Visie & Beleidsplein

Amsterdam’s green infrastructure

valuing nature’s contributions to people

Paulin, M., Remme, R., & Nijs, T. de (2019). Amsterdam’s green infrastructure: valuing nature’s contributions to people. Bilthoven: RIVM.

De gemeente Amsterdam heeft een strategie ontworpen om de waarde van natuur en water in de stad beter te benutten en zo het groeiende aantal inwoners een aantrekkelijke leefomgeving te bieden. In deze KwaliteitsImpuls Groen zijn vier scenario’s opgesteld om de groene infrastructuur van Amsterdam uit te breiden en te verbeteren. Het RIVM heeft per scenario in kaart gebracht wat investeringen in ‘groen en blauw’ opleveren voor de gezondheid en het welzijn van de stedelingen en om de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte, op te vangen. Dat varieert van minder zieken, minder ziekteverzuim en meer lichamelijke activiteit, tot een betere luchtkwaliteit, minder kosten voor de waterzuivering en een hogere vastgoedwaarde. De baten verschillen per scenario maar blijken aanzienlijk, tussen de 1 en 5 €/m2 extra groen per jaar. De baten zijn het hoogst in wijken waar nu weinig groen is en veel mensen wonen.

Om de waarde van groen en blauw te kunnen kwantificeren is in deze studie gebruikgemaakt van het Natuurlijk Kapitaal Model, dat is ontwikkeld door het RIVM, Wageningen Environmental Research (WEnR) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Uitgever(s): RIVM,

Download(s)

Amsterdam’s green infrastructure

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

M. Paulin
R. Remme
Ton de Nijs

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

groene ruimte
kosten-batenanalyse
natuur