Op donderdag 14 november organiseert Vereniging Sport en Gemeenten bij Omnisport in Apeldoorn het Nationaal Zwembadcongres. In het kader van het 75-jarig jubileum van Vereniging Sport en Gemeenten zullen we tijdens het zwembadcongres zowel het verleden, heden als de toekomst in de thema’s aan bod laten komen.
Deze dag wordt voorgezeten door onze dagvoorzitter Hans Nieuwenburg. Hij gaat onder andere in gesprek met oud-olympiër Enith Brigitha, een voormalig topzwemster uit de jaren ’70, en met Liesette Bruinsma, paralympisch zwemster tijdens de Paralympische Spelen van Parijs deze zomer. Vanaf 09.30 uur bent u van harte welkom en om 10.00 uur begint het plenaire programma.
Plenair programma 14 november
Tijdens het plenaire programma worden de volgende thema gepresenteerd:
Paneldiscussie Schoolzwemmen: Het panel bespreekt samen met het publiek hoe het gesteld is met de zwemveiligheid van kinderen en waar en hoe schoolzwemmen hier een bijdrage in kan leveren.
Tijdens het plenaire programma gaan we in op het thema zwemmen als middel toepassen in de doelen van de Brede SPUK-regeling en komen de volgende sessies aan bod:
De eerste 1.000 dagenDoor: Titeke Postma – Propulz.tP
Brede motorische ontwikkeling is enorm belangrijk. Welke mogelijkheden hebben we als zwembad om het jonge kind hierin te stimuleren? Wat gebeurt er al in onze baden? Welke kansen zijn er om een nog grotere bijdrage te leveren in de eerste 1.000 dagen van een kind.
Door: Jary Göbel – De Thermen2 B.V.
Eenzaamheid kan een grote impact hebben op ons welzijn, maar door verbinding te maken en elkaar te ontmoeten, kunnen we die doorbreken. In ons buurthuis en zwembad staat sociale cohesie centraal: het is dé plek waar eenzaamheid plaatsmaakt voor nieuwe verbindingen. Door creatieve workshops, sportevenementen en gespreksgroepen te organiseren, bieden we een veilige ruimte waar mensen zich vrij voelen om te delen en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Of je nu komt voor een sportactiviteit of een gezellig praatje, elke ontmoeting versterkt het gevoel van saamhorigheid en maakt je deel van een hechte, warme gemeenschap.
Door: Martin Witte – Quality Movement
Zwemmen is populair, maar aquajoggen en aquafitness bieden efficiënte manieren om spieren en uithoudingsvermogen te trainen door de unieke weerstand en lichte belasting in het water. Deze activiteiten zijn vooral nuttig voor ouderen om valpartijen te voorkomen, wat belangrijk is gezien de hoge cijfers van ziekenhuisbezoeken en sterfgevallen door vallen. Het zwembassin is ideaal voor het verbeteren van de balans en het verminderen van het risico op verwondingen, vooral met de vergrijzing in gedachten.
Subsessies 14 november
Naast het plenaire programma gaan we tijdens de subsessies in op de volgende onderwerpen:
SchoolzwemmenDoor: Brigitte Muller – Nationale Raad Zwemveiligheid en Titeke Postma – Propulz.tP
Tijdens de workshop gaan we dieper in op het thema schoolzwemmen, de huidige stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen.
Door: Marcel Pel – Xigna BV
Tijdens zijn presentatie zal Marcel de kernpunten van de nieuwe BAL-15-wetgeving toelichten en uitleggen wat deze betekent voor het zwembadbeheer. Hij start met resultaten van een recente enquête, waaruit blijkt dat veel zwembaden kampen met uitdagingen rond waterkwaliteit en veiligheid. De BAL-15 verplicht zwembaden tot een risicoanalyse en een beheersplan om incidenten en gezondheidsrisico’s te voorkomen, inclusief maatregelen voor verdrinkingspreventie, waterkwaliteit en technische veiligheid.
Binnen de BAL-15 hebben zwembaden twee jaar om deze analyses en plannen uit te werken. Hij geeft praktische richtlijnen voor de implementatie, bespreekt de verplichting tot incidentenregistratie en belicht de waarde van de PDCA-cirkel (Plan, Do, Check, Act) voor continue verbetering. Ook bespreekt hij specifieke parameters zoals waterstofcarbonaat en trihalomethanen, die vaak voor problemen zorgen in waterzuivering en onder de nieuwe wetgeving strenger worden gemonitord.
Doe mee en blijf op de hoogte van deze belangrijke wijzigingen! Ontdek hoe je jouw zwembadbeheer naar een hoger niveau kunt tillen en volledig kunt voldoen aan de BAL-15-normen voor waterveiligheid en gezondheid.
