Visie & Beleidsplein

Healthy inclusion

perspectieven van aanbieders op deelname van allochtonen aan gezondheidsbevordering in Nederland

empirische analyse I

interviews aanbieders

Nederlandse samenvatting

Vliet, K. van, Gruijter, M.J. de, & Bulsink, D. (2009). Healthy inclusion: perspectieven van aanbieders op deelname van allochtonen aan gezondheidsbevordering in Nederland, empirische analyse I, interviews aanbieders, Nederlandse samenvatting. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

De gezondheidssituatie van leden van etnische minderheidsgroepen is slechter dan die van autochtone Nederlanders, maar gezondheidsvoorzieningen weten hen minder goed te bereiken. Het Verwey-Jonker Instituut voert in Europees verband het project Healthy Inclusion uit, dat beoogt het gebruik door en de effectiviteit van gezondheidsbevordering van allochtone groepen te verbeteren. Het verschil in de gezondheid tussen allochtone en autochtone Nederlanders is deels te verklaren door sociaaleconomische verschillen, zoals armoede, en slechte leefgewoonten. Verder zijn er problemen in de communicatie, die er voor zorgen dat gezondheidsinterventies minder toegankelijk zijn voor allochtonen. Dit rapport beschrijft de resultaten van een literatuuronderzoek en de analyse van de interviews met een aantal vertegenwoordigers van organisaties die gezondheidsbevorderende interventies aanbieden. De conclusies zijn op drie niveaus: interventieniveau, organisatieniveau en institutioneel niveau.

Uitgever(s): Verwey-Jonker Instituut,

Download(s)

Healthy inclusion : perspectieven van aanbieders op deelname van allochtonen aan gezondheidsbevordering in Nederland : empirische analyse I : interviews aanbieders : Nederlandse samenvatting

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Katja van Vliet
Marjan de Gruijter
Diane Bulsink

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gezondheidsbevordering
interventies
literatuuronderzoek
minderheidsgroepen
niet-westerse allochtonen
sociaal-economische positie