Visie & Beleidsplein

Transgenders en sport

richtlijnen voor sportbonden, -verenigingen en sporters ten behoeve van de sportdeelname van transgenders

Vloet, L., & Collot d'Escury, K. (2015). Transgenders en sport: richtlijnen voor sportbonden, -verenigingen en sporters ten behoeve van de sportdeelname van transgenders. Arnhem: NOC*NSF.

In veel sporten wordt onderscheid gemaakt tussen meisjes/vrouwen en jongens/mannen. Meisjes sporten bij de meisjes en jongens sporten bij de jongens. Voor de meeste mensen is dit heel vanzelfsprekend. Maar wat nou als je een meisje bent, geboren als jongen (met een jongenslichaam) of als je een jongen bent geboren als meisje (met een meisjeslichaam)? Hoe neem je dan deel aan sport? In welke competitie en voor welk team kom je dan uit? Hoe doe je dat met omkleden en douchen? Wat doe je tijdens de transitiefase? En welke regels gelden als je aan topsport doet? Dit zijn allemaal vragen waar transgenders, personen die in de loop van hun leven hebben ervaren dat hun officiële geslacht en hun fysieke ontwikkeling niet overeenstemt met het eigen gevoel man of vrouw te zijn, mee geconfronteerd worden wanneer zij willen sporten. Om ervoor te zorgen dat transgenders net als iedereen met plezier kunnen sport geven de auteurs in dit advies richtlijnen voor bonden, verenigingen en sporters. Richtlijnen die bijdragen aan het stimuleren van prettige sportparticipatie van transgenders. De richtlijnen zijn gebaseerd op de ervaringen van transgenders, verenigingen en bonden, en op wetenschappelijk onderzoek en worden geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk.

Uitgever(s): NOC*NSF,

Download(s)

Transgenders en sport : richtlijnen voor sportbonden, -verenigingen en sporters ten behoeve van de sportdeelname van transgenders

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Lieke Vloet
Kiki Collot d'Escury

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.