Door: Petra Costerman – Boodt en Lisanne Koster – COA
Zwemveiligheid is een heel belangrijk onderwerp op opvanglocaties. Onze bewoners zijn minder gewend aan zwemmen en open water dan de mensen die hier zijn opgegroeid. Daardoor is de kans op verdrinking ook groter.
Om ervoor te zorgen dat onze bewoners zo goed mogelijk voorbereid zijn op de risico’s bieden we verschillende vormen van voorlichting én hebben we budget om als locatie zwemlessen te organiseren.
In 2023 zijn 98 inwoners van Nederland verdronken in open water, in huis of tuin. Dat waren er 25 meer dan een jaar eerder, en iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken.
Ook bij het COA verdrinken jaarlijks asielzoekers die bij hen in de opvang verblijven. Dit zijn veelal jong volwassenen die de gevaren van water onderschatten. Het COA werkt nauw samen met gemeenten, de Nationale Raad Zwemveiligheid, GGD GHOR, Nidos en zwembaden om zwemlessen mogelijk te maken en om voorlichting te geven over zwemmen. In deze workshop bespreken we hoe deze samenwerking vorm is gegeven aan de hand van praktijk voorbeelden.
Hoe kan dit vertaald worden naar zwemlessen en voorlichting organiseren voor asielzoekers die wonen in een COA locatie in uw gemeente?
Lisanne werkt op het azc Dronten als programmabegeleider. Zij begeleid de asielzoekers tijdens hun verblijf op een azc in het versterken van hun zelfredzaamheid. Zij organiseert voor haar locatie de zwemlessen. Daarnaast is zij een ware ambassadeur en pleit voor de samenwerking met gemeenten en zwembaden zodat zwemlessen ook voor COA bewoners mogelijk zijn. Petra werkt als beleidsadviseur en vormt de schakel tussen de landelijke doelstellingen om bewoners waterveilig te maken en de collega’s op de azc’s.
Door: Bas Fruman – Sera Business Design / Sera Dataduiker en Rogier Wijsman – Danetics
Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de meest recente ontwikkelingen en hoe Artificial Intelligence gebruikt kan worden in het zwembad.
Door: Chris Dalhuisen – Mulier Instituut en Joost ten Bulte – Vereniging Sport en Gemeenten
Tijdens deze sessie zal door Mulier Instituut het verkenningsonderzoek duurzame energiesystemen bij zwembaden met de deelnemers besproken worden en zal er ingegaan worden op goede voorbeelden van ‘andere’ energiesystemen en warmtebronnen.
Door: Jeroen Geurts – VSG Commissie Bedrijven
Het aanbesteden van sportvoorzieningen alsook de verduurzaming van zwembaden is een complex en dynamisch proces. Dat wordt niet alleen beïnvloed door strikte regelgeving maar ook door veranderende maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Tevens is de martkzijde volop in beweging, hetgeen het voor opdrachtgevers lastig maakt om de juiste advies- en uitvoeringspartner te vinden. Gemeenten en hun projectteams spelen hierin een cruciale rol, aangezien zij de kaders en voorwaarden kunnen bepalen waarbinnen deze aanbestedingen plaatsvinden. In deze presentatie wordt het Handboek verder toegelicht en de randvoorwaarden hoe de VSG hiertoe is gekomen. Het handboek en de presentatie is dan ook bedoeld om u als beleidsmaker, inkoper of uitvoerder te ondersteunen in de aanbestedingsprocessen, welke verschillende vormen van aanbesteden er zijn en u te voorzien van nuttige kennis en handvatten.
Door: Janneke Rijksen en Peter Klos – Drijver en Partners bv
In onze workshop nemen we je mee in de wereld van verzelfstandiging van het zwembad! Meer dan 80% van de openbare zwembaden wordt inmiddels niet meer geëxploiteerd door de gemeente zelf. Wanneer kiezen we voor verzelfstandiging of verandering van het bestaande beheermodel? Welke beheermodellen bestaan er en welk model is het best passend voor jouw lokale situatie? We bespreken de verschillende vormen, de kenmerken en aandachtspunten, en het proces om te komen tot zorgvuldige besluitvorming! Want geen enkele situatie is hetzelfde…..
Door: Sander ten Broek – Treem B.V. en Lianne Witteveen – Sportief Capelle
Treem en Sportief Capelle presenteren hoe je maximaal gebruik kunt maken van data ten behoeve van een optimaler bedrijfsvoering. Al vanaf de opening van Sportcomplex Aquapelle hebben Treem en Sportief Cappelle een nauwe samenwerking rondom de bedrijfsvoering van het zwembad. Nadat het zwembad in bedrijf genomen werd, zijn we gestart met de monitoring van de geautomatiseerde systemen. De data van de bezoekaantallen, verkoop, horeca, programmering, personeelsplanning, water- en energieverbruik, etc. worden gemonitord en met elkaar vergeleken via kruisverbanden. Hierdoor ontstaat in een dashboard en via rapporten inzicht. Het instrument wat hiervoor gebruikt wordt is KnowUr.Biz.
