Visie & Beleidsplein

Depressiepreventie

nationale en internationale inventarisatie

Lemmens, L.C., Rompelberg, C.J.M., Molema, C.C.M., & Suijkerbuijk, A.W.M. (2014). Depressiepreventie: nationale en internationale inventarisatie.

In Nederland krijgt bijna één op de vijf mensen ooit een depressie. Daarom heeft het ministerie van VWS de preventie van depressie als prioriteit in het beleid opgenomen.

Het doel is om op lokaal niveau meer mensen te bereiken met preventieve interventies, en zo bij meer mensen een depressie te voorkomen. Uit een inventarisatie van het RIVM blijkt dat het aanbod van interventies voor depressiepreventie groot, maar versnipperd is.

Voor de inventarisatie is onderzocht hoeveel preventieve interventies er tussen 2011 en 2013 in de 28 GGD-regio's in Nederland zijn aangeboden. In totaal zijn bijna 200 verschillende interventies gevonden, waarvan een derde slechts in één van de GGD-regio's wordt aangeboden. Verder zijn niet in elke GGD-regio evenveel interventies voor verschillende hoogrisicogroepen beschikbaar: het aanbod voor scholieren, huisartspatiënten met beginnende klachten en mantelzorgers is groter en gevarieerder dan voor mensen met een chronische ziekte of net bevallen moeders.

Uitgever(s): Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),

Download(s)

Depressiepreventie : nationale en internationale inventarisatie

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

L. Lemmens
C. Rompelberg
C. Molema
Anita Suijkerbuijk

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

depressie
effectieve interventies
interventies