Op donderdag 7 februari 2019 organiseert Vereniging Sport en Gemeenten op Papendal de jaarlijkse Kennisdag Sport en Gemeenten. Het programma biedt een grote variëteit aan onderwerpen, een ruime keuze uit verschillende thema’s en actuele beleidsvraagstukken op het terrein van lokaal sport- en beweegbeleid.
Themapleinen
U kunt op de Kennisdag Sport en Gemeenten uw eigen programma samenstellen uit ruim 20 onderwerpen, onderverdeeld in zes themapleinen: Sport en accommodaties, Sport en maatschappij, Sport en economie, Sport en Gezondheid, Sport en beweegstimulering en Integraal sport- en beweegbeleid.
Programmaonderdelen (onder voorbehoud):
Sport en accommodaties:
Sportcomplex Olympia: een multifunctioneel sportcomplexIngrid Michielsen (Gemeente Rotterdam)
Het splinternieuwe Sportcomplex Olympia is gelegen in Stadionpark in Rotterdam. Dit gebied, vooral bekend vanwege Feyenoord City en het nieuwe stadion, wordt in de komende jaren herontwikkeld tot een stuk stad dat ‘sport ademt’. Olympia is een multifunctioneel veldencomplex, waar verschillende verenigingen en gebruikers kunnen worden gehuisvest. De sportvelden, die verschillende sporten kunnen faciliteren, worden door een sportparkmanager per uur verhuurd, inclusief het gebruik van een kleedkamer. Wat in sporthallen niet meer dan gebruikelijk is, vergt op een veldencomplex een cultuurverandering op alle fronten. De successen én de leerpunten van Olympia op een rijtje.
Dennis de Wit (Gemeente Velsen) en Fré van Geldorp (Gemeente Velsen)
Het verduurzamen van sportaccommodaties is een actueel onderwerp. Maar zeker geen gelopen koers. Het is ook een proces van obstakels. Hoe bereid je je als gemeente voor op het uitvoeren van een programma om je sportaccommodaties te verduurzamen? Wanneer is een ambitie realistisch en waar loop je tegenaan? Een presentatie over het verwoorden van innovatieve ambities naar de uitvoering in de praktijk.
Hans Galgenbeld (Gemeente Hellendoorn) en Marcel Bouwmeester (Vereniging Sport en Gemeenten)
In deze sessie licht gemeente Hellendoorn haar beleid toe ten aanzien van kunstgrasvoetbalvelden. Ook zal aandacht worden besteed aan hun keuze voor non-infill velden die momenteel als vorm van pilot worden getest. Ook wordt u in deze sessie kort bijgepraat over de laatste stand van zaken rond alles wat speelt rond infill en recycling van kunstgras.
Joost ten Bulte (Gemeente Deventer)
Een presentatie van het lokale onderzoek naar de voor- en nadelen van een beheermodel, waarin sportverenigingen een grote verantwoordelijkheid dragen voor beheer en onderhoud van sportaccommodaties. Op advies van verenigingen en kijkend naar trends en ontwikkelingen worden in de gemeente Deventer de sportaccommodaties niet verder geprivatiseerd. In deze sessie volgt een uitvoerige toelichting op dit besluit en hoe het traject van besluitvorming is verlopen.
Hans Arends (Kenniscentrum Sport) en Rens van Kleij (Sport en Ruimte)
Meer open sportparken is een thema in het Nationaal Sportakkoord. Het vitaliseren van sportparken vraagt naast openheid tevens aandacht voor functiemenging, ruimtelijke integratie, sportieve en maatschappelijke benutting en bestuurlijke vitaliteit. Maar hoe pas je dat toe in de praktijk? Hoe open is open? Hoe voorkom je vandalisme? Waarom lukt het op het ene sportpark wel en op het andere niet? In deze sessie buigen we ons samen met u op basis van praktijkervaring over de (on)mogelijkheden van een open sportpark. Doel: nieuwe ideeën en inzichten over het open sportpark voor toepassing van het Nationaal Sportakkoord in de praktijk.
André de Jeu (Vereniging Sport en Gemeenten) & Erik Lagendijk
De sessie Urban Sports en E-sports is komen te vervallen. In plaats daarvan nemen André de Jeu en Erik Lagendijk u mee in de ontwikkelingen rondom het Sportakkoord.
Remko van den Dool (Mulier Instituut) en Jolanda de Zeeuw (Kenniscentrum Sport)
Hoe ontwikkelt de deelname aan sport en bewegen zich vanaf 2000? Op welke wijze nemen ouderen aan sport deel? Wat zijn de overtuigingen, redenen en belemmeringen om te sporten en bewegen? Wat zijn de behoeften van de ouderen om te sporten en bewegen? Hoe oriënteren ouderen zich op sport- en beweegactiviteiten?
