ondertekenen van het sportakkoord is voor het indienen ervan niet noodzakelijk. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid aan het beperkte aantal gemeenten die in tijdnood zijn gekomen om een sportakkoord in te dienen dat nog niet volledig is uitgewerkt.
Kortom, gemeenten hebben de mogelijkheid om voor 26 juni 2020 een conceptakkoord in te dienen, dat in de periode daarna verder uitgewerkt kan worden. Graag ontvangen wij dan later in het jaar het definitieve sportakkoord. Bij het indienen van het conceptakkoord dient u wel nadrukkelijk te vermelden dat het om een conceptakkoord gaat. Graag vernemen wij daarbij ook wat de planning van vervolgstappen is, inclusief datum van indiening en start van de uitvoeringsfase. Hierover kunt u afspraken maken met de sportformateur, ook over zijn of haar uren-inzet voor en na 26 juni.
Op dit moment (dd. 17 juni 2020) hebben ruim 340 gemeenten een aanvraag ingediend voor het ‘Uitvoeringsbudget Sportakkoorden’. Een geweldig aantal gemeenten, waarmee u het belang van lokaal sport- en beweegbeleid nog eens dik onderstreept. U wordt later hierover formeel geïnformeerd via het ministerie van VWS.
Overige maatregelen, documentatie en vragen:
- Wij hebben een vragenlijst laten uitgaan over ontwikkelingen en maatregelen die lokaal getroffen worden in relatie tot sport en bewegen;
- Wij houden een Q&A-lijst bij in samenwerking met deskundigen en onze juridische adviseurs waarin vragen worden beantwoord die betrekking hebben op onder andere de volgende onderwerpen: sport en bewegen in de openbare ruimte; financieel; beheer, onderhoud en exploitatie; sportstimulering; verenigingsondersteuning; en sportakkoord. Deze Q&A-lijst is op onze website gepubliceerd en wordt doorlopend geactualiseerd;
- VSG heeft nauw contact met het ministerie van VWS-directie sport, andere relevante ministeries, NOC*NSF, VNG e.a.;
- NOC*NSF heeft de sportbonden gevraagd een eerste inschatting van de consequenties voor hun leden in te maken;
- NOC*NSF heeft op haar website eveneens een Q&A-lijst opgenomen net als veel individuele bonden voor hun verenigingen;
- Op sportindebuurt.nl publiceren wij praktische (creatieve) voorbeelden uit het hele land van o.a. buurtsportcoaches om mensen toch in beweging te krijgen/houden.
- Kenniscentrum Sport & Bewegen deelt inspiratie en tips om bewegen en sporten te stimuleren via #beweegthuis.
- NOC*NSF heeft Fit met TeamNL Kids gelanceerd. Iedere ‘school’-dag ontmoeten kinderen een Olympische sporter en ontdekken ze een andere sport. Ze worden uitgedaagd door challenges en Olympische educatie. In ieder geval tot en met 28 april wordt er iedere schooldag om 10.00 uur een video gepubliceerd. Kijk op teamnl.org/fitmetteamnl-kids.
- VSG werkt mee aan een internationaal platform www.coronactive.eu. Dit idee wordt ondersteund door UNESCO en kan mensen inspireren thuis actief te blijven.
- Er is een position paper gepubliceerd over de impact van de coronacrisis op de sportsector.
- Momenteel staat via het Mulier Instituut een online vragenlijst uit voor buurtsportcoaches (en cultuurcoaches) over onder andere de impact van de Corona-maatregelen op hun werk. Ben je buurtsport- of cultuurcoach, vul dan de vragenlijst in en geef input voor het beleid.
- Het RIVM heeft op loketgezondleven.nl pagina’s gelanceerd met leefstijladviezen voor thuis, ten tijde van het coronavirus: Coronavirus en leefstijl. Op deze pagina’s leest u hoe zorgprofessionals, gemeenten en GGD’en nu en de aankomende tijd mensen kunnen helpen hun mentale en fysieke gezondheid op peil te houden.
Verzoek
Als u goede voorbeelden heeft van (tijdelijke) maatregelen richting sport- en beweegaanbieders van bijvoorbeeld financiële aard, of anderszins, verzoeken wij u deze met ons te delen op info@sportengemeenten.nl. U kunt daarmee wellicht ook andere gemeenten helpen.
U kunt hetzelfde e-mailadres gebruiken voor eventuele vragen.
VSG bijeenkomsten
Voor door VSG georganiseerde bijeenkomsten volgen wij het advies van RIVM op, hetgeen inhoudt dat tot en met 1 september alle (fysieke) bijeenkomsten komen te vervallen. Alle deelnemers van de bijeenkomsten worden hierover geïnformeerd.
Andere relevante informatie
Actuele informatie over sport- en beweegactiviteiten wordt gepresenteerd in dit dossier dat wordt geüpdatet met de meest actuele informatie.
- Alle informatie vanuit NOC*NSF aangaande dit onderwerp is te vinden op de website van NOC*NSF.
- Informatie over de economische maatregelen die het kabinet heeft genomen om banen en inkomens te beschermen, is hier te vinden.
- Eerder geplaatste berichtgeving op deze website (waaronder inmiddels achterhaalde informatie) is via deze link te vinden.
Vragen?
Mocht u vragen hebben over deze informatie en/of andere vragen laat ons dat dan weten via info@sportengemeenten.nl. Wij proberen u dan zo snel mogelijk te antwoorden. Veelgestelde vragen nemen wij op in een Q&A-lijst. Deze is op onze website gepubliceerd en wordt doorlopend geactualiseerd.