Visie & Beleidsplein

7 tips om je goede voornemen dit keer wél vol te houden en actiever te worden

Lassche, K., & Kenniscentrum Sport (2016). 7 tips om je goede voornemen dit keer wél vol te houden en actiever te worden.

Maar liefst 95% van wat we doen, doen we automatisch. Dat geldt ook voor onze beslissingen. Je gedrag veranderen is daarom knap lastig. Het vraagt de nodige energie om dingen bewust anders te doen dan je gewend bent, net zolang tot het nieuwe gedrag een automatisme is geworden. Daar zijn vaak wel een paar maanden voor nodig.

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je terugvalt en de kans te vergroten dat je je nieuwe gedrag volhoudt.

1. Maak helder waar je het voor doet

Belangrijk is allereerst dat je weet wat belangrijk voor je is en waarom. Bijvoorbeeld om je gezond en vitaal te voelen, zodat je meer energie hebt om met je kinderen te spelen of leuke dingen te doen. Stel jezelf dus de vraag wat je wilt bereiken en beeld je in hoe het is als je je doel hebt bereikt. Het maakt het makkelijker je gedrag te veranderen als je weet waarvoor je het doet!

2. Stel haalbare en concrete doelen

Als je je doel helder hebt, kun je een actieplan maken. Beschrijf hoe je je doel wilt bereiken en wanneer. Belangrijk is om jezelf haalbare doelen te stellen en concrete actiepunten te benoemen die je op korte termijn kunt zetten. Bijvoorbeeld het maken van een afspraak met de sportschool, of het aanschaffen van sportkleding. Hoe concreter hoe beter!

3. Houd je voornemen levend

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Daarom is het een goed idee te bedenken hoe je je goede voornemen levend houdt. Hang je sportkleren in het zicht. Monitor met een stappenteller hoeveel stappen je zet op een dag. Of houd met een app op je mobiel bij hoeveel je hebt gesport, om maar wat te noemen.

4. Zoek steun en gebruik anderen als stok achter de deur

Als je anderen vertelt over je goede voornemen, kunnen ze je eraan herinneren en je helpen. Misschien willen vrienden wel met je wandelen in plaats van een biertje drinken in de kroeg. En misschien bied je moeder je dan geen gevulde koek aan. En als je met anderen afspreekt om te sporten, zul je minder snel een keer overslaan.

5. Bedenk van tevoren wat je gaat doen in bepaalde situaties

Misschien heb je al vaker geprobeerd je gedrag te veranderen, maar liep je tegen belemmeringen aan. Dan is het goed daarop te zijn voorbereid en te bedenken wat je in die situaties kunt doen. Als je na het eten niet meer van de bank komt, ga dan vóór het eten sporten. En als je weet dat spontaan naar de sportschool gaan er niet van komt, blok er dan een vaste tijd voor in je agenda. Lastige omstandigheden zijn er altijd, het is aan jou hoe je daarmee omgaat.

6. Vier je successen

Heb je een eerste doel bereikt? Sta daar bewust bij stil en geniet ervan! Beloon jezelf met iets wat je leuk vindt, of geniet van de complimenten van je coach, vrienden of familie.

7. Sta jezelf toe opnieuw te beginnen

Vind je het moeilijk je doel te halen en lukt het je niet je acties uit te voeren? Denk dan niet dat alles verloren is. Misschien zijn je doelen te hoog gesteld. Begin dan met kleinere stapjes. Je kunt elke dag opnieuw beginnen!

Uitgever(s): Kenniscentrum Sport,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Karin Lassche
Kenniscentrum Sport

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gedragsverandering
gezondheidsbeleving
lichaamsgewicht
sporten
zelfmanagement