Ineke Deelen (DSP) en Lisanne Verberkt (Gemeente Utrecht)
Waarom voldoet een deel van de bevolking van de gemeente Utrecht niet aan de beweegnormen en blijft sportdeelname bij inwoners in een kwetsbare positie achter? En wat betekent dit voor professionals in de sport, gezondheid, het welzijn en buurtwerk? In opdracht van de gemeente Utrecht zocht onderzoeks- en adviesbureau DSP naar antwoorden op deze vragen. We spraken met vele bewoners en professionals in drie Utrechtse wijken. Vandaag delen we de belangrijkste inzichten en tips die het onderzoek opgeleverd heeft voor beleid en praktijk om kwetsbare doelgroepen richting sport- en bewegen te stimuleren. Maar vooral kijken we verder: wat, hoe en met wie pakt de gemeente Utrecht dit op? En gaan we met elkaar in gesprek om ervaringen, tips en tricks te delen om deze uitdaging, die net zo goed in andere gemeenten speelt, aan te gaan.
Erik Jan Blook (Gemeente Roosendaal) en Martijn Gommeren (Sportservice Noord-Brabant)
Op vrijwel alle basisscholen in de gemeente Roosendaal worden vakleerkrachten ingezet. Zowel tijdens schooltijd als daarna verzorgen de vakleerkrachten sport- en beweegaanbod. Dit aanbod wordt mede gefinancierd vanuit de Brede regeling Combinatiefuncties. Basisscholen zijn zelf verantwoordelijk voor de cofinanciering. In deze workshop legt de gemeente Roosendaal samen met partner SSNB uit waarom voor deze aanpak is gekozen en waar zij tegenaan liepen. Graag willen zij met u in gesprek over kansen in uw gemeente of kansen die u ziet voor de gemeente Roosendaal.
Vivienne Knegtmans (Sport en Welzijn) en Monique de Booij (Gemeente Leidschendam-Voorburg)
In de sport is nog veel te winnen wat betreft homoacceptatie. Lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) voelen zich vaak niet op hun gemak bij een sportvereniging. Uit de kast komen is lastig als het sportklimaat bij een club onveilig is. Gemeente Leidschendam-Voorburg is een regenbooggemeente en vertelt over hun LHBTQI-beleid. Sport en Welzijn laat zien hoe invulling aan dit beleid wordt gegeven binnen de sport d.m.v. de campagne ‘Sport is voor iedereen!’
Sport en economie:
De financiële aspecten lokaal sport- en beweegbeleidRemco Hoekman (Mulier Instituut)
Met regelmaat onderzoekt het Mulier Instituut de financiële ontwikkelingen bij gemeenten met betrekking tot lokaal sport- en beweegbeleid. In deze sessie volgen de eerste resultaten van de monitor die eind 2018/begin 2019 is uitgevoerd. U krijgt gedetailleerd inzicht in de inkomsten en uitgaven van gemeenten aan sport en bewegen en de verschuivingen en ontwikkelingen daarin.
Rob de Vries (Drijver en partners)
E r zijn diverse aanleidingen om subsidie- en tarievenstelsel te veranderen:
- een gemeentelijke herindeling maakt aanpassing vaak noodzakelijk;
- er kan behoefte zijn aan meer afstemming tussen binnen- en buitensport;
- er kan behoefte zijn aan meer inkomsten;
- er kan behoefte zijn aan een stelsel met meer onderbouwing en logica;
- er kan behoefte zijn om met subsidies en tarieven meer te sturen op beleidsdoelen.
In de presentatie gaan we in op de mogelijkheden, de inhoud en de proceskant.
Ellen de Roos (Gemeente ‘s-Hertogenbosch) en Mark Wolbert (WHISE)
‘S-PORT SUPPORT is een netwerk van bedrijven die de sport in de gemeente ’s-Hertogenbosch een warm hart toe dragen. De bij ´S-PORT SUPPORT aangesloten bedrijven, ook wel partners genoemd, bieden ondersteuning bij sportgerelateerde vraagstukken in de stad. Al meer dan 10 jaar zijn zij betrokken bij de sportieve stad ‘s-Hertogenbosch. Wat zijn de resultaten? De lessons learned? En hoe kijken we naar bedrijven als partners van de stad?
Patrick Rijnbeek (NL actief)
Steeds meer gemeenten werken samen met fitnessaanbieders in hun gemeente. Omdat er steeds minder koudwatervrees is om afspraken te maken met ‘commerciële’ sportaanbieders. Maar ook omdat fitness een flexibel aanbod kan doen voor doelgroepen die u als gemeente graag in beweging zou willen krijgen. In deze workshop lopen we een aantal van deze voorbeelden langs. Welke afspraken maakt de gemeente met een fitnessaanbieder? Welke rol spelen de sportverenigingen in die gemeenten? Waarover wil een sportondernemer best afspraken maken en waarover (liever) niet? Welke maatschappelijke rol kan de fitness spelen? In de workshop zullen we ook kijken naar de rol die de fitness speelt in het Sportakkoord en welke rol (fitness)ondernemers kunnen spelen in uw lokale Sportakkoord in de komende jaren.
Sport en gezondheid:
Tips & inspiratie voor bewegingsgerichte zorgSanneke Crok (Gemeente Gorinchem) en Tanja Pijleman (Gemeente Gorinchem)
Hoe zorgen we ervoor dat er structureel meer aandacht komt voor gezonde leefstijl en beweging in de zorg? Vanuit deze gedachte zijn we in Gorinchem aan de slag gegaan en hebben we mooie verbindingen gelegd tussen sport en zorg. Dit resulteerde in het -gezamenlijk met 4 zorgpartijen- aanstellen van een beweegcoach zorg. Het initiatief is zelfs verkozen tot ‘Beste initiatief op sport- en beweeggebied 2017/2018’ door VSG, NOC*NSF en VNG. Ben je nieuwsgierig naar onze aanpak en werkwijze? Dan zien we je graag bij onze workshop en hopen we jou te inspireren! Aansluiting op dit initiatief is laagdrempelig en voor iedere gemeente uitvoerbaar. Je kunt zelf direct aan de slag.
Karlijn Leenaars (RIVM) en Roos Jansen (RIVM)
De gecombineerde leefstijlinterventie wordt vanaf begin dit jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Hierdoor wordt het mogelijk om mensen met overgewicht te begeleiden naar een gezonde leefstijl. In deze workshop vertellen we u meer over de laatste stand van zaken en welke kansen er zijn voor de buurtsportcoach om de verbinding te maken met het lokale sport- en beweegaanbod. We gaan actief aan de slag hoe je deze lokale samenwerking in de wijk of gemeente kan realiseren.
Daniëlle de Jongh (RIVM) en Olaf van Strien (Gemeente Hilversum)
Met de komst van de Omgevingswet moeten gemeenten in hun omgevingsvisie en omgevingsplan aandacht geven aan een gezonde leefomgeving. Dit is pionieren en maatwerk. Gemeente Hilversum zet daarbij breed in op de aansluiting met het sociaal domein. In deze presentatie staat de werkwijze van de gemeente Hilversum centraal. Hoe werken zij samen met inwoners, projectontwikkelaars en partners aan de herstructurering in 3 wijken van Hilversum? Wat zijn de lessen voor u? Daarnaast laat RIVM Gezond Leven zien welke instrumenten beschikbaar zijn voor het realiseren van een gezonde leefomgeving.
Sport en Maatschappij:
Verbinding sport, bewegen en sociaal domein in de praktijkSuzanne Straathof (Oosterhout)
Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt de verbinding tussen sport en het sociale domein, en de wijze waarop we dat in Oosterhout vormgeven, toegelicht. Wat zijn de succesfactoren, maar ook valkuilen? En wat is de toegevoegde waarde van een Innovatieregisseur? Daarnaast zal in de presentatie ook het woord worden gegeven aan de samenwerkingspartners en deelnemers, zodat een compleet beeld ontstaat van zowel de gehele context waarin de projecten tot stand kwamen. Tijdens de sessie zal voldoende ruimte bestaan voor vragen en discussie.
Gemeente Rheden, Paul Louwerse (Tienorganisatieadvies) en Dirk Schaars (Kenniscentrum Sport)
In de gemeente Rheden is in het najaar van 2018 besloten het nieuwe zwembad uit te breiden met een apart doelgroepenbad. Met dit 2e bad is het mogelijk om in elke levensfase te bewegen in water/te zwemmen. Ouderen tot op hoge leeftijd, kinderen, Wmo-cliënten, revaliderenden en cliënten van fysiotherapeuten kunnen zo vitaal worden én blijven. Het doelgroepenbad wordt betaald uit het Wmo-budget voor algemeen toegankelijke voorzieningen. Dit gaat niet ten koste van andere voorzieningen. Het gaat hier om een preventieve investering. Het college vertrouwt erop dat door dit bad minder beroep wordt gedaan op individuele maatwerkvoorzieningen.
Ary Hordijk (NOC*NSF) en Jens van de Kerk (KNVB)
De lokale overheid ziet graag een positieve sportcultuur terug op haar accommodaties. Welke rol is daarbij weggelegd voor de sportaanbieder enerzijds en voor de gemeente anderzijds? Wat mogen beiden van elkaar vragen als het gaat om sporten en bewegen én om sociale vraagstukken (rookvrije accommodaties, tegengaan ongewenst gedrag, gezonde sportkantine, e.d.)? Wat kunnen lokale sportakkoorden en preventieakkoorden daar aan bijdragen?
Integraal sport- en beweegbeleid:
Sport door de VerderKijker- 2030Philipp van Bentum (Gemeente Amsterdam) en Bas van der Heijden (BMC)
Hoe ziet de behoefte van de sporter eruit in 2030? Wat vraagt dit van sportclubs en hun organisatie en welke juridische mogelijkheden zijn er om hierop in te spelen? Welke nieuwe verenigingsmodellen passen hierbij en welke tools voor digitale besluitvorming kunnen we ontwikkelen? In een open ontwikkeltraject ‘Sport door de Verderkijker’ bundelen Rotterdam Sportsupport, Vereniging Sport Utrecht, Amsterdam, Breda en Den Haag Sport en Kenniscentrum Sport de krachten. Door te leren van experts, succesverhalen en het uitvoeren van experimenten kunnen vijf grote gemeentelijke sportorganisaties clubs nu en in de toekomst optimaal faciliteren en ondersteunen om maximaal bij te dragen aan duurzame deelname aan sport en bewegen. Het project wordt begeleid door BMC. Tijdens deze workshop nemen we jullie mee in de uitkomsten en toekomstige plannen.
Niek Pot (Gemeente Den Haag)
Het Nationaal Sportakkoord is in 2018 gelanceerd en uitgewerkt. Rond 6 pijlers hebben overheden en sport ambities en opgaven bepaald om de kwaliteit van sport in Nederland te behouden en verder te versterken. Gemeenten worden met dit akkoord opgeroepen én uitgedaagd om zelf lokale of regionale akkoorden te ontwikkelen. In deze presentatie neemt Den Haag u mee in de ervaring die zij hebben met het opstellen van een lokaal sportakkoord. Ook zijn zij benieuwd naar úw ervaring, wensen en verwachtingen van een lokaal sportakkoord.
Martine Willemstein (Gemeente Gooise Meren/BMC)
Tijdens de presentatie wordt u geïnformeerd over de weg die Gooise Meren heeft afgelegd om te komen tot de nieuwe Beweeg- en sportvisie. De startpositie van de drie voormalige gemeenten (Bussum, Naarden, Muiden/Muiderberg) , de hoge mate van burgerparticipatie en de bestuurlijke verwachtingen maakten het een uitdagende opgave. Al met al zijn we erin geslaagd om een brede visie op te stellen. Tijdens de presentatie wordt u uitgedaagd mee te denken over de vorm van de burgerparticipatie.
Voor wie?
Bent u beleidsmaker, sportprofessional of hoofd van een sportafdeling? Benut dan de kans om op de Kennisdag Sport en Gemeenten kennis te nemen van actuele ontwikkelingen, elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen voor lokale sportakkoorden.
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden. Na afloop van de Kennisdag Sport en Gemeenten kunt u gebruik maken van een diner. De kosten daarvoor zijn € 42,50 per persoon, exclusief btw.
Programmatijden
09.00 uur: Ontvangst
09.25 uur: Welkom
09.30 uur: Workshopronde 1
10.30 uur: Workshopronde 2
11.40 uur: Workshopronde 3
12.30 uur: Lunch
13.40 uur: Workshopronde 4
14.40 uur: Workshopronde 5
15.40 uur: Workshopronde 6
16.30 uur: Netwerkborrel
17.00 uur: Einde en diner (optioneel)
Kosten
De kosten voor deelname bedragen voor:
- VSG-leden € 280,-.
- Niet-leden betalen € 422,50.
- Jonge professionals (< 36 jaar) van een VSG-lidorganisatie betalen € 185,- excl. btw als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de Kennisdag deelnemen. Een senior mag maximaal 3 jonge professionals meenemen die gebruik kunnen maken van dit kortingstarief.
Deze bedragen zijn exclusief btw en inclusief koffie/thee en lunch.
Inschrijven
Organisatie en informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vereniging Sport en Gemeenten info@sportengemeenten.nl of 070 – 373 80 55.
Houd voor het complete programma www.sportengemeenten.nl in de gaten!
Praat mee op twitter
#KennisdagSG19