Visie & Beleidsplein

Routeplanner voor verenigen

organiseren van passie en eigenaarschap

Kuperus, M., Poorthuis, I., Loo, P. van der, & Wijnperle, D. (2018). Routeplanner voor verenigen: organiseren van passie en eigenaarschap. VM Uitgevers.

Dit boek helpt actieve leden, verenigingsprofessionals, besturen en toezichthouders om hun eigen weg naar het gedeelde doel te vinden en laat zien welke route-opties er zijn.

Met de stad als metafoor voor de vereniging is de routeplanner er om hierin te navigeren. Net zoals een echte stad is een vereniging niet logisch. Een stad wordt niet in één keer gebouwd, maar ontstaat. Iedereen heeft zijn eigen routes en bestemmingen, samen ben je de stad. Ook elke vereniging heeft zijn bewonersgroepen, charmante steegjes en nieuwbouwambities. Dit maakt de vereniging uniek en ‘thuis’. Het vraagt ook een eigen aanpak als je het wilt aanpassen.

Het boek begint met een algemeen deel waarin een portret, de ontwikkeling en kenmerken van een vereniging worden beschreven. Wat beweegt een vereniging? Hoe kun je door het kiezen voor specifieke activiteiten je koers bepalen en vaart maken?

Deel twee bespreekt de basisprocessen die in elk verenigingsverband geregeld worden: Betrekken van mensen, goed besturen, besluiten nemen, uitvoeren en toezicht houden. Hoe regel je dat zo dat de manier van werken past bij een kleine of juist grote vereniging, bij een starter of bij een lang bestaand verband? Alle antwoorden op verenigingsspecifieke vragen.

In het derde deel gaat het over: Hoe houd je het verenigen fris, beweeg je mensen om op een andere manier met elkaar te werken of zich te verbinden? Met praktische adviezen om dit te doen.

Het laatste deel is een verzameling van tools, checklistjes, korte scans enzovoorts. Niet uitputtend, maar een goede set om gelijk mee aan de slag te gaan.

Uitgever(s): VM Uitgevers,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marike Kuperus
Inge Poorthuis
Peter van der Loo
David Wijnperle

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

besturen
verenigingen
verenigingsleven