Visie & Beleidsplein

Sociale verschillen in zorggebruik en zorgkosten in Nederland 2003

een verkenning van verschillen naar sociaal-economische positie, samenlevingsvorm en land van herkomst

zorg voor euro's -5

Kunst, A.E., Meerding, W.J., Varenik, N., Polder, J.J., & Mackenbach, J.P. (2007). Sociale verschillen in zorggebruik en zorgkosten in Nederland 2003: een verkenning van verschillen naar sociaal-economische positie, samenlevingsvorm en land van herkomst, zorg voor euro's -5. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ieder jaar wordt in Nederland veel geld uitgegeven aan de gezondheidszorg. In 2003 ging het om een bedrag van 57,5 miljard euro. De serie Zorg voor euro's beschrijft waaraan dit geld werd uitgegeven, hoeveel gezondheid we ervoor hebben teruggekregen en ook hoe de zorguitgaven zich in de toekomst zullen ontwikkelen.

Dit rapport laat in detail zien hoe gebruik en kosten van zorg in Nederland samenhangen met de sociaal-economische positie, de samenlevingsvorm en het land van herkomst van mensen. Zo blijkt dat mensen uit lagere sociaal-economische groepen aanzienlijk meer zorg gebruiken dan mensen uit andere groepen. Dit verschil komt vooral doordat mensen in lagere sociaal-economische groepen meer gezondheidsproblemen hebben. Tegelijkertijd blijken mensen uit deze groepen bij ziekte ook langer beroep te doen op zorgvoorzieningen. Dit betekent dat de bestrijding van gezondheidsachterstanden een bijdrage kan leveren aan de beheersing van de zorguitgaven.

Uitgever(s): Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),

Download(s)

Sociale verschillen in zorggebruik en zorgkosten in Nederland 2003 : een verkenning van verschillen naar sociaal-economische positie, samenlevingsvorm en land van herkomst : zorg voor euro's -5

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Anton Kunst
Willem Jan Meerding
N. Varenik
Johannes Polder
Johan Mackenbach

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gezondheidsverschillen
gezondheidszorg
kosten
samenleving
sociaal-economische positie
zorg