Visie & Beleidsplein

Naar Hollands gebruik?

verschillen in gebruik van hulp bij opvoeding, onderwijs en gezondheid tussen autochtonen en migranten

verdiepingsstudie diversiteit in het jeugdbeleid

Broek, A. van den, Kleijnen, E., & Keuzenkamp, S. (2010). Naar Hollands gebruik?: verschillen in gebruik van hulp bij opvoeding, onderwijs en gezondheid tussen autochtonen en migranten, verdiepingsstudie diversiteit in het jeugdbeleid. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het overheidsbeleid is erop gericht dat migrantenjeugdigen en hun ouders even goed bereikt worden door algemene voorzieningen als autochtone Nederlanders. De praktijk leert echter dat er etnische verschillen bestaan in het gebruik daarvan. Dit rapport zoekt een verklaring voor verschillen in het gebruik van vier typen voorzieningen: opvoedingsondersteuning, speciale onderwijsvoorzieningen, huisarts en voorzieningen op het gebied van seksuele gezondheid. In welke mate behoren de verschillende etnische groepen tot de doelgroep van de voorziening? Hebben migranten een andere houding ten aanzien van het gebruik ervan? Of spelen andere belemmeringen een rol? Kortom: welke factoren zorgen ervoor dat er etnische verschillen zijn in het gebruik van voorzieningen? Deze publicatie is geschreven op verzoek van ZonMw in het kader van de monitor 'Diversiteit in het jeugdbeleid'.

Uitgever(s): Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP),

Download(s)

Naar Hollands gebruik : verschillen in gebruik van hulp bij opvoeding, onderwijs en gezondheid tussen autochtonen en migranten : verdiepingsstudie diversiteit in het jeugdbeleid

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Angela van den Broek
Ellen Kleijnen
Saskia Keuzenkamp

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.