Visie & Beleidsplein

“Ik ben sinds het ongeluk nooit bang geweest om iets nooit meer te kunnen”

Plantinga, M., & Sportkracht 12 (2016). “Ik ben sinds het ongeluk nooit bang geweest om iets nooit meer te kunnen”.

Olivier had tot zijn elfde twee benen, maar door een ernstig ongeluk raakte hij zijn linker onderbeen kwijt. “Het leven als gehandicapte is zwaar, je moet keuzes durven maken en heel veel andere dingen opofferen om topsport te kunnen beoefenen, maar dat heb ik er voor over. Ik ben sinds het ongeluk nooit bang geweest om iets nooit meer te kunnen. Ik houd altijd in gedachten dat voor alles wel een oplossing is, als ik maar wil.” Olivier behaalde er een Paralympisch wereldrecord mee op de 200 meter rugslag en daarmee ook een A-status bij het Nationale Paralympische Zwem Team. Hij werd tweede tussen de valide zwemmers op de Nationale Kampioenschappen in 2013 en eerder dat jaar als 16-jarige ook allround Fries Kampioen, eveneens tussen de valide zwemmers. Met de 100 meter rugslag werd hij paralympisch Europees Kampioen. Ook afgelopen jaar zette Olivier weer topprestaties neer. Dit betekent veel voor hem maar is ook veelbelovend voor de Paralympische Spelen in Rio 2016.

Met elf maanden liep ze

Waar Oliviers leven er compleet anders uit kwam te zien door een ongeluk, werd Sanne geboren met één been. “Ik weet niet beter, dit is voor mij normaal. Dit is wie ik ben.” Sanne’s moeder Alieke legt uit hoe Sanne tegelijk met het ene been ook met een enorm doorzettingsvermogen ter wereld kwam. “Het moment dat een kind zich gaat optrekken, is het natuurlijke moment dat een kind wil gaan lopen. Om het natuurlijke proces te ondersteunen kreeg Sanne toen ze negen maanden was haar eerste prothese. Met elf maanden liep ze.” Inmiddels is ze zo’n zestien protheses verder. “Vergelijk het maar met schoenen, die gaan ook knellen na verloop van tijd.” Protheses kunnen gek genoeg niet zo goed tegen water. De oude protheses bewaart Sanne daarom om zich voort te bewegen langs het zwembad.

Als je kunt drijven kun je leren zwemmen

Dat zwemmen doet ze sinds haar vijfde. Alieke: “Toen ze een baby was ging ik al met haar naar ouder en kind zwemmen. Omdat ze vanwege haar handicap toch wat meer tijd nodig zou hebben om te leren zwemmen, was inherent dat je er als ouder zelf een beetje meer energie in zou moeten steken. Om die redenen ben ik op zoek gegaan naar een zwembad waar ze op jonge leeftijd met zwemles begonnen en waar ik het prettig vond. Toen Sanne vier jaar was ben ik naar de badmeester gelopen en gevraagd of ze zwemles zou kunnen krijgen. Zijn letterlijke woorden waren toen ‘als je kunt drijven, kun je leren zwemmen’. Daar is het mee begonnen en zo is het ook gegaan.” Sanne bleek talent te hebben, werd voorloper in de parazwemsport en won de ene medaille na de andere.

Iedereen kan sporten. Gewoon doen!

Hij zwemt met één been record na record. Zij heeft een verstandelijke handicap en fitnesst elke week in het fitnesscentrum in Bolsward. Ze hebben iets gemeen: ze hebben een handicap, willen ergens goed in zijn en plezier hebben in hun sport.

Kent u iemand die wil sporten? Of wilt u het zelf gaan sporten of bewegen? Probeer het gewoon eens. Kijk in de sportwijzer welke mogelijkheden er allemaal in de buurt zijn. U kunt kiezen uit 400 sportmogelijkheden.

Heeft u vragen over de gehandicaptensport in Friesland? Neem contact op met Marije Plantinga via 06 51 75 12 07 of via m.plantinga@sportfryslan.nl.

Foto: Erikjan Koopmans

Uitgever(s): Sport Fryslân,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marije Plantinga
Sportkracht 12

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Paralympische Spelen
gehandicaptensporten
zwemmen