Visie & Beleidsplein

Gezond leven en je zorgverzekering

vergoedingen voor preventie en sportzorg vanuit de zorgverzekering

Sportzorg.nl (2016). Gezond leven en je zorgverzekering: vergoedingen voor preventie en sportzorg vanuit de zorgverzekering. Sportzorg.

Alleen bepaalde stoppen-met-rokenprogramma’s worden vanuit de basisverzekering vergoed. Andere vergoedingen voor preventie zijn ondergebracht in de aanvullende verzekering. Een voordeel is dat je daarbij geen eigen risico hebt. Overigens verschillen de vergoedingen per verzekeraar en zijn ze vaak beperkt. Reken er dus niet op dat je je nieuwe hardloopschoenen of het abonnement bij de sportschool kunt declareren. Hooguit krijg je korting op bepaalde plekken.

Korting op je verzekering

De Nationale Sportpolis is van verzekeraar Zilveren Kruis. Met deze polis krijgen sporters korting op de basisverzekering en aanvullende verzekering. Bovendien krijg je ook korting bij hardloopwinkel Runnersworld en een bijdrage in de kosten van het sporten.

Preventief medisch onderzoek

Een preventief medisch onderzoek is een geneeskundig onderzoek naar je gezondheid zonder dat er klachten zijn die daarvoor aanleiding geven. Denk aan een Total Body Scan. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden zulke onderzoeken tot een bepaald bedrag. Je moet daar wel vooraf toestemming voor hebben van je verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden je gratis een beperkte online gezondheidscheck. Als daar aanleiding voor is, is vervolgonderzoek met korting mogelijk, bijvoorbeeld naar bloeddruk en cholesterolgehalte. 

Vergoeding dieetadvies of afvalcursussen

Wie kampt met overgewicht, heeft meer risico op gezondheidsklachten. Op verwijzing van de huisarts wordt drie uur dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering kan dat meer zijn. In de aanvullende verzekering kan ook een consult bij een gewichtsconsulent zijn opgenomen. Ook sommige afvalprogramma’s en –cursussen, zoals Weight Watchers, komen in aanmerking voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. 

Fitnessen met voordeel

Bij veel zorgverzekeraars ontvang je bij bepaalde fitnesscentra korting op een jaarabonnement op vertoon van je zorgverzekeringspas. Soms kun je een proefabonnement met korting afsluiten, hoef je geen inschrijfgeld te betalen of krijg je een gratis intake en fitheidsanalyse.

Vergoeding medische fitness of een beweegprogramma

Medische fitness is een vorm van fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut voor mensen die te maken hebben met lichamelijke beperkingen. Medische fitness wordt alleen vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering en dan nog niet door alle verzekeraars. Hetzelfde geldt voor speciale beweegprogramma’s in groepsverband. Die zijn gericht op mensen met een chronische aandoening of bepaalde risicofactoren.

Vergoeding sportmedisch onderzoek

Vroeger verplichtten de sportbonden sporters om een 'sportkeuring' te ondergaan. Bij de meeste sportbonden bestaat deze verplichting niet meer. Wel kan elke sporter zelf beslissen of hij een sportmedisch onderzoek laat doen. Een sportarts brengt dan mogelijke gezondheidsrisico's in kaart en geeft advies op maat over sportkeuze en conditieverbetering. Op doorverwijzing van de huisarts kan een sportmedisch onderzoek vergoed worden uit de basisverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld als je moet revalideren van een chronische aandoening of klachten hebt bij het sporten. In alle andere gevallen valt het onderzoek onder de aanvullende verzekering. Niet alle verzekeraars hebben hiervoor een vergoeding. Op www.sportzorg.nl zie je welke zorgverzekeraars dit vergoeden.
Kijk hier of het in jouw geval verstandig is een sportmedisch onderzoek te laten doen.

Vergoeding blessureconsulten

Sporten is gezond, maar als je een blessure oploopt, kan dat extra zorgkosten met zich meebrengen. Soms vergoedt de aanvullende verzekering zogenaamde blessureconsulten bij de sportarts en aanverwante zorg, zoals sportbrillen, MRI-scans of braces. Bij de Nationale Sportpolis van Zilveren Kruis zit dat in het gratis Sport Pakket. Ook hardloopcoaching bij blessures en sportmassage is inbegrepen.

Vergoeding fysiotherapie

Ben je boven de 18 jaar en heb je door een blessure fysiotherapie nodig? Dit wordt alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Per pakket verschilt hoeveel behandelingen worden vergoed. Hetzelfde geldt voor behandelingen zoals Mensendieck of Cesar.

Zelf uitzoeken wat er wordt vergoed? Je oude zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Handige websites zijn:

  • Sportzorg.nl: Ieder jaar stelt Sportzorg.nl een top-3 samen van zorgverzekeraars met het beste aanvullende pakket voor sportieve Nederlanders. De zorgverzekeraar met het meest complete pakket en de beste vergoedingen voor sporters ontvangt het keurmerk ‘Aanbevolen door Sportzorg.nl’. Op de site van Sportzorg vind je ook een overzicht van de vergoedingen voor de sportarts per verzekeraar.
  • Zorgwijzer.nl: Op deze site kun je de vergoedingen voor preventieve zorg vergelijken.
  • Zorgkiezer.nl: Vergelijk hier o.a. de vergoedingen voor fysiotherapie en dieetadvisering.

Uitgever(s): Kenniscentrum Sport,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Sportzorg.nl

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.