Visie & Beleidsplein

Evaluatie Actieplan Nederland Beweegt

Voortgangsrapportage 2024

Mourik-Boelema, M.S. van, Vos, E.E., Valk, T.M. de, Lemmens, L.C., Brus, I.M., & Berg, S.W. van den (2025). Evaluatie Actieplan Nederland Beweegt: Voortgangsrapportage 2024. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Samenvatting
Het ministerie van VWS wil het voor mensen makkelijker maken om elke dag meer te bewegen. Hiervoor zijn onder andere veranderingen in de leefomgeving nodig, zoals genoeg veilige fietspaden en speeltuinen. VWS heeft hiervoor het Actieplan Nederland Beweegt gemaakt, dat loopt van 2023 tot 2025. Dit Actieplan is anders dan eerder beleid omdat het gaat over alles wat met bewegen te maken heeft en niet één onderdeel, zoals sporten (systeemverandering). Het beleid hoort bij het streven van de overheid dat 75 procent van de Nederlanders in 2040 genoeg beweegt. In 2023 haalde 45 procent van de bevolking dat. Voldoende bewegen is belangrijk voor de gezondheid.

Het RIVM volgt de ontwikkeling van de drie onderdelen van het Actieplan die meer bewegen moeten stimuleren (de Actielijnen): 1) meer bewustwording van het belang van bewegen, in de hele samenleving maar ook onder beleidsmakers, 2) meer samenwerking tussen organisaties en professionals via de zogeheten Beweegalliantie, 3) meer samenwerking tussen de verschillende domeinen in gemeenten.

Deze eerste rapportage laat zien wat er in de eerste 1,5 jaar is bereikt.
Bij alle Actielijnen zijn positieve ontwikkelingen te zien, blijkt uit de rapportage. Een voorbeeld van een positieve ontwikkeling is dat beleidsmakers van VWS en (maatschappelijke) organisaties meer aandacht hebben gekregen voor bewegen. Ook hebben in één jaar tijd drie keer zoveel partijen zich aangesloten bij de Beweegalliantie, tot ruim 400. Vanuit de alliantie zijn 20 samenwerkingsverbanden begonnen en worden lokale initiatieven over bewegen op verschillende manieren ondersteund. Daarnaast werken steeds meer partijen uit verschillende domeinen samen om bewegen via de leefomgeving te stimuleren, zowel landelijk als lokaal. Deze samenwerking is belangrijk omdat dan het effect van beleid op het beweeggedrag van mensen groter is.

Wel is het belangrijk dat alle betrokkenen zich blijven inspannen, vooral door plannen om te zetten in concrete acties. Dit is ook belangrijk omdat het tijd kost om beweeggedrag te verbeteren. Daarom adviseert het RIVM om dit beleid langer door te voeren, ook na afloop van het Actieplan. Daarnaast wordt aanbevolen om te zorgen voor blijvend beweegbeleid, dus niet gekoppeld aan een kabinetsperiode.
 

Uitgever(s): Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),

Download(s)

Evaluatie Actieplan Nederland Beweegt

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

M.S. van Mourik-Boelema
E.E. Vos
T.M. de Valk
L. Lemmens
I.M. Brus
S.W. van den Berg

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beleid
beleidsevaluatie
leefomgeving
lichaamsbeweging
volksgezondheid