Visie & Beleidsplein

Heritage in fragments

the meaning of pasts for city centre residents

Nederlandse geografische studies 260

Ennen, E. (1999). Heritage in fragments: the meaning of pasts for city centre residents, Nederlandse geografische studies 260. Utrecht: Rijksuniversiteit Groningen, Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap.

De binnenstad is het centrale deel van de stad waar mensen werken, winkelen, wonen en recreëren. Als brandpunt van activiteiten en mensen is de binnenstad echter continu onderhevig aan veranderingen die de stedelijke vorm, stedelijke activiteiten en leefstijlen van stadsgebruikers beïnvloeden. Met de veranderende binnenstad verandert ook het stedelijk beleid. Stedelijk beleid heeft zich vanaf de jaren tachtig ontwikkeld van een aanbodgericht beleid tot een meer vraaggericht beleid. Dit heeft geresulteerd in veranderende benaderingen over de manier waarop binnensteden zouden moeten worden beheerd. Daarbij speelt het erfgoed een steeds belangrijker rol. Zo wordt het verleden ingezet als instrument om te komen tot een hoogwaardig stedelijk milieu. Het beheren van de binnenstad met het erfgoed als middel wordt echter ervaren als gecompliceerd, waarbij maar zelden bevredigende oplossingen voor handen zijn. Bovendien is erfgoed een complexe term, met complexe betekenissen en veel mogelijkheden binnen stedelijk beleid. In deze studie is verkend welke betekenissen het stedelijk erfgoed heeft voor zijn erfgenamen zodat meer inzicht bestaat in de verschillende wijzen waarop erfgoed is gebruikt, of kan worden gebruikt, als instrument voor binnenstedelijk beleid. De resultaten van het onderzoek worden in deze publicatie gepresenteerd.

Uitgever(s): Rijksuniversiteit Groningen, Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Elke Ennen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

ruimtelijke ordening
steden
stedenbeleid