Visie & Beleidsplein

Veranderingen in leefstijl- en risicofactoren voor chronische ziekten met het ouder worden

de Doetinchem studie 1987-2002

Smit, H.A., Verschuren, W.M.M., & Blokstra, A. (2006). Veranderingen in leefstijl- en risicofactoren voor chronische ziekten met het ouder worden: de Doetinchem studie 1987-2002. Bilthoven: RIVM.

Dertigers hebben vaker overgewicht dan elf jaar geleden. In de periode 1998-2002 had een op de twee mannen en een op de drie vrouwen van 30-39 jaar overgewicht (Body Mass Index (BMI) = 25 kg/m2). Elf jaar eerder, bij de toenmalige dertigers, gold dat voor ruim een op de drie mannen en een op de vier vrouwen in deze leeftijdsgroep. Dit cohort- of periode-effect zien we ook in de oudere leeftijdsgroepen: bij opeenvolgende '10-jaarsgeneraties' komt overgewicht steeds vaker voor. Wanneer we de huidige dertigers met zichzelf vergelijken, zien we dat ze er elf jaar geleden, als twintigers, veel gunstiger voorstonden: toen had 'slechts' een op de vier mannen en een op de zeven vrouwen overgewicht. Bij laag opgeleiden komt overgewicht vaker voor dan bij hoog opgeleiden. Deze cijfers onderstrepen dat preventie van overgewicht op jonge leeftijd moet plaatsvinden en dat de overgewichtproblematiek in toekomstige oudere leeftijdsgroepen nog verder zal toenemen.

Uitgever(s): RIVM,

Download(s)

Veranderingen in leefstijl- en risicofactoren voor chronische ziekten met het ouder worden : de Doetinchem studie 1987-2002

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

H.A. Smit
Monique Verschuren
A. Blokstra

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gezondheidsgedrag
leefstijl
mensen met een chronische ziekte
overgewicht
veroudering