Visie & Beleidsplein

Mentale gezondheid en sport- en beweegdeelname

vergelijking binnen bevolkingsgroepen

Stam, W. van, Ooms, L., & Dool, R. van den (2024). Mentale gezondheid en sport- en beweegdeelname: vergelijking binnen bevolkingsgroepen. Utrecht: Mulier Instituut.

Mensen die zich mentaal ongezond voelen, sporten en bewegen minder vaak dan mensen die zich mentaal gezond voelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Mentale ongezondheid is barrière
Mentale ongezondheid kan een (extra) reden zijn om niet of minder te sporten en bewegen. Denk aan iemand die zich mentaal slecht voelt en daardoor geen zin heeft om de deur uit te gaan.

Andersom kan niet sporten en bewegen ook (mede) een oorzaak zijn van een slechtere mentale gezondheid. Iemand die niet samen met anderen sport, loopt bijvoorbeeld sociale contacten mis.

Grootste verschillen bij drie bevolkingsgroepen
Dat mentaal ongezonde mensen minder bewegen, geldt voor alle bevolkingsgroepen die we onderzochten. Maar bij drie groepen zijn die verschillen extra groot:

  • oudere volwassenen;
  • mensen zonder betaald werk;
  • mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.

Onderzoek op basis van Gezondheidsenquête
Voor dit onderzoek zijn data geanalyseerd van de Gezondheidsenquête van het CBS. Dat is een jaarlijks onderzoek onder bijna 10.000 Nederlanders van alle leeftijden. Bij de analyse is ingezoomd op leeftijd, geslacht, sociaaleconomische status, werk, herkomst en beperking.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Mentale gezondheid en sport- en beweegdeelname: vergelijking binnen bevolkingsgroepen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Wikke van Stam
Linda Ooms
Remko van den Dool

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

geestelijke gezondheid
gezondheid