Visie & Beleidsplein
The analysis of contextual factors in youth martial arts practice
Vertonghen, J. (2011). The analysis of contextual factors in youth martial arts practice. Brussels: Uitgeverij VUBPRESS Brussels University Press.
Tot op heden zijn tegenstrijdige resultaten gevonden met betrekking tot effecten van vechtsportbeoefening bij jongeren, variërend van zeer positief tot zeer negatief. De variatie in deze bevindingen kan te wijten zijn aan het feit dat de meeste studies voornamelijk gericht waren op het meten van effecten zonder rekening te houden met beïnvloedbare contextuele factoren. Onderzoek naar de onderliggende condities die aan de basis liggen van deze effecten is echter schaars.
Het doel van dit doctoraatsonderzoek was om contextuele factoren te bepalen en te analyseren die een invloed kunnen hebben op de sociaal-psychologische effecten van vechtsporten bij jongeren. Op basis van de literatuur zijn deze contextuele factoren in dit doctoraatsonderzoek gedefinieerd als: (a) de structurele kwaliteiten van de vechtsport (d.w.z. de soort vechtsport), (b) het type van begeleiding, (c) de karakteristieken van de deelnemers en (d) hun sociale context.
Voorafgaand aan het onderzoek van deze factoren werd eerst een literatuurstudie en een verkennend onderzoek uitgevoerd. Deze combinatie was een poging om een beter inzicht te verwerven in de aard van deze effecten. Bovendien zal men uitspraken met betrekking tot sociaal-psychologische effecten (bijv. het zelfbeeld, zelfvertrouwen, agressief gedrag, enz.) van vechtsportbeoefening meer kunnen nuanceren.
Op basis van de resultaten van dit doctoraatsonderzoek wordt geconcludeerd dat afhankelijk van de beoefende vechtsport er verschillen bestaan in verscheidene contextuele factoren:
- Karakteristieken van de deelnemers: kick-/thaiboksers vertonen meer fysieke agressie en gedragsproblemen dan de beoefenaars van judo, aikido en karate in deze studie. Bovendien waren kick-/thaiboksers en judoka’s meer ego-georiënteerd dan aikidoka’s, terwijl deze laatste meer taak-georiënteerd bleken te zijn dan beoefenaars van judo en kick-/thaiboksen.
- Sociale context van de jonge vechtsportbeoefenaars: jongeren die kick-/thaiboksen beoefenen zijn afkomstig uit een lagere sociale klasse dan de beoefenaars van de andere drie vechtsporten.
- Type van begeleiding: er worden verschillende lesgeefbenaderingen gehanteerd door trainers van verschillende vechtsporten, alsook binnen eenzelfde vechtsport. Bovendien werd geconcludeerd dat deze benaderingen verschillend ervaren werden door de deelnemers, door rekening te houden met het gepercipieerde motivationele klimaat.
In conclusie, dit doctoraatsonderzoek heeft bijgedragen tot een beter inzicht in verschillende contextuele factoren die mogelijk een invloed hebben op sociaal-psychologische effecten van vechtsportbeoefening bij jongeren. Deze studie heeft aangetoond dat men rekening moet houden met (a) de structurele kwaliteiten van vechtsporten, (b) het type van begeleiding, (c) de karakteristieken van de deelnemers en (d) hun sociale context, wil men uitspraken formuleren over de effecten van vechtsporten bij jongeren.
Uitgever(s): Uitgeverij VUBPRESS Brussels University Press,
Auteur(s)
Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.
Jikkemien VertonghenTags van dit artikel
Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.
jongerenproefschriften
wetenschappelijk onderwijs