Visie & Beleidsplein

Inhaalslag voor voetbalstadions rond toegankelijkheid

Bouwes, E., & Arko Sports Media (2015). Inhaalslag voor voetbalstadions rond toegankelijkheid. Sport & Strategie.

Het Centre for Acces to Football (CAFE) inventariseert alle voetbalstadions met profvoetbal in Europa op haar website. De clubs kunnen daar zelf informatie invoeren over de toegankelijkheid met de namen van contactpersonen en het telefoonnummer van de hulplijn. Slechts vijf Nederlandse bvo’s hebben deze gegevens aangeleverd. "Ons land loopt verschrikkelijk achter”, constateert Johan ten Hoove, voorzitter van de Rollyside van FC Groningen. "Slechte of geen toiletten voor gehandicapten, geen kans om een kop koffie te krijgen, te weinig plaats voor je begeleider. Je krijgt het gevoel alsof de clubs liever hebben dat je thuis de wedstrijden op Fox Sport kijkt”.

"Je krijgt het gevoel alsof de clubs liever hebben dat je thuis de wedstrijden op Fox Sport kijkt" - Johan ten Hoove (Rollyside) 

Geen enkele richtlijn

"De KNVB is op dit gebied bepaald niet ambitieus, durf ik gerust te stellen”, meent Ten Hoove. "De bond heeft in haar licentievoorwaarden weinig aandacht voor ons. Het legt de verantwoordelijkheid bij de stadions en de clubs. Voor het meegaan naar uitwedstrijden door invaliden is geen enkele richtlijn gesteld, waardoor het nauwelijks voorkomt. Ik krijg meestal een plek tussen de rolstoelsupporters van de thuisploeg. In de Amsterdam Arena ben ik bekogeld met snoepjes en allerlei andere troep, terwijl ik ook nog wel eens het dringende verzoek krijg om mijn shawl af te doen. Als uitsupporter met een rolstoel ben je vaak een soort lokeend."

Voorbeeldfunctie

”De KNVB zou een hele goede rol kunnen vervullen door een voorbeeldfunctie in te nemen als sportbond”, meent Willemijn Baken, directeur van de Stichting Onbeperkt Sportief, dat adviseert bij de participatie van gehandicapten in en rond sport. "Maak je sport goed toegankelijk, ook voor het publiek. Tenslotte heeft een bond ook een maatschappelijke doelstelling, naast haar poging om zo veel mogelijk mensen actief te krijgen. Een bouwadviseur laat een boekwerk met honderd voorstellen achter, maar soms kun je met een paar simpele, soms creatieve aanpassingen in de bouw veel problemen voor gehandicapten oplossen. Misschien kan de KNVB daar de clubs en stadionbeheerders beter in adviseren." 

Wetgeving betere toegankelijkheid

Het VN-verdrag over inclusie is door Nederland bekrachtigd, waardoor de overheid nu druk bezig is om wetgeving aan te passen voor een betere toegankelijkheid van publieke gebouwen, legt Baken uit. "Als deze wetten eenmaal zijn ingevoerd, ontstaan verplichtingen voor bestaande voetbalstadions. Onze stichting kan een gehandicapte sporter aangeven welke accommodatie in zijn buurt het best is uitgerust om zijn sport uit te oefenen, maar voor een gehandicapte voetbalsupporter valt wat dat betreft minder te kiezen. Een Feyenoord-supporter stapt niet over naar Excelsior, omdat hij daar beter kan parkeren."

Meer informatie:

Lees ook:

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Ernst Bouwes
Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

mensen met een beperking
mensen met een lichamelijke beperking
stadions
supporters
toegankelijkheid
voetbal