Visie & Beleidsplein

Zeeburgereiland: participatietraject voor een beweegvriendelijke omgeving

Bolt, C., & Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) (2015). Zeeburgereiland: participatietraject voor een beweegvriendelijke omgeving. Sportexpert.

Participatietraject

Eén van de sportvelden in het midden van de Sportheldenbuurt is een Urban Sport Zone. Dat betekent dat op dit sportveld verschillende openbare sportvoorzieningen worden gerealiseerd. Grootste en belangrijkste voorziening is een skatepark van 3000m2 met verschillende skateheuvels. Op verzoek van Stadsdeel Oost worden er twee multifunctioneel te gebruiken velden gerealiseerd, waar ook verenigingen gebruik van kunnen maken. Beide velden krijgen een kunstgras ondergrond en lenen zich bijvoorbeeld goed voor een partij tennis of een zomers potje jeu de boules. Het overige deel van de Urban Sport Zone wordt een park voor nul- tot honderdjarigen.

Om de indeling van de Urban Sport Zone te bepalen, was er een workshop voor bewoners en skaters. Dat was een uitdaging voor de gemeente Amsterdam, want hun houding is standaard: ze doen het graag zelf. Iemand van buiten de gemeente leidde de bijeenkomst. De bewoners presenteerden eerst de stand van zaken omtrent hun initiatieven. Daarna maakte de gemeente de presentatie compleet met een informatie over het ontwerp. Met deze volgorde van sprekers stond niet de gemeente centraal, maar de bewoners.

Skaters

Via een Facebookactie werden skaters opgeroepen Gemeente Amsterdam input te geven over welke elementen een skatepark nodig heeft om een goede skatevoorziening te zijn. Er volgde een bijeenkomt met skaters en BMX’ers. De aanwezigen waren enthousiast over deze mogelijkheid samen een goed skatepark in de openbare ruimte te kunnen realiseren. De skaters gaven aan een bezemkast te willen voor het bergen van hun schoonmaakgerei. Ook wensten ze het openbaar vervoer dichtbij. In de omgeving wil je geen auto’s, was hun beeld. Uit bovenstaande voorbeelden blijkt hoe belangrijk het is om op een juiste manier de wensen en behoeften van de doelgroep in kaart te brengen.

Beleid van de stad

Eric van der Burg wethouder in Amsterdam beheert de portefeuilles Zorg en Welzijn, Ouderen, Sport en Recreatie, Ruimtelijke Ordening, Grondzaken en Stadsdeel Zuid. In zijn bestuursperiode zet hij in op bewegen in de stad: “Ik streef naar een bewegende stad met zoveel mogelijk gezonde inwoners.” (Zie ook artikel Amsterdam investeert 7 miljoen euro in sportaccommodaties, 2 oktober 2015.) Ook de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Sportheldenbuurt Zeeburgereiland valt onder zijn beleid.

Meer informatie

Wil je het meerjarentraject van Zeeburgereiland volgen en informatie krijgen over een beweegvriendelijke omgeving? Check dan www.zeeburgereiland.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een gesprek met Nelleke Penninx, senior urban planner bij de gemeente Amsterdam, en Jan Straub, senior projectmanager Zeeburgereiland bij Projectmanagement Bureau.

Uitgever(s): Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB),

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Chienette Bolt
Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beweegvriendelijke omgeving
ruimtelijke ordening
steden