Lian en Sander vertellen graag meer over de effecten en de toekomst van data-analyse, het ‘real time’ inzicht en waar winsten en besparingen behaald worden.
Door: Marcel van den Berg – Hellebrekers B.V.
Door de hoge energieprijzen, nieuwe wet- en regelgeving, bezuinigingen en de veranderende vraag in de markt staan zwembadexploitanten voor grote uitdagingen. De hoge energiekosten zetten de exploitatie steeds verder onder druk, terwijl wet- en regelgeving steeds meer van zwembaden vraagt op het gebied van veiligheid, hygiëne en duurzaamheid.
Zwembaden zullen, om het hoofd boven water te kunnen houden, op korte termijn de kosten moeten verlagen en de omzet verhogen. In een gemiddeld zwembad ging tot voor kort ongeveer 30 % van de exploitatiekosten op aan energie en het onderhoud en beheer van de accommodatie nu is dat mede door de hoge energiekosten ruim 60%.
In deze workshop wordt u bij gesproken over de laatste ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing in zwembaden. Daarnaast zal Sportcomplex De Wiltsangh in Nunspeet, met als wereldprimeur een chloorvrij binnenbad, als case worden behandeld.
Het congres wordt op 14 november rond 17.00 uur afgesloten met een borrel en (optioneel) diner.
Meer lezen?
Wilt u nu al meer lezen over het thema? Bekijk dan ook eens de toolkit zwemmen & zwemveiligheid. De informatie in deze toolkit kan u helpen om uw inzicht in de problematieken rondom zwemmen en zwemveiligheid te vergroten en biedt u concrete handvaten om met deze thema’s aan de slag te gaan.
Voorprogramma woensdag 13 november
Op woensdag 13 november wordt er voorafgaand aan het zwembadcongres door Keurmerk Veilig en Schoon voor de eerste keer een bijeenkomst voor Keurmerkhouders georganiseerd. De bijeenkomt begint om 13.00 uur en wordt afgerond om 17.00 uur. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.
Samen met het Keurmerk Veilig en Schoon organiseert Vereniging Sport en Gemeenten aan het einde van de dag een borrel en (optioneel) diner. Ook bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een gratis Atletiek-clinic op het middenterrein van Omnisport. Op die manier kunt u een beetje ervaren hoe de Atleten tussen 6 en 9 maart tijdens het EK-indoor presteren.
We hebben 20 plaatsen beschikbaar, dus als u wilt meedoen aan de clinc geef u dan snel op!
Om het u zo comfortabel mogelijk te maken, bieden wij u de mogelijkheid om te blijven overnachten van woensdag 13 op donderdag 14 november.
Kosten
Wij hanteren de onderstaande tarieven. Deze bedragen zijn exclusief btw.
VSG-bedrijfspartners nemen deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap. Deelname zullen wij verrekenen met het tegoed dat bij het lidmaatschap is inbegrepen. Aangesloten YPN-ers kunnen ook gebruik maken van de YPN-korting.
Deelname donderdag 14 november – inclusief diner
VSG-, HISWA-RECRON en WiZZ-leden Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s (Nationale Raad Zwemveiligheid) Licentiehouder Keurmerk Veilig & Schoon |
€ 424 |
Niet-leden | € 609 |
Leden Young Professionals Network werkzaam bij VSG-lid | € 303 |
Deelname donderdag 14 november – exclusief diner
VSG-, HISWA-RECRON en WiZZ-leden Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s (Nationale Raad Zwemveiligheid) Licentiehouder Keurmerk Veilig & Schoon |
€ 364 |
Niet-leden | € 549 |
Leden Young Professionals Network werkzaam bij VSG-lid | € 243 |
Deelname voorprogramma op woensdagavond 13 november
Kosten borrel en diner voorprogramma woensdagavond | € 78 |
Overnachten
Wilt u gebruikmaken van een overnachting van woensdag 13 op donderdag 14 november, dan kunnen wij een reservering voor u maken in Bastion Hotel Apeldoorn het Loo.
De kosten voor een kamer voor 1-persoonsgebruik zijn € 123,75 (incl. ontbijt).
De kosten voor een kamer voor 2-persoonsgebruik zijn € 144,50 (incl. ontbijt).
Voor een verzoek tot het maken van een hotelreservering kunt u een e-mail sturen naar info@sportengemeenten.nl. Let wel op, het aantal kamers is beperkt!
Vragen
Heeft u vragen? Stuur gerust een e-mail naar info@sportengemeenten.nl.
Aanmelden
Deelnemen? U kunt zich aanmelden via MIJN VSG.
Bij inschrijven gaat u akkoord met onze voorwaarden.
Deelname van bedrijven is exclusief voorbehouden aan de bij Vereniging Sport en Gemeenten aangesloten bedrijven.