Visie & Beleidsplein

De maatschappelijke waarde van topsport is onvoldoende bewezen

kennis- en innovatiescan WP4

Balk, L., & Veldman, S.L.C. (2023). De maatschappelijke waarde van topsport is onvoldoende bewezen: kennis- en innovatiescan WP4. Utrecht: Mulier Instituut.

In deze scan wordt bestaande kennis en innovaties in kaart gebracht rondom het wicked problem ‘De maatschappelijke waarde van topsport is onvoldoende aantoonbaar’. Dit is een van de zes venijnige problemen binnen MOOI in beweging.

Het ZonMw-programma MOOI is gericht op Missiegedreven Ontwikkeling van Onderzoek en Innovatie (MOOI) voor sport en bewegen. De scan biedt een vertrekpunt om met dit wicked problem (WP4) aan de slag te gaan.

Leeswijzer
Het doel van deze scan is om inzicht te geven in de bestaande kennis over dit onderwerp en daarmee ook te beschrijven waar de kennishiaten (nog) zitten. Voor deze scan is een literatuurstudie uitgevoerd en is gesproken met elf experts, zie bijlage 1.

Paragraaf 1.1 beschrijft het wicked problem. In paragraaf 1.2 worden de belangrijkste kerncijfers gepresenteerd, gevolgd door een overzicht van bestaande literatuur en bestaand onderzoek (paragraaf 1.3).

In paragraaf 1.4 wordt kort ingegaan op verschillende innovaties binnen de topsport en de relatie met maatschappelijke waarde.

In paragraaf 1.5 gaan de auteurs in op kansrijke oplossingsrichtingen die zijn gekoppeld aan de doelstellingen binnen het huidige topsportbeleid.

Paragraaf 1.6 rondt de scan af met een korte conclusie.

Klik hier voor de samenvatting van deze scan.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

De maatschappelijke waarde van topsport is onvoldoende bewezen: kennis- en innovatiescan WP4

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Lisanne Balk
Sanne Veldman

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

maatschappelijke effecten
topsport