Visie & Beleidsplein

Biowalking: wandelen door de natuur voor chronisch zieken

Brouwer, T. (2016). Biowalking: wandelen door de natuur voor chronisch zieken. Kenniscentrum Sport.

Wandelen heeft veel positieve effecten op het menselijk lichaam. José de Jonge is projectleider van IVN Biowalking. Volgens haar krijgen deelnemers van een Biowalk vooral het vertrouwen in hun lichaam terug. Ze deed zelf een keer mee aan een Biowalk: “We moesten een duin oplopen en sommige deelnemers dachten dat ze dat niet konden. De fysiotherapeut stimuleerde ons het toch te doen. Uiteindelijk is het iedereen gelukt en de wandelaars waren trots op zichzelf.” Dit vertrouwen zorgt ervoor dat mensen eerder initiatief nemen zelfstandig te lopen en bewegen. “Mensen durven weer te bewegen als ze hebben gemerkt dat ze sterker zijn dan ze denken”, aldus José.

Een ander effect van Biowalking is dat mensen elkaar tijdens de wandelingen stimuleren om gezonder te leven. “Wandelaars leren veel van elkaar want iedereen heeft andere kennis. Daarnaast inspireren ze elkaar ook. Als een diabetespatiënt geen insuline meer hoeft te spuiten door regelmatig te wandelen, kan diegene andere mensen inspireren dit ook te bereiken.”

De wandeling

In Uden organiseert IVN iedere maand een Biowalk voor diabetespatiënten. De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Een natuurgids en diabetesverpleegkundige begeleiden de wandeling door natuurgebied de Maashorst. Voor de wandeling begint, meet de verpleegkundige eerst het bloedsuiker van alle deelnemers. De deelnemers meten hun bloedsuiker aan het eind van de wandeling opnieuw. Zo weten ze welk effect de beweging heeft gehad op hun bloedsuikerniveau.

Biowalks duren anderhalf tot twee uur. Tijdens deze wandeling geeft de natuurgids regelmatig gedurende een stop uitleg over de natuur. Paddenstoelen, mos, verschillende bomen en botten van dieren passeren de revue. Lies Verbossen, één van de natuurgidsen leidt de groep mensen met diabetes type 2 door het natuurgebied. Het lage tempo en het regelmatig pauze houden, maakt de wandeling, volgens Lies, toegankelijk voor iedereen. De 49-jarige Dries doet mee in de diabetesgroep en loopt met een wandelstok. “We lopen over verharde straten en over bospaadjes. Vooral door het bos loop ik lastig, maar de anderen houden veel rekening met mensen met een wandelstok. Naast deze wandelingen probeer ik veel te bewegen maar dat is niet eenvoudig. Gelukkig krijg ik één keer in de maand toch dit steuntje in mijn rug. Het lopen doet me goed en geeft me meer energie. Ook is het fijn om met lotgenoten te praten.”

Diabetesverpleegkundige Pieta Meeuwissen, houdt tijdens de wandeling de deelnemers goed in de gaten. “Ik draag in mijn rugzak blikjes cola en druivensuiker mee voor het geval dat iemands bloedsuiker te ver daalt. Uit voorzorg, want deelnemers nemen ook zelf wat eten en drinken mee. Iemand is weleens wit weggetrokken. In dat geval kan ik altijd iets aanbieden.’

Informatie over diabetes

Na de wandeling drinken de wandelaars een kopje koffie of thee. Ze luisteren naar informatie die Pieta hen vertelt. Zo vertelt ze aan hen over nieuwe apparaten om de bloedsuiker te meten, welke financiële verschillen patiënten kunnen merken bij het gebruik van dit apparaat en geeft ze informatie over welk effect alcohol drinken kan hebben op het bloedsuikerniveau in de nacht. Ook meten de deelnemers na de wandeling hun bloedsuiker. Bij alle deelnemers is de bloedsuikerwaarde gedaald. 

Chronisch zieke patiënten 

De meeste Biowalks organiseert IVN voor diabetespatiënten, mensen met COPD en mensen met hart- en vaatziekten. José: “Deze aandoeningen en ziektes komen het meest voor in Nederland. Ons land kent één miljoen mensen met diabetes, ongeveer 1,3 miljoen mensen met hart- en vaatziekten en iets minder dan een half miljoen mensen met COPD. De symptomen en gevolgen van deze ziektes zijn te verminderen door beweging. Wandelen in de vorm van Biowalking bevelen wij daarom aan voor deze groep mensen.” Op verschillende plaatsen in Nederland organiseert IVN maandelijks Biowalking. Ondermeer in Nistelrode, Uden, Dordrecht, Heumensoord en Den Haag.

Meer informatie

Wilt u meer weten over biowalking? Kijk dan op de website van IVN of neem contact op met José de Jonge via j.de.jonge@ivn.nl.

Wat is IVN

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, afgekort IVN, werkt aan een duurzame samenleving door mensen in contact te brengen met de natuur. Door activiteiten op scholen en in parken leren kinderen en volwassenen op een leuke en actieve manier over de natuur. Doordat de excursies, cursussen, wandelingen en tentoonstellingen laagdrempelig zijn, kunnen mensen uit alle lagen van de samenleving de activiteiten bijwonen en betrokken raken bij de natuur.

Database Effectief Actief met erkende interventies

Biowalking is een van de erkende interventies in de database Effectief Actief. Kenniscentrum Sport onderhoudt en stelt de database samen. Hiermee geeft het lokale professionals inzicht in de kwaliteit, werkzaamheid en uitvoerbaarheid van sport- en beweeginterventies. Kenniscentrum Sport ondersteunt kansrijke interventies die hun aanpak willen versterken. Kenniscentrum Sport werkt hierin samen en op dezelfde wijze met 6 landelijke organisaties die andere sectoren vertegenwoordigen: RIVM Centrum Gezond Leven, het Nederlands Jeugdinstituut, het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid, Movisie, Vilans en het Trimbos-instituut. Door de interventiebeschrijvingen toegankelijk te maken, wordt de uitwisseling van kennis over ‘wat werkt’ binnen de verschillende sectoren bevorderd. 

Voor meer informatie over Effectief Actief kunt u terecht bij Melissa de Bruin (melissa.debruin@kenniscentrumsportenbewegen.nl).

Uitgever(s): Kenniscentrum Sport,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Tanja Brouwer

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

interventies
wandelen