Visie & Beleidsplein

Verzelfstandiging en privatisering van sportaccommodaties

factsheet 2020/27

Schadenberg, B., & Eldert, P. van (2020). Verzelfstandiging en privatisering van sportaccommodaties: factsheet 2020/27. Utrecht: Mulier Instituut.

Gemeenten richten zich minder op uitvoeringstaken, en meer op regie. Ruim vier op de tien gemeenten hebben in de afgelopen collegeperiode (2014-2018) minimaal één sportaccommodatie op afstand geplaatst. Wanneer het een binnensportaccommodatie betrof, hebben gemeenten vaker voor externe verzelfstandiging gekozen, waarbij het exploitatierisico bij de gemeente blijft. Bij buitensportaccommodaties is vaker gekozen voor privatisering, waarbij zeggenschap en exploitatierisico worden overgedragen aan derden.

Dit blijkt uit een peiling onder gemeenten die het Mulier Instituut in samenwerking met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) heeft uitgevoerd.

Andere belangrijke bevindingen zijn:

  • Verzelfstandiging en privatisering hebben zich niet vaker in stedelijke gemeenten voorgedaan dan in minder stedelijke gemeenten, of vice versa.
  • 20 procent van de gemeenten gaat in de huidige collegeperiode (2018-2022) minimaal één sportaccommodatie op afstand plaatsen (of heeft dit gedaan). 
  • Een op de drie gemeenten maakt gebruik van een verzelfstandigd sportbedrijf met een eigen rechtspersoonlijkheid.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Verzelfstandiging en privatisering van sportaccommodaties, factsheet 2020/27

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Björn Schadenberg
Peter van Eldert

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

binnensportaccommodaties
buitensportaccommodaties
exploitatie
gemeenten
privatisering
sportaccommodaties