Visie & Beleidsplein

Marktgerichte sportbonden

een paradox?

onderzoek naar de achtergronden en gevolgen van de toepassing van een marktbenadering door Nederlandse sportbonden

Verlaat, M. van 't (2010). Marktgerichte sportbonden: een paradox?, onderzoek naar de achtergronden en gevolgen van de toepassing van een marktbenadering door Nederlandse sportbonden. Oisterwijk: Uitgeverij BOXPress.

Vanaf 2005 heeft NOC*NSF de inzet om verlies van marktaandeel tegen te gaan opgenomen in de beleidsagenda. In 2005 en 2006 bood ze de sportbonden een Stategisch Marketing Project (SMP) aan. Het SMP kan opgevat worden als een pleidooi voor sportbonden om plaats te maken voor marktdenken in plaats van alleen verenigingsdenken. Dat vraagt derhalve om een cultuuromslag. Nu lijkt de sturing van bovenaf te botsen met de traditionele sturing van onderaf. Dit spanningsveld roept de volgende vraag op: Wat zijn de achtergronden en gevolgen van het onder druk van de externe omgeving en topdown gestuurd toepassen van een marktbenadering op een groep sportbonden die gekenmerkt wordt door een verenigingsgerichte cultuur en die haar bestaansrecht ontleent aan het organiseren van een gezamenlijke passie voor de sport? In dit proefschrift is het beoogde veranderingsproces geanalyseerd. Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in zowel de achtergrond van het SMP alsook in het beoogde veranderingsproces en de gevolgen die dat met zich mee heeft gebracht.

Uitgever(s): Uitgeverij BOXPress,

Download(s)

Marktgerichte sportbonden: een paradox? : onderzoek naar de achtergronden en gevolgen van de toepassing van een marktbenadering door Nederlandse sportbonden

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marije van 't Verlaat

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

marketing
marktwerking
proefschriften
sportbonden