Visie & Beleidsplein
De nieuwe Kennisagenda Sport en de rol die een sportbond kan spelen
Arko Sports Media (2016). De nieuwe Kennisagenda Sport en de rol die een sportbond kan spelen. Sport & Strategie online.
Elke vier jaar stelt wetenschappelijk Nederland de Kennisagenda Sport samen. In deze kennisagenda staat op welke thema's de komende jaren (wetenschappelijk) onderzoek wordt gedaan en in welke richtingen de sportsubsidies zullen gaan. De Kennisagenda Sport is niet nieuw en bestaat al sinds 1976. Ook toen stonden thema's als de Lotto/Toto-gelden en vitale verenigingen al op de agenda. Dit betekent natuurlijk niet dat er in de tussentijd niets gebeurd is. Sinds 1976 zijn er verschillende onderzoekslijnen onder aanvoering van professoren en lectoren gekomen in het domein sport en bewegen.
Voor 2017 staat weer een nieuwe agenda op de planning, dit keer gekoppeld aan de sport- en innovatie agenda sport. Eind 2014 heeft minister Schippers het Topteam Sport samengesteld. Dit team bestaat uit prominenten uit de sport, de sportwetenschap en het bedrijfsleven, en richt zich op het stimuleren van sportonderzoek en -innovatie. Zo zijn 9 februari jl. de eerste prijswinnaars Sportinnovator bekendgemaakt. De winnaars zijn beloond voor hun innovatieve ideeën of aanpak (in het geval van een centrum) en ontvangen in totaal 1,3 miljoen euro subsidie. Met de innovatiekant is dus een start gemaakt, maar de kenniskant (en daarmee de nieuwe Kennisagenda Sport) wordt hier nog aan toegevoegd.
De kenniskant
Nederland kent een rijke historie als het gaat om sportonderzoek. Samen weten we heel erg veel over sportbeoefening, de wijze van sportbeoefening en vaardigheden die talenten of topsporters onderscheiden van de mindere goden. Om te bepalen waar de komende jaren de focus van onderzoek moet liggen, werd op 3 februari een werkconferentie georganiseerd. Zo’n honderd sportwetenschappers waren daar aanwezig en discussieerden met elkaar over het belang van 1) een leven lang bewegen (een vitale samenleving) 2) 1% meer performance verbetering als het gaat om sportprestaties (talentherkenning, ontwikkeling en prestaties), en 3) het belang van meedoen (over de maatschappelijke, economische en sociale waarde van sport). Daarnaast werd ingezoomd op het overstijgende thema ‘(big) data’ dat tijdens de conferentie is omgedoopt tot data science.
De vraag stellen is hem beantwoorden
Wat opviel is dat, hoewel steeds meer bonden het belang van kennis en onderzoek onderkennen om een voorsprong te houden in het verander(en)de sportwerkveld, de KNVB de enige aanwezige sportbond was op de werkconferentie. Dit terwijl sportbonden nog altijd gezien worden als belangrijke belanghebbenden - naast sportorganisaties, bedrijven en burgers, zoals blijkt uit het concept van de agenda dat voorafgaand aan de conferentie werd rondgestuurd. Hoewel de KNVB Campus in de Sportinnovator werd aangemerkt als ‘kansrijk’, rijst de vraag of het sportbonden lukt tijdig in te spelen op dit soort kansen, die de ontwikkeling van kennis en innovatie in de sport kunnen versnellen. De sportbonden krijgen nog een belangrijke kans om mee te praten over de Kennisagenda Sport. Medio maart zal de agenda aan hen worden voorgelegd.
Met dank aan: Mirjam Admiraal en Rutger de Kwaasteniet.
Uitgever(s): Arko Sports Media,
Auteur(s)
Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.
Arko Sports MediaTags van dit artikel
Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.
innovatieonderzoeken
sportbonden
subsidies