Visie & Beleidsplein

Ruimtelijke voorzieningen in een veelkleurige stad

Rijpma, S.G., & Stoele, M. (2001). Ruimtelijke voorzieningen in een veelkleurige stad. Rotterdam: Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS).

Doel van dit pilotproject is: inzicht geven in de gevolgen van toenemende 'verkleuring' van stad en buurt voor het gebruik van ruimtelijke voorzieningen en vervolgens aangeven hoe beter zou kunnen worden ingespeeld op eventuele specifieke behoeften van allochtonen. Met name over het al of niet bestaan van specifieke ruimtelijke behoeften van allochtonen is weinig bekend. Geconstateerd kan worden dat er veel onderzoek is verricht rondom dit thema, maar een helder overzicht van de uitkomsten van deze onderzoeken is nog niet voor handen. In veel gevallen wordt beleid gevoerd of worden projecten geïnitieerd op basis van aannames over behoeften en veronderstelde gevolgen voor beleid.

Om inzicht te kunnen leveren in de specifieke kwantitatieve (meer of minder m2) en kwalitatieve ruimtelijke behoeften van allochtonen zijn de volgende onderzoeksvragen geformuleerd:

  1. Zijn er duidelijke aanwijzingen voor een ander ruimtegedrag van allochtonen of groepen allochtonen? 
  2. In welke mate komt dit andere ruimtelijke beleid voort uit een ander behoeftepatroon? 
  3. Wordt er bij voorbereiding en uitvoering van ruimtelijke plannen binnen de Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting al rekening gehouden met dergelijke andere ruimtebehoeften? Zo ja, in welke mate en waarom? En zo nee, waarom niet (bijvoorbeeld regels, wetten)? 
  4. Zijn eventuele andere ruimtebehoeften te vertalen in meer of minder m2 ruimte?

Uitgever(s): Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS),

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Sjoerd Rijpma
M. Stoele

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

nieuwe Nederlanders
ruimtelijke